BACK TO
TOP
Fresher

Διπλασιασμό τιμών για τα ελληνικά βιομηχανικά πορτοκάλια το 2024 εκτιμά η Greek & Fresh

Η φετινή σεζόν για τα ελληνικά εσπεριδοειδή φαίνεται να έχει διακυμάνσεις που προκαλούν προσοχή, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών πορτοκαλιών διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε συνέντευξή του, ο Νίκος Ναυπλιώτης, διευθυντής της εξαγωγικής εταιρείας Greek & Fresh, προσφέρει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς.

GnF1

247
0

Σύμφωνα με τον Νίκο Ναυπλιώτη, διευθυντή της εταιρείας εξαγωγής φρέσκων προϊόντων Greek & Fresh, η φετινή σεζόν για την καλλιέργεια του πορτοκαλιού ήταν φυσιολογική με μερικές αλλαγές στα μεγέθη, όπως συμβαίνει συνήθως από σεζόν σε σεζόν. Ενώ τα πορτοκάλια Navelina ήταν ελαφρώς μικρότερα σε μέγεθος, τα όψιμα πορτοκάλια διατήρησαν τον τυπικό τους όγκο. Η ζήτηση παρέμεινε ικανοποιητική έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τα μανταρίνια, ο κ. Ναυπλιώτης αναφέρει ότι η ποιότητα ήταν υψηλή και η απόδοσή τους καλή. «Η καλλιέργεια μανταρινιού, οι κλημεντίνες και οι ποικιλίες nova, πήγαν καλά χωρίς ποιοτικά προβλήματα, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Αν και οι τιμές ήταν λίγο υψηλότερες από το συνηθισμένο, η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή από την αρχή της σεζόν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Από τη νέα χρονιά και μετά, είδαμε πτώση της ζήτησης. Ξεκινήσαμε τώρα την πώληση της ποικιλίας Ortanique, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.»

Σχετικά με τον ανταγωνισμό, τόσο η Ισπανία όσο και η Αίγυπτος έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σεζόν. Η Ισπανία εκκινεί δυναμικά στις αρχές της χρονιάς, κυρίως στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, ενώ η Αίγυπτος εισάγει πορτοκάλια που επηρεάζουν τη ζήτηση στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Ναυπλιώτη, η Ελλάδα ανταποκρίνεται με ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα στα μανταρίνια. Ωστόσο, η εισαγωγή αιγυπτιακών πορτοκαλιών τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε σε χαμηλότερη ζήτηση.

Επιπλέον, οι τιμές των πορτοκαλιών ήταν σημαντικά υψηλότερες αυτή τη σεζόν λόγω της εξάπλωσης μιας ασθένειας στη Βραζιλία.  

Σύμφωνα με τον Ναυπλιώτη, οι τιμές στα πορτοκάλια ήταν πολύ υψηλότερες αυτή τη σεζόν λόγω της εξάπλωσης μιας ασθένειας στη Βραζιλία. «Αυτή ήταν μια καλή σεζόν για τους καλλιεργητές, οι οποίοι μπόρεσαν να κερδίσουν πολύ περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Αυτό αποδόθηκε στις πολύ υψηλές τιμές των βιομηχανικών πορτοκαλιών, οι οποίες διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είχε να κάνει με την ταχεία εξάπλωση της πράσινης ασθένειας στη Βραζιλία, η οποία φαίνεται να έχει μολύνει περισσότερο από το 30-35% της περιοχής παραγωγής τους. Αναμένω ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό».

«Παρόλα αυτά, περιμένω ότι τα εσπεριδοειδή θα συνεχίσουν να πωλούνται καλά, γιατί εξακολουθούν να είναι φθηνότερα από ανταγωνιστικά φρούτα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, που επίσης έχουν γίνει πιο ακριβά και ευνοούνται από τους καταναλωτές λόγω της υψηλότερης διατροφικής τους αξίας», λέει ο Ναυπλιώτης. .

Συνολικά, ο κ. Ναυπλιώτης πιστεύει ότι η σεζόν του αιγυπτιακού πορτοκαλιού θα καταστήσει την ελληνική σεζόν πιο απαιτητική: «Προβλέπω ότι, όσον αφορά τα πορτοκάλια, θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς η επίδραση της αιγυπτιακής σεζόν φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα έτη. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες. Όσον αφορά τα μανταρίνια, αντίθετα με τις ποικιλίες κλημεντίνες και nova, η ορτανίκα πωλείται σε πολύ συγκεκριμένες αγορές και αναμένουμε καλές πωλήσεις, αφού η τιμή είναι πολύ ανταγωνιστική», καταλήγει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία