BACK TO
TOP
Farming

Τα χαμόγελα στην αγορά λιπασμάτων και οι τάσεις στις εαρινές καλλιέργειες

Αφύπνιση του ενδιαφέροντος των αγροτών για τις εαρινές καλλιέργειες αλλά και ενίσχυση της καλλιεργητικής φροντίδας στα σιτηρά, σηματοδοτεί η κινητικότητα που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό στην εγχώρια αγορά λιπασμάτων.

agora-lipasmata

Γιάννης Πανάγος

2353
2

Μετά από μια κακή χρονιά (2023) για τις επιχειρήσεις του κλάδου, φέτος η ζήτηση για λιπάσματα δείχνει να ζωηρεύει, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις περί του αντιθέτου και υποχρεώνοντας πολλούς από τους συντελεστές αυτής της αγοράς να αλλάξουν πλάνα. Αν μάλιστα διατηρηθεί και η ισορροπία που φαίνεται να αποκαθίσταται στις τιµές των προϊόντων θρέψης, η υπόθεση έχει ενδιαφέρον. 

Όλα δείχνουν ότι το σήµα δόθηκε αυτήν τη φορά από την καλλιέργεια της ελιάς. Οι υψηλές τιµές που απολαμβάνει το ελαιόλαδο τον τελευταίο χρόνο, έχουν αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών, µε πρώτο µέληµά τους την τόνωση της θρέψης. Αµείωτο παραµένει το ενδιαφέρον και για το σκληρό σιτάρι, µε τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν µέχρι στιγµής την οµαλή εξέλιξη της καλλιέργειας, ειδικά µετά τις τελευταίες γενικευμένες βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 956 της Agrenda


Σε δρόµο µπαίνει σιγά - σιγά και η εν γένει προετοιµασία εν όψει των εαρινών σπορών, µε τους αγρότες να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους ως προς τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου για τη νέα χρονιά, χωρίς µάλιστα να υποχρεώνονται σε θεαµατικές αλλαγές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόµα και στην πολύπαθη Θεσσαλία, οι µετακινήσεις από καλλιέργεια σε καλλιέργεια περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία. Βεβαίως, η αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου παραµένει ένα θέµα, ειδικά σε κάποιες περιοχές, όπου οι ανησυχίες επ’ αυτού υπαγορεύουν επιλογές λιγότερο απαιτητικές σε νερό και γενικότερα χαµηλότερων απαιτήσεων από πλευράς εισροών.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το καλαµπόκι μάλλον δείχνει να είναι αυτό που «αδικείται» από τη νέα κατανοµή, καθώς, εκτός από τις ειδικότερες συνθήκες στη Θεσσαλία, ανησυχία φαίνεται να επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών και σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της αγοράς γύρω από το συγκεκριµένο προϊόν, όπου η τάση κατά το τελευταίο διάστηµα επιµένει να είναι καθοδική.

Να σηµειωθεί εδώ ότι στο έλλειµµα του καλαµποκιού αναλογεί και ένα σηµαντικό µέρος από 180.000 στρέµµατα, πέριξ της λίµνης Κάρλα, που παραµένουν κάτω από το νερό, χωρίς προοπτική αποκατάστασης µάλιστα µέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

Το στοιχείο που επιδρά πάντως καθοριστικά στην εγχώρια αγορά προϊόντων θρέψης, αυτό τον καιρό, έχει να κάνει µε τη στροφή των αγροτών στα σταθεροποιηµένα λιπάσµατα, κυρίως ως αποτέλεσµα των κατευθύνσεων που πηγάζουν από τη νέα ΚΑΠ και τις ειδικές ενισχύσεις που προβλέπονται (Μέτρο 6) για τύπους λιπασµάτων µε παρεµποδιστές (βραδείας αποδέσµευσης), τα οποία προκρίνονται κατά βάση για το χαµηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωµα.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

13-03-2024 09:19ΑΓΡΟΤΗΣ

Σωστά τα λέτε κύριε παναγο τρέχουμε η αγρότες να ρίξουμε λιπασμάτα να βγάλουμε παραγωγή να πουλήσουμε 0.16 σιτάρι 0.17 καλάμποκι μιλάμε για τρελά κέρδη δούλοι έχουμε καταντήσει στους γεωπόνους και ζητιάνοι στους εμπόρους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές