BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για την Caretta caretta

Για άλλη μία φορά παραπέμπεται η Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) διότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή προστασία για τις Caretta caretta, που απειλούνται με εξαφάνιση.

Στο Γέρακα Ζακύνθου η πρώτη φωλιά καρέτα καρέτα για το 2013

0
0
Η υπόθεση αφορά σχέδια ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στη Δυτική Πελοπόννησο, μία από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της καρέτα στη Μεσόγειο, που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην περιοχή πολλά σχέδια ανάπτυξης και κατασκευαστικές δραστηριότητες είναι ανεκτά από το ελληνικό δημόσιο και αδειοδοτούνται, γεγονός που έχει σημαντικές συνέπειες για την επιβίωση των απειλούμενων με εξαφάνιση θαλάσσιων χελωνών.

Έτσι, έπειτα από σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Γιάνεζ Ποτότσνικ, η Επιτροπή παραπέμπει τη συγκεκριμένη υπόθεση στο ΔΕΕ

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα αυστηρής προστασίας για το απειλούμενα είδη.

Τα μέτρα αυτά υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ότι τα είδη δεν θα διαταράσσονται κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής τους και ότι θα περιορίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνεπάγεται την υποβάθμιση των τόπων αναπαραγωγής τους.

Η Επιτροπή εξέφρασε τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2011, ανησυχίες τις οποίες επανέλαβε σε αιτιολογημένη γνώμη έναν χρόνο αργότερα. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ανάγκη λήψης μέτρων και κατάρτισε  πρόγραμμα δράσης και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του.

Ωστόσο, σχεδόν δύο έτη μετά την εκπόνηση του προγράμματος, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. Η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι οικότοποι των χελωνών. Δεδομένου ότι η περίοδος φωλεοποίησης των χελωνών για το 2014 πρόκειται σε λίγο να ξεκινήσει, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί η Ελλάδα ενώπιον του ΔΕΕ.

Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης παραπέμψει στο ΔΕΕ την Ελλάδα καθώς η παραλία ωοτοκίας των χελωνών στα Σεκάνια απειλείται από τη παράνομη λειτουργία ΧΥΤΑ εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου για την Caretta caretta στη Ζάκυνθο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου εκτιμάται ότι χτίζει τις φωλιές του στις ακτές του Ιονίου Πελάγους -και ιδίως στη Ζάκυνθο (σε έξι παραλίες συνολικού μήκους πέντε χιλιομέτρων) και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μάλιστα, κάθε χρόνο χτίζονται 800 με 2.000 φωλιές.  

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία