BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Μεγάλες περικοπές από την Ισπανία στις ανανεώσιμες πηγές

H μεγάλη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία μοιάζει πλέον με μακρινό παρελθόν σύμφωνα με δημοσίευμά του Deutsche Welle, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις μειώθηκαν ενώ από τους συνολικά 42.000 απασχολούμενους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έφτασε στους 7.500, σε ένα τομέα που φαίνεται πως διαρκώς φθίνει.

Μεγάλες περικοπές από την Ισπανία στις ανανεώσιμες πηγές

2
0

 Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για την κατάργηση της ενίσχυσης για την τροφοδοσία του δικτύου με «καθαρό» ρεύμα. Αντ΄ αυτού οι εγκαταστάσεις θα λαμβάνουν επιδόματα ανάλογα με το μέγεθός τους. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «λογικό περιθώριο κέρδους». Από το 2015 οι εγκαταστάσεις θα κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την παραγωγή, την ηλικία, την τεχνολογία και την περιοχή.

H κυβέρνηση Ραχόι αιτιολογεί το νέο νομοσχέδιο με το υψηλό κόστος. Γεγονός είναι ότι με την τιμή του ρεύματος δεν καλύπτεται εδώ και χρόνια το κόστος της παραγωγής του ρεύματος. Το έλλειμμα που έχει συσσωρευτεί αγγίζει τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συντηρητικοί είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Προχωρούν ωστόσο σε περικοπές μόνο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. «Τα μέτρα της κυβέρνησης διασφαλίζουν μόνο τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ρεύματος», δηλώνει ο Χαβιέ Γκαρθία Μπρέβα από το «Ιδρυμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές». Όμως ο Μπρέβα δεν ανησυχεί μόνο για τις περικοπές. Μέχρι το 2012 οι καταναλωτές στήριζαν με το λογαριασμό του ρεύματος και μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κατάργησε και αυτή την ενίσχυση. «Εξοικονόμηση σημαίνει λιγότερα έσοδα από ρεύμα», λέει ο Μπρέβα. Κατά την άποψή του αυτός είναι μόνος λόγος για την απόφαση αυτή

Πηγής:energypress.gr
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία