BACK TO
TOP
Green reports

Ως 30/11 εγγυητική από τις βιομηχανίες βιοντίζελ

Σε 24 δικαιούχους κατανέμεται συνολική ποσότητα 132.000 χιλιολίτρων αυτούσιου βιοντίζελ για το έτος 2011, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΚΥΑ για λιγότερο βιοντίζελ

0
0

Σύμφωνα με την απόφαση, οι δικαιούχοι έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν εντός της ελληνικής επικράτειας, από την 1η Ιουλίου 2011 έως και την 30η Ιουνίου 2012, τις κατανεμόμενες σε αυτούς συνολικές ετήσιες ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ

Εν τω μεταξύ, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταθέσουν στην αρμόδια Υπηρεσία ως και την 30η Νοεμβρίου 2011 εγγυητική επιστολή, ποσού όπως ορίζεται στον σχετικό πίνακα.

 

Άρθρο 2

Υποχρεώσεις δικαιούχων

1. Οι δικαιούχοι που ορίζονται στο άρθρο 1 αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διαθέτουν εντός της ελληνικής επικράτειας, από την 1η Ιουλίου 2011 έως και την 30η Ιουνίου 2012, τις κατανεμόμενες σε αυτούς συνολικές ετήσιες ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ σύμφωνα με τον πίνακα 1 του άρθρου 1 της παρούσας. Η διάθεση των εν λόγω ποσοτήτων πραγματοποιείται μέσω των κατόχων αδειών διύλισης, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3054/2002 όπως ισχύει. Η τήρηση της υποχρέωσης αυτής ελέγχεται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

Κατά τον έλεγχο αυτό γίνονται αποδεκτές αποκλίσεις των ποσοτήτων αυτούσιου βιοντίζελ που διατέθηκαν στην ελληνική επικράτεια μέχρι ποσοστού 5% επί των ποσοτήτων ανά δικαιούχο που καθορίζονται στον πίνακα 1 του άρθρου 1 της παρούσας.

2. Οι δικαιούχοι του άρθρου 1 οφείλουν να τηρούν το μηνιαίο χρονοδιάγραμμα του πίνακα 2 του άρθρου 1 της παρούσας. Η τήρηση της υποχρέωσης αυτής ελέγχεται από τη Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καλούμενη εφεξής «αρμόδια Υπηρεσία». Κατά τον έλεγχο αυτό γίνονται αποδεκτές αποκλίσεις μέχρι ποσοστού 10% σε μηνιαία βάση για κάθε δικαιούχο.

Μεγαλύτερη απόκλιση μπορεί να επιτραπεί εφόσον η προς παράδοση μηνιαία ποσότητα αυτούσιου βιοντίζελ ανά υπόχρεο του άρθρου 6 είναι μικρότερη των εικοσιπέντε (25) χιλιολίτρων, καθώς και για σοβαρούς λόγους, μετά από έγγραφη πλήρως αιτιολογημένη σχετική γνωστοποίηση του δικαιούχου που υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία μέχρι και τη 15η του μηνός που προηγείται αυτού που ζητείται τροποποίηση.

Η γνωστοποίηση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφη συναίνεση των υπόχρεων στην κατανομή κατόχων αδειών διύλισης. Οι δικαιούχοι του άρθρου 1 της παρούσας οφείλουν, σε κάθε περίπτωση, να ενημερώνουν έγκαιρα εγγράφως την αρμόδια Υπηρεσία για οποιαδήποτε αιτία μείωσης ή διακοπής της διατιθέμενης ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ σε σχέση με το μηνιαίο χρονοδιάγραμμα του άρθρου 1 της παρούσας.

3. Οι δικαιούχοι του άρθρου 1 οφείλουν, από την 1η Ιουλίου 2011 έως και την 30η Ιουνίου 2012, να διαθέτουν στους υπόχρεους του άρθρου 7 της παρούσας τις ποσότητες που ζητούνται από αυτούς και αντιστοιχούν στην κάλυψη της υποχρέωσης σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 εδάφιο (α) της παρούσας. Οι ποσότητες αυτές αυτούσιου βιοντίζελ διατίθενται επιπλέον των ποσοτήτων που καθορίζονται στον πίνακα 1 του άρθρου 1 της παρούσας.

 

Άρθρο 3

Εγγύηση

1. Οι δικαιούχοι που ορίζονται στο άρθρο 1 της παρούσας οφείλουν να καταθέσουν στην αρμόδια Υπηρεσία ως και την 30η Νοεμβρίου 2011 εγγυητική επιστολή, ποσού όπως ορίζεται στον σχετικό πίνακα.

2. Η εν λόγω εγγυητική επιστολή εκδίδεται από τραπεζικά και άλλα πιστωτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδευόμενη, στη περίπτωση αυτή, από επίσημη μετάφρασή της στην ελληνική γλώσσα. Ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρίες, πρέπει επιπροσθέτως να υπάρχει βεβαίωση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) ότι η συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να παρέχει νόμιμα εγγύηση για κάλυψη φορολογικών επιβαρύνσεων.

3. Η ανωτέρω εγγυητική επιστολή εκδίδεται στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου με ημερομηνία λήξης από την 31η Αυγούστου 2012 και μετά και σε κάθε περίπτωση αποδεσμεύεται μετά την πάροδο της ημερομηνίας αυτής, εφόσον δεν έχει κηρυχθεί κατάπτωσή της.

Περιέχει τα στοιχεία του δικαιούχου, το σκοπό και το ποσό της εγγυοδοσίας, καθώς και δήλωση του εκδότη, παραιτούμενου ρητώς και ανεκκλήτως των ενστάσεων δίζησης και διαίρεσης, ότι θα καταβάλλει το ποσό της εγγύησης μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης σχετικής ειδοποίησης της αρμόδιας Υπηρεσίας.

4. Στην ανωτέρω εγγυητική επιστολή αναφέρεται ως σκοπός εγγυοδοσίας η κάλυψη κάθε αξίωσης του Ελληνικού Δημοσίου για μη παράδοση μέρους ή όλης της ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ, η οποία κατανεμήθηκε στη δικαιούχο εταιρεία σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.1 της ισχύουσας κοινής υπουργικής απόφασης για την κατανομή αυτούσιου βιοντίζελ έτους 2011 καθώς και για μη τήρηση των υποχρεώσεων της εταιρείας που απορρέουν από την ανωτέρω κοινή υπουργική απόφαση.

5. Οι δικαιούχοι του άρθρου 1 οφείλουν να προσέλθουν εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην αρμόδια Υπηρεσία προκειμένου να παραλάβουν τις εγγυητικές επιστολές που έχουν υποβάλλει σύμφωνα με το άρθρο 3 της κοινής υπουργικής απόφασης Δ1/Α/17970/29.7.2011 (ΦΕΚ Β΄ 1700) και να τις αντικαταστήσουν με αντίστοιχες που να πληρούν τα καθοριζόμενα στο παρόν άρθρο. Η παραλαβή των εγγυητικών επιστολών γίνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του δικαιούχου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο άτομο για το σκοπό αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση εφαρμόζεται το άρθρο 4 παρ. 4 της παρούσας απόφασης.

 

Άρθρο 4

Διοικητικές Κυρώσεις

1. Στους δικαιούχους του άρθρου 1, καθώς και στους υπόχρεους των άρθρων 6 και 7 της παρούσας, οι οποίοι δεν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρούσα απόφαση και στις οικείες διατάξεις του ν. 3054/2002 όπως ισχύει, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 17 του νόμου αυτού.

2. Στους δικαιούχους του άρθρου 1, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δύναται να επιβληθούν, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή τους, επιπλέον οι ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις:

α) Μερική ή ολική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του άρθρου 3.

β) Μερική ή ολική ανάκληση της έγκρισης κατανομής για την περίοδο Ιουλίου 2011 – Ιουνίου 2012.

γ) Απαγόρευση συμμετοχής σε μελλοντικές κατανομές βιοντίζελ.

δ) Αφαίρεση της χορηγηθείσας, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας, έγκρισης διάθεσης αυτούσιου βιοντίζελ, ή της Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων εφόσον έχει χορηγηθεί.

3. Σε περίπτωση κατά την οποία δικαιούχος του άρθρου 1 δεν τηρήσει για δύο ή περισσότερους μήνες το δεσμευτικό μηνιαίο χρονοδιάγραμμα του πίνακα 2 του άρθρου 1 της παρούσας, χωρίς την απαραίτητη έγκριση σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2, ανακαλείται η κατανεμηθείσα σε αυτόν ποσότητα για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία δικαιούχος του άρθρου 1 δεν καταθέσει εμπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή του άρθρου 3 της παρούσας ή δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τα ζητούμενα δικαιολογητικά του άρθρου 2 παράγραφοι 4 και 5 της παρούσας, ανακαλείται ολικώς η χορηγηθείσα σε αυτόν, με την παρούσα απόφαση, κατανομή για το έτος 2011.

5. Σε περίπτωση που δικαιούχος δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τα ζητούμενα δικαιολογητικά του άρθρου 2 παράγραφοι 6 και 7 της παρούσας, του αφαιρείται ποσότητα ίση με αυτή που του κατανεμήθηκε από το αντίστοιχο κριτήριο της ΥΠΕΚΑ/Δ1/Α/13972/16.06.2010 κοινής υπουργικής απόφασης.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με την Κατανομή αυτούσιου βιοντίζελ για το 2011

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία