BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Εγκλωβισµένοι αγρότες ζητούν άµεση λύση για τις εµπλοκές µε τους ∆ασικούς Χάρτες

Ντόµινο αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ανάρτηση των νέων ∆ασικών Χαρτών σε 33 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Εγκλωβισµένοι αγρότες ζητούν άµεση λύση για τις εµπλοκές µε τους ∆ασικούς Χάρτες

5
0
Η οργή των αγροτών, οι οποίοι είδαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέµµατα καλλιεργήσιµων εκτάσεων να «µετατρέπονται» εν µία νυκτί σε δάση, µεταφέρθηκε και στο πολιτικό σκηνικό. ∆εκάδες βουλευτές έφεραν το θέµα στη Βουλή, µιλώντας για προχειρότητα, παραλείψεις και λάθη της κυβέρνησης ενώ σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και του τεχνικού κόσµου.
Αιτία η έλλειψη πρόνοιας της Πολιτείας η οποία έριξε στο ίδιο καλάθι νόµιµους αγρότες αλλά και καταπατητές. Η κυβέρνηση σε µια επιχείρηση … κατευνασµού αναζητά επειγόντως λύσεις, µε τις αρµόδιες υπηρεσίες στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να τρέχουν αλλά, ακόµη, να µην φτάνουν
Με χάρτες από το 1925Το κλίµα άρχισε να φορτίζεται µε τις πρώτες αναρτήσεις σε Μεσσηνία και Ηλεία, στα µέσα Γενάρη,  όταν οι αγρότες άρχισαν να βλέπουν τις εκτάσεις που εκµεταλλεύονταν εδώ και δεκαετίες να αποτυπώνονται στους χάρτες ως δασικές, καθώς η σύγκριση του σήµερα γίνεται µε αεροφωτογραφίες του 1925 και του 2008.
Οι στρεβλώσεις που καταγράφονται είναι πολλές. Χιλιάδες εκτάσεις σε κάθε περιοχή, άλλοτε δασικές που στην πορεία άλλαξαν χρήση και έγιναν αγροτικές µε ευθύνη της ∆ιοίκησης,  µε δικαστικές αποφάσεις, µε  πράξεις χαρακτηρισµού κλπ, εµφανίζονται  και πάλι δασωµένες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δασικό χάρτη της Μεσσηνίας, το 3% περιλαµβάνει εκχερσωµένες εκτάσεις, οι οποίες πριν δεκαετίες ήταν δάσος αλλά σήµερα έχουν αλλάξει χρήση. Οι συγκεκριµένες περιοχές, σύµφωνα µε τον διευθυντή ∆ασών Μεσσηνίας Γιώργο Σωτηρόπουλο υπολογίζονται σε περίπου 90.000 στρέµµατα εκ των οποίων, ένα σηµαντικό ποσοστό είναι νόµιµες. Για παράδειγµα µετά το 1945 είχαν γίνει παραχωρήσεις για καλλιέργεια από το υπουργείο Οικονοµικών. Ωστόσο, οι σηµερινοί τους ιδιοκτήτες …βράζουν στο ίδιο καζάνι, µε όσους παρανόµως εκχέρσωσαν δηµόσια δασική γη.
Επιπλέον, µε την ανάρτηση των δασικών χαρτών «εγκαλούνται» και όσοι αγρότες έχουν αγροτεµάχια σε περιοχές που συλλήβδην είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες. Η κήρυξη γινόταν δίχως να διαχωριστούν οι καλλιέργειες που περιλαµβάνονταν στην αναδασωτέα περιοχή. Κι αυτό διότι, το χρονικό διάστηµα, εντός του οποίου πρέπει να γίνει η κήρυξη της αναδάσωσης είναι µόλις τρεις µήνες. Οπότε για …οικονοµία χρόνου η εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων γίνόταν µε «λεκτική διατύπωση» από την αναδασωτέα πράξη, χωρίς δηλαδή να έχουν αποτυπωθεί τα όρια τους στα τοπογραφικά διαγράµµατα που συνοδεύουν τις σχετικές αποφάσεις.


Πυρά εξαπολύουν πολιτικοί και φορείςΤην ανησυχία τους για τον χαρακτηρισµό  καλλιεργήσιµων εκτάσεων ως δασών  έχουν εκφράσει οι Περιφερειάρχες Ηπείρου και Πελοποννήσου Αλέξανδρος Καχριµάνης και Πέτρος Τατούλης. Μάλιστα, τη ∆ευτέρα, εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας θα συναντηθούν µε τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη προκειµένου να συζητήσουν για τα προβλήµατα που έχουν προκύψει
Για έλλειψη σχεδιασµού και φοροεισπρακτικές τακτικές κάνουν λόγο ο  Λευτέρης Αυγενάκης και Κώνστας Σκρέκας από τη Ν∆. Μάλιστα, 38 βουλευτές του κόµµατος κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος  και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη
Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, επισηµαίνουν ότι η  ανάρτηση των χαρτών αποτελεί σηµαντικότατο βήµα, ώστε να τερµατισθούν παθογένειες δεκαετιών, που ταλάνισαν τη χώρα και οδήγησαν σε πληθώρα αυθαιρεσιών.
Παράλληλα, το ΓΕΩΤΕΕ έχει ζητήσει παράταση στον χρόνο υποβολής ενστάσεων ώστε οι πολίτες να έχουν τον χρόνο να ενηµερωθούν. Η προθεσµία σήµερα είναι 60 ηµέρες για τους κατοίκους εσωτερικού και 80 για του εξωτερικού
Η Πανελλήνια Οµοσπονδία Γεωτεχνικών ∆ηµοσίων Υπαλλήλων επίσης έχει ζητήσει να µην επιβαρύνονται µε την καταβολή τέλους οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, που έχουν εσφαλµένα εγκλωβιστεί εντός των αναδασωτέων. Οι δασικές υπηρεσίες πάντως αναµένουν σχετικές εγκυκλίους προκειµένου να αντιµετωπίσουν τα ζητήµατα που έχουν προκύψει. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζει στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, όσοι αγρότες είναι νόµιµοι δεν θα έχουν κανένα πρόβληµα µε τις επιδοτήσεις  που δικαιούνται. Όπως επισηµαίνει η ίδια πηγή, σύµφωνα µε τους νόµους 4280/14 και 4315/14, αν οι εκτάσεις καλλιεργούνται ή αν  µετατράπηκαν έως το 2007 σε γεωργικές εκτάσεις µπορούν να εξαγοραστούν, ανάλογα µε την αντικειµενική τους αξία σε κάθε περιοχή.

Επιστροφή τέλους σε όσους δικαιώνονταιΠάντως, έως σήµερα, οι αντιρρήσεις επί των ∆ασικών Χαρτών δεν είναι πολλές, παρότι έχει περάσει ένας µήνας από τις πρώτες αναρτήσεις. Οπως εξηγούν δασικοί υπάλληλοι, οι περισσότεροι αγρότες περίµεναν να µειωθεί το τέλος υποβολής αντιρρήσεων ( κυµαινόταν από 20 έως και 3.600 ευρώ, ανάλογα µε το εµβαδόν της έκτασης της οποίας αµφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας). Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε πρόσφατα και προβλέπει για το τέλος αντίρρησης ένα εύρος από  10 ευρώ έως 3.300 ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συζητά το ενδεχόµενο να υπάρξει σχετική απόφαση και για την επιστροφή του τέλους σε όσους πολίτες δικαιώνονται. 
Της Μάχης Τράτσα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία