BACK TO
TOP
Fresher

Με τιμή στο κρεμμύδι τα 80 λεπτά το κιλό ξεκινούν οι φυτεύσεις νέας σοδειάς

Με τιμή ψυγείου παραγωγού στα 80 λεπτά το κιλό, ξεκινά η περίοδος φύτευσης κόκκινων κρεμμυδιών στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Βοιωτίας, σε μια εμπορική συνθήκη έντονης ελλειμματικής προσφοράς και σταθερής ζήτησης, η οποία ωστόσο δεν «έπεισε» τους παραγωγούς για μια στρεμματική αύξηση.

kremydi_site

Βασιλική Μαντά

561
2

Με τιμή στο κρεμμύδι τα 80 λεπτά το κιλό ξεκινούν οι φυτεύσεις για τη νέα σοδειά

Η αγορά είχε ήδη από τον περασμένο Απρίλιο ξεκινήσει δυναμικά, με τις πρώτες ποσότητες κόκκινων κρεμμυδιών να γνωρίζουν ζήτηση στα 70 λεπτά το κιλό, ενώ τα λευκά στα 60 με 65 λεπτά. Στη συνέχεια και καθώς η προσφορά δυνάμωνε, οι τιμές έχασαν 20 με 30 λεπτά στην κάθε κατηγορία, με τα χαμηλά του εύρους να διαμορφώνονται στα 65 λεπτά του καλοκαιρινούς μήνες, πριν ξεκινήσει εκ νέου η άνοδος.

Αυτήν την περίοδο, η εγχώρια αγορά καλύπτει μέρος των αναγκών της και με εισαγόμενα λευκά κρεμμύδια, με την Αυστρία να αποτελεί τον βασικό τροφοδότη σε τιμές 65 λεπτά το κιλό παραδοτέα στην λαχαναγορά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, την ίδια στιγμή, η αποτύπωση των συνθηκών στην ευρωπαϊκή αγορά, από το εξειδικευμένο πόρταλ fresh plaza, όπου γίνεται λόγος για απαγορεύσεις στις εισαγωγές κρεμμυδιού από την Αίγυπτο στις ευρωπαϊκές αγορές, με την εναλλακτική της μακρινής Κίνας, να αποδυναμώνεται εξαιτίας και της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Κινέζοι παραγωγοί, αν και ευχαριστημένοι με τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης από την Ευρώπη και εγχώρια, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ναυτιλιακών προβλημάτων. Τον τελευταίο εξάμηνο, η τιμή στην Κίνα αυξήθηκε κατά σχεδόν 30%. Οι γειτονικές χώρες της Ινδίας αισθάνονται έντονα την απαγόρευση των εξαγωγών με διογκωμένες τιμές στις αγορές τους ως αποτέλεσμα. Η Γερμανία βλέπει υψηλές τιμές για εγχώρια και εισαγόμενα κρεμμύδια από την Ισπανία λόγω του μικρότερου όγκου συγκομιδής. Δεδομένων των υψηλότερων τιμών, οι Ισπανοί παραγωγοί πρόκειται να επεκτείνουν την παραγωγή φέτος. Η Ιταλία βλέπει μια πολύπλοκη αγορά κρεμμυδιών με πολύ υψηλές τιμές.

Οι τιμές των αυστριακών κρεμμυδιών έχουν αρχίσει να αυξάνονται ενώ παρατηρείται και εξαγωγικό ενδιαφέρον. Η Δανία έχει δει μια αύξηση της ζήτησης από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά δεν είναι σε θέση να προμηθεύσει πλήρως τις επιπλέον παραγγελίες με την προμήθεια να προορίζεται για συμβασιούχους πελάτες στο εσωτερικό και στη Γερμανία. Οι εξαγωγείς στην Ολλανδία λένε ότι σε αυτό το επίπεδο τιμών είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς στην παγκόσμια αγορά κρεμμυδιών. Στη Βόρεια Αμερική το Μεξικό έχει χαμηλότερα αποθέματα κρεμμυδιού με τις επιπτώσεις των καταιγίδων και των τυφώνων τον περασμένο Αύγουστο που οδήγησε σε χαμηλότερη παραγωγή. Η πίεση στις προμήθειες κρεμμυδιών της Βόρειας Αμερικής θα μπορούσε να γίνει αισθητή μέχρι τον Αύγουστο, καθώς οι Μεξικανοί στρέφονται στις ΗΠΑ για προμήθειες. Ο Ανατολικός Καναδάς είχε πολλές βροχοπτώσεις που επηρέασαν τις καλλιέργειές τους. Η προσφορά γλυκών κρεμμυδιών από το Περού στις ΗΠΑ ήταν πολύ μικρή, αφήνοντας τα λευκά κρεμμύδια σε σχεδόν ιστορικά υψηλές τιμές. Το Περού αύξησε επίσης τις εξαγωγές κρεμμυδιών στην Ισπανία για να καλύψει το κενό που άφησε η απαγόρευση της Αιγύπτου.

Υψηλές τιμές και έλλειψη μεγάλων κρεμμυδιών στη Γερμανία

Οι τιμές τόσο για τα εγχώρια όσο και για τα ισπανικά κρεμμύδια είναι αρκετά υψηλές, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στον μικρότερο όγκο συγκομιδής. Οι χονδρέμποροι τείνουν να αγοράζουν τα μεγαλύτερα διαμετρήματα των 70+, ενώ οι λιανοπωλητές και τα νοικοκυριά αγοράζουν διαμετρήματα από 35 έως 50 mm. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη μεγάλων κρεμμυδιών. Πολλές φάρμες στην Ισπανία δεν θέλουν να πουλήσουν ακόμη τα κρεμμύδια επειδή περιμένουν υψηλότερες τιμές. Ως εκ τούτου, οι τιμές αυξάνονται συνεχώς αυτή τη στιγμή.

Οι πωλήσεις βιολογικών κρεμμυδιών έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η αναλογία των βιολογικών κρεμμυδιών αυξάνεται σταθερά, κάτι που σίγουρα οφείλεται και στα μικρότερα δοχεία συσκευασίας. Τα κόκκινα κρεμμύδια πωλούνται σε μονάδες μεταξύ 300 και 500 g, ενώ τα κίτρινα κρεμμύδια βρίσκονται κυρίως σε συσκευασίες των 500 g έως 1 kg. Επιπλέον, η επιχείρηση βιολογικών κρεμμυδιών χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή πίεση τιμών.

Μικρότεροι όγκοι εξαγωγών στην Αυστρία

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των εξαγωγικών όγκων στην Αυστρία, επηρεάζοντας σημαντικά την τιμή παραγωγού στα χύμα κρεμμύδια. Ωστόσο, πρόσφατα παρατηρείται επαναφορά, με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 42,50 ευρώ ανά τόνο (+ 5 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα). Εκτός από τις προοδευτικές πωλήσεις σε εγχώριο έδαφος, ενδιαφέρον για αυστριακά προϊόντα εκδηλώνεται και στις εξαγωγικές αγορές. Ιδιαίτερα τα μεγάλα κρεμμύδια έχουν ζήτηση.

Πολύ υψηλές τιμές στην Ιταλία

Η κατάσταση στην ιταλική αγορά κρεμμυδιών είναι περίπλοκη και οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Όπως επιβεβαίωσε ένας έμπορος στη βόρεια Ιταλία, στα τέλη Ιανουαρίου τα λευκά κρεμμύδια πωλούνταν στο λιανικό εμπόριο με 1,40 €/κιλό (σακούλα 1 κιλό), ενώ η τιμή των λευκών κρεμμυδιών σε σακούλες των 10 κιλών ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, περίπου 1,20 €/ κιλό. Πολύ υψηλές ήταν και οι τιμές στα κόκκινα κρεμμύδια (1,20 €/κιλό), ενώ τα κίτρινα κρεμμύδια πλέον ανεβαίνουν ξανά, με τιμές γύρω στα 0,90 €/κιλό. Ο έμπορος φοβάται ότι τα αποθέματα παλαιού προϊόντος δεν θα μπορέσουν να περάσουν στη νέα καλλιέργεια και ότι θα υπάρξει έλλειψη αποθεμάτων.

Η Ινδία έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές λευκών κρεμμυδιών τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου και η Ιταλία έχει εισαγάγει σημαντικές ποσότητες τα τελευταία χρόνια. Με αποκλεισμό της διώρυγας του Σουέζ, υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουν τα ινδικά λευκά κρεμμύδια στα μέσα Μαΐου, πολύ αργά για την ιταλική αγορά. Η διαφορά θα μπορούσε να γίνει από την παραγωγή της Σικελίας, η οποία αναμένεται να φτάσει από τα μέσα Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι επαρκής για την κάλυψη της εθνικής ζήτησης.

Στην Ιταλία, το 78% των νοικοκυριών αγοράζει το προϊόν τακτικά: για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, οι καταναλωτές αγοράζουν μικρή ποσότητα τη φορά αποφεύγοντας τα αποθέματα.

Χαμηλά αποθέματα στην Ισπανία

Τα ισπανικά αποθέματα κρεμμυδιού είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα σε αυτό το στάδιο της εκστρατείας, γεγονός που έκανε τις εξαγωγές να μειωθούν σχεδόν κατά 6% τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι Ισπανοί έμποροι είναι αβέβαιοι για το πόση διαθεσιμότητα κρεμμυδιών θα έχουν και αν αυτό θα είναι αρκετό πριν ξεκινήσει η νέα συγκομιδή καθώς οι εισαγωγές από το Νότιο Ημισφαίριο (κυρίως Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία), σίγουρα θα είναι 15 με 20 ημέρες αργότερα λόγω της σύγκρουσης με τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι πωλήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω των αποκλεισμών δρόμων σε Γαλλία και Βέλγιο. Οι τιμές αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να είναι υψηλές, γύρω στα 68-70 λεπτά το κιλό για τα σακιά των 25 κιλών.

Η έκταση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά για τη σεζόν 2024/2025, καθώς οι εταιρείες σπόρων έχουν ήδη αναφέρει αξιοσημείωτη αύξηση στις πωλήσεις, ειδικά για πρώιμες ποικιλίες στη Νότια Ισπανία (Ανδαλουσία και Μούρθια). Η έκταση αυξήθηκε ήδη 16% για τη σεζόν 2023/2024 και αυξάνεται ξανά φέτος, όπου αναμένεται να ανακτήσει την πτώση του 30% πριν από δύο σεζόν. Αυτό οφείλεται στα εξαιρετικά καλά αποτελέσματα από πλευράς κερδών των δύο τελευταίων σεζόν, τα οποία προσελκύουν περισσότερους μη εξειδικευμένους καλλιεργητές.

Μεγαλύτερη ζήτηση από την υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει η Δανία

Οι καλλιεργητές και οι εξαγωγείς στη Δανία έχουν δει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για κρεμμύδια ως βασικό λαχανικό για το χειμώνα λόγω του ψυχρότερου καιρού σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά δεν έχουν αρκετό όγκο για να καλύψουν αυτή τη μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη ζήτηση.

Η Δανία μέχρι στιγμής είχε έναν καλό χειμώνα χωρίς πολλά χιόνια ή πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν πολύ σταθερή παραγωγή κρεμμυδιών.

Ένας έμπορος είπε ότι ο όγκος τους δεν επαρκεί για να βοηθήσει πραγματικά στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης από την Ισπανία και την Ιταλία. Παρέχουν πολλά κρεμμύδια στους κύριους πελάτες τους με σύμβαση στη Δανία και τη Γερμανία, αλλά δεν βλέπουν πολύ υψηλότερες τιμές παρά τους χαμηλότερους όγκους κρεμμυδιών σε αυτές τις αγορές.

Εξαγωγές και αύξηση τιμών λόγω της μεγάλης ευρωπαϊκής ζήτησης στην Κίνα

Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές εξαγωγής κρεμμυδιών της Κίνας αυξάνονται. Επηρεασμένη από την είδηση ότι η Αίγυπτος επέκτεινε την απαγόρευση εξαγωγής κρεμμυδιών, οι τιμές του κρεμμυδιού αυξήθηκαν απότομα.

Η κύρια ζήτηση στην αγορά είναι τα κόκκινα κρεμμύδια. Λόγω αυτού, η τιμή των κίτρινων κρεμμυδιών έχει επίσης αυξηθεί σε κάποιο βαθμό. Υπάρχει έλλειψη κόκκινων κρεμμυδιών υψηλής ποιότητας στην αγορά, οι παραγγελίες από την ευρωπαϊκή αγορά αυξάνονται ραγδαία και η ζήτηση είναι μεγάλη. Τον τελευταίο εξάμηνο, η τιμή αυξήθηκε κατά σχεδόν 30%.

Οι λόγοι της έντονης ζήτησης είναι: Πρώτον, η συγκομιδή στις ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής φέτος δεν ήταν τόσο καλή όσο αναμενόταν, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη κρεμμυδιών στην ευρωπαϊκή αγορά και μεγάλη ζήτηση για εισαγωγές. Δεύτερον, η Αίγυπτος αποφάσισε πρόσφατα να παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγής κρεμμυδιών. Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική πηγή εισαγόμενων κρεμμυδιών για την Ευρώπη. Μετά την παράταση της απαγόρευσης των εξαγωγών, πολλές ευρωπαϊκές παραγγελίες μεταφέρθηκαν στην Κίνα, αυξάνοντας τις τιμές. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι εγχώριοι χρηματιστές συσσωρεύουν κρεμμύδια για να κάνουν κερδοσκοπίες για τις τιμές, επιταχύνοντας τις αυξήσεις των τιμών.

Εν τω μεταξύ, λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, οι φορτωτές από την Κίνα προς την Ευρώπη πρέπει να κάνουν παρακάμψεις, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς και αυξάνει τον κίνδυνο σήψης. Ως εκ τούτου, οι Κινέζοι εξαγωγείς είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τις παραγγελίες κρεμμυδιών από την Ευρώπη σε αυτό το στάδιο.

Η πίεση στην προσφορά κρεμμυδιών στη Βόρεια Αμερική θα μπορούσε να γίνει αισθητή μέχρι τον Αύγουστο

Η προσφορά κρεμμυδιών στη Βόρεια Αμερική βρίσκεται υπό έντονη πίεση, και οι επιπτώσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως τον Αύγουστο. Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην έλλειψη προσφοράς, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των τιμών.

Η σύντομη προσφορά κρεμμυδιών στο Μεξικό προήλθε από την καταστροφή του κλάδου στη Baja Mexico λόγω του τυφώνα Hilary τον περασμένο Αύγουστο. Η παραγωγή που θα ήταν έτοιμη να εφοδιάσει την εγχώρια αγορά του Μεξικού δεν ήταν διαθέσιμη, επομένως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να καλύψουν το κενό με αγορές κρεμμυδιών.

Επίσης, ο Ανατολικός Καναδάς είχε άφθονες βροχές κατά τη συγκομιδή που επηρέασαν τις καλλιέργειές.

Επιπλέον, το Περού είχε επίσης μια εξαιρετικά σύντομη παραγωγή γλυκών κρεμμυδιών φέτος, επομένως οι ΗΠΑ προμηθεύουν εγχώρια γλυκά κρεμμύδια αντί των περουβιανών γλυκών για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Αυτό αφήνει τα λευκά κρεμμύδια σε σχεδόν ιστορικά υψηλές τιμές και περιμένουν την επόμενη προμήθεια λευκών κρεμμυδιών προς συγκομιδή που θα είναι στο Μεξικό στις αρχές Φεβρουαρίου. Η προσφορά κίτρινου κρεμμυδιού δεν είναι τόσο κρίσιμη, αν και οι τιμές κυμαίνονται στα υψηλά δεκαετίας. Για τα μεσαία και jumbo κόκκινα κρεμμύδια, οι τιμές είναι περίπου 12 δολάρια.

Η απαγόρευση των εξαγωγών οδηγεί σε διογκωμένες τιμές στην Ινδία

Οι εξαγωγές κρεμμυδιών της Ινδίας, οι οποίες ανήλθαν σε 561 εκατομμύρια δολάρια το 2022-2023, προβλέπεται να μειωθούν σημαντικά το 2023-2024 λόγω οκτάμηνης απαγόρευσης εξαγωγών. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τους αγρότες αλλά και τους εμπόρους, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από το χρονοδιάγραμμα της απαγόρευσης, που συμπίπτει με τη διεθνή περίοδο ανανέωσης των συμβολαίων τον Ιανουάριο. Η απαγόρευση των εξαγωγών είχε ως αποτέλεσμα διογκωμένες τιμές κρεμμυδιού σε γειτονικές χώρες όπως το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα, το Μπουτάν και η Μαλαισία, οι οποίες εξαρτώνται από την Ινδία για τον εφοδιασμό τους σε κρεμμύδια. Οι έμποροι ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις. Η απαγόρευση οδηγεί επίσης σε απώλεια μεριδίου αγοράς για τους Ινδούς εξαγωγείς, καθώς χώρες όπως η Κίνα και το Πακιστάν αποκτούν πλεονέκτημα όσον αφορά την παροχή κρεμμυδιών σε χώρες που προηγουμένως εξαρτώνται από την Ινδία.

Στις Κάτω Χώρες σε αυτό το επίπεδο τιμών είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς στην παγκόσμια αγορά κρεμμυδιών

Οι ολλανδικές εξαγωγές κρεμμυδιών βιώνουν ήρεμες εβδομάδες. Οι εξαγωγές στην Αφρική έχουν ολοκληρωθεί ως επί το πλείστον, και τώρα η εστίαση είναι στις ευρωπαϊκές πωλήσεις. Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι πελάτες εξακολουθούν να θεωρούν τα κρεμμύδια πολύ ακριβά. Ένας εξαγωγέας αναφέρει ότι μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων φαίνεται να αναδύεται στη βιομηχανία κρεμμυδιού, με την Κίνα και την Αίγυπτο να αποκτούν μεγαλύτερη επιρροή. "Στην Ευρώπη, οι αγρότες εγκλωβίζονται υπό το πρόσχημα των κανονισμών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων. Παρά το αυξημένο κόστος, έχει γίνει ένας επικερδής τρόπος να διατηρούνται οι τιμές υψηλές μέσω της κερδοσκοπίας. Νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει ότι πρέπει να εξάγουμε την πλειοψηφία. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η σεζόν παραμένει ένα ερώτημα, αλλά αναμένω μια δύσκολη αγορά με κίτρινα κρεμμύδια, επειδή δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε καλά σε αυτό το επίπεδο τιμών με τις γύρω χώρες. Επιπλέον, υστερούμε αρκετά στα στοιχεία των εξαγωγών σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.

Μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ ποιότητας κρεμμυδιών στο Βέλγιο

Υπήρξε μια αυξανόμενη πρόκληση στο Βέλγιο όσον αφορά τις διαφορές τιμών στην ποιότητα των κρεμμυδιών. "Η εύρεση καλής ποιότητας δεν είναι πολύ δύσκολη. Είναι σχετικά ακριβά αυτή τη στιγμή λόγω της χαμηλής προσφοράς, αλλά η διαφορά τιμής μεταξύ καλών, χαμηλότερης και κακής ποιότητας κρεμμυδιών ιδιαίτερα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ποια πρώτη ύλη αγοράζετε για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί; Θα αγοράσετε φθηνά κρεμμύδια για να τα προσφέρετε και φθηνότερα ή θα επιμείνετε στην ποιότητα; Αυτό είναι το δίλημμα που αναδύεται όλο και περισσότερο και βλέπουμε πολλά τα μέρη που επιλέγουν φθηνότερες τιμές, αλλά σε βάρος της ποιότητας.

Αυξάνει τις εξαγωγές του στην Ισπανία το Περού

Η απαγόρευση εξαγωγής κρεμμυδιών από την Αίγυπτο ανοίγει το δρόμο για τα περουβιανά κρεμμύδια στην Ευρώπη το 2023, η οποία παρά τη συρρίκνωση κατά 12% των συνολικών όγκων που αποστέλλονται, κατέληξε με αύξηση 2% της αξίας που εξήχθη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022, χάρη στην αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά.

Η Ισπανία, μάλιστα, έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας περουβιανών κρεμμυδιών, αφού αύξησε τις αγορές της κατά 53% σε όγκο και 91% σε αξία σε σύγκριση με το 2022, κατακτώντας κατά αυτό τον τρόπο το 24% του μεριδίου αγοράς, σύμφωνα με δεδομένα από περουβιανή συμβουλευτική εταιρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν και πάλι ο κύριος προορισμός με μερίδιο 58%, αλλά σημείωσαν μεώσεις 24% στον όγκο και 16% στην αξία. Ωστόσο, δεν ήταν ο μοναδική χώρα με μειωμένα αποτελέσματα. Η Κολομβία, η οποία έπεσε στην τρίτη θέση με την άνοδο της Ισπανίας, μείωσε τις αγορές της κατά 22% σε όγκο και 23% σε αξία.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

07-02-2024 12:07Νίκος.

Παιδιά.το.κρεμυδι.εχει.τημι. 80..λεπτά.θα.κονομησουμε. Μας.κανανε.νοικοκυραιους. Από.τα.υπολοιπα.τοσα.χρονια. Ακόμα.προσπαθη.η.κυβερνηση. Να.εγκλοβιση.κοσμο.να.δουλευουμε. Για.αυτους.που.ειναι.ολοι.ανεπηθυμητη.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία