BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Εξετάζονται βελτιώσεις υπέρ αγροτών στους δασικούς χάρτες

Σε ανταλλαγή απόψεων των συναρμόδιων υπουργών ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περιορίστηκε η συνάντηση της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν προέκυψε πρακτικό αποτέλεσμα και λύση όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Σε ρόλο διαιτητή ο Αλέξης Τσίπρας στη διαμάχη για τους δασικούς χάρτες

5
0

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ με συγκεκριμένες προτάσεις εξαίρεσης των εκτάσεων που είναι στο ΟΣΔΕ από την διαδικασία πήγε στην συνάντηση ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης.

Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας ανάρτησης τάχθηκε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Γιάννης Τσιρώνης ωστόσο διαβεβαίωσε με δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.

Το θέμα και το μέτωπο στην κυβέρνηση, λένε οι πληροφορίες, παραμένει ανοικτό, ωστόσο πρακτική λύση ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, θα αναζητηθεί σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σε επίπεδο γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων.

Ζητήματα που τέθηκαν

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, Σταύρο Αραχωβίτη, τα ζητήματα που απασχόλησαν τη διϋπουργική ήταν:

• η καθυστερημένη ενσωμάτωση στους αναρτημένους δασικούς χάρτες στοιχείων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης (πχ. εποικισμών, πράξεων χαρακτηρισμού) που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει,

• η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, περιοχών που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα Δασαρχεία (για παράδειγμα νόμιμη αγροτική χρήση που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης), και

• η συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες με βάση τη νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.

Η διυπουργική έδωσε κατευθύνσεις για την επίλυση των ανωτέρω θεμάτων με στόχο την ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου της κύρωσης των δασικών χαρτών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Τις κατευθύνσεις αυτές θα επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας, όπου συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από την πλευρά της διοίκησης και λειτουργεί στο ΥΠΕΝ από την ημέρα έναρξης των αναρτήσεων και προετοιμάζει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν (εγκύκλιοι προς τις Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, Υπουργικές αποφάσεις και πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις).

Να σταματήσει η διαδικασία, επιμένουν οι Περιφέρειες

«Η αναστολή των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι η μόνη ορθολογική και βιώσιμη λύση», επισημαίνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και καθιστά σαφές ότι «με μερεμέτια δεν μπορεί να επιλυθεί το μείζον αυτό ζήτημα»

Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ συζήτησε εκ νέου το θέμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, εν αναμονή απάντησης από το Γραφείο Πρωθυπουργού για τη συνάντηση που έχει ζητήσει με τον Α. Τσίπρα από την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνεδρίαση αναδείχτηκαν τα σημαντικότατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις αντιδράσεις των πολιτών να είναι ιδιαίτερα έντονες όσο προχωρά η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών στις Περιφερειακές Ενότητες

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ επαναβεβαίωσε τη θέση του ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα και έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει στην διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και θα επιφέρει πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Για το θέμα των δασικών χαρτών, το οποίο αξιολογεί ως «σημαντικό έργο», η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ζητεί:

 -Την αναστολή των διαδικασιών για όσο χρόνο θα χρειαστεί να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα τα οποία είναι πλέον γνωστά. Μόνο τότε η ανάρτηση θα μεταβληθεί εύκολα σε κύρωση. Δεν μπορεί να αγνοείται μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε εδώ και 80 χρόνια.

 -Την αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών μέσα από τις οποίες θα διορθωθούν τα συστηματικά λάθη μεγάλης κλίμακας.

 -Την ενσωμάτωση των θεσμικών γραμμών που οριοθετούν τις αστικές περιοχές .

 -Την γενναία  απομείωση του προβλεπόμενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων.

 -Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ουσιαστική δημοσιότητα και την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να πληροφορηθούν με επάρκεια και ακρίβεια τους χαρακτηρισμούς, που αφορούν την ιδιοκτησία τους και να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ. 

Εν κατακλείδι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητεί «την αναστολή των διαδικασιών ανάρτησης των δασικών χαρτών, την έγκαιρη διόρθωση των καταγεγραμμένων προβλημάτων και την επαναφορά τους για την τελική φάση έγκρισή τους».

Αναστολή ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα προβλήματα που ανέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, μέσα από μια σειρά προτάσεων που προέκυψαν έπειτα από ευρεία συζήτηση, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή του.

Κύρια σημεία προβληματισμού

Ο προβληματισμός εντοπίζεται κυρίως στα εξής σημεία:

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών εδράζεται στη χρήση και αντιπαραβολή φωτογραφικών/φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων από το 1945, μιας περιόδου που ήταν μετά την έξοδο της χώρας από την κατοχή, καθώς και το 2007. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να επιλέγεται να επανέλθουμε σήμερα στην τότε εποχή.

Είναι προβληματικός ο χαρακτηρισμός εκτάσεων που εμφαίνονται ως δασικές και υπάρχει ασυμφωνία με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών. Ενδεικτικός είναι ο χαρακτηρισμός εκτάσεων ιδιαίτερα μεγάλης επιφάνειας ως αναδασωτέων, εκ των οποίων οι περισσότερες εμφανίζουν αγροτική μορφή και στις δύο αεροφωτογραφίες.

Στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρατηρούνται αρκετές ανακρίβειες και παραλείψεις αναφορικά με την αποτύπωση της μορφής και της χρήσης σημαντικών εκτάσεων γης. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ηλείας από συνολική έκταση 2,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων έκταση περίπου 720.000 στρεμμάτων έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα από την πυρκαγιά του 2007.

Είναι ιδιαίτερα πιεστική η μόλις δίμηνη προθεσμία που προβλέπεται για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών- Ο χαρακτήρας του μέτρου φέρεται να είναι εισπρακτικός και λειτουργεί αποτρεπτικά από το να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους οι πολίτες, αφού υπάρχει υποχρεωτική δαπάνη για αυτό.

Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης ο κίνδυνος από τη μεταβολή του χαρακτηρισμού μιας ήδη χρησιμοποιούμενης ως αγροτικής έκτασης σε δασική, για απώλεια χορηγούμενων ή χορηγηθεισών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία και παραγωγή.

Κείμενο Προτάσεων

Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαδικασία αυτή και ειδικότερα:

Να ανασταλεί προσωρινά η διαδικασία αναρτήσεως και κυρώσεως των δασικών χαρτών έως ότου αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από το αρμόδιο Υπουργείο τα ανωτέρω εκτεθέντα και πολλαπλώς προβληματικά σημεία που αφορούν τη θεματική αποτύπωση και τον ειδικότερο χαρακτήρα των αποτυπούμενων εκτάσεων γης στις περιοχές της Περιφέρειάς μας.

Σε διαφορετική περίπτωση να δοθεί επαρκής παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών και η οποία θα επιτρέψει την κατάλληλη προετοιμασία των πολιτών σε συνεργασία με τους απαραίτητους επαγγελματίες.

Να μη γίνει χρήση και να αποσυνδεθεί από την κατάρτιση των δασικών χαρτών η αποτύπωση της αεροφωτογραφίας του έτους 1945 καθ’ ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική της διαχρονικής και αληθούς εμπράγματης κατάστασης και παράγει εσφαλμένη αντίληψη για τον χαρακτήρα σημαντικών εκτάσεων γης. Δια τούτο να αντικατασταθεί από την αεροφωτογραφία του έτους 1960 και η θεματική αποτύπωση να διασυνδεθεί με την αποτύπωση στο πλαίσιο του Ο.Σ.Δ.Ε.

Να πραγματοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες οίκοθεν διορθώσεις και τροποποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να συμπεριληφθούν στις αποτυπώσεις των δασικών χαρτών οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, τα παραχωρητήρια του Δημοσίου, οι πράξεις εποικισμού, αναδασμού και διανομής, καθώς επίσης και να αντιπαραβληθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών, ώστε να διαπιστωθεί η αληθής μορφή των εκτάσεων.

Να καταργηθούν ή να μειωθούν σε απολύτως συμβολικό επίπεδο τα τέλη υποβολής αντιρρήσεων με ρητή πρόβλεψη αποδόσεώς τους στους πολίτες σε περίπτωση ευδοκιμήσεως των αντιρρήσεων, καθώς επίσης να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ατελή υποβολή αντιρρήσεων για κατοίκους ορεινών οικισμών.

Να τροποποιηθεί η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ώστε έκαστος πολίτης να υποβάλει συνολικά μία φορά αντιρρήσεις για όλες τις εκτάσεις και ιδιοκτησίες του που επηρεάζονται, με ανώτατο τέλος αντιρρήσεων

Να υπάρξει υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους, καθώς επίσης και συγκεκριμένη δεσμευτική προθεσμία της Διοίκησης για εξέταση και απάντηση επί των ενστάσεων.

Να υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς των εκτάσεων που έχουν αλλάξει χρήση γης (ΔΑ), χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, έναντι συμβολικού τιμήματος. Να υπάρξει ρύθμιση για σαφή διάκριση των δασωθέντων αγρών που δεν απώλεσαν τον χαρακτήρα τους, από τις δασικές εκτάσεις

Επίθεση δασολόγων στον Τσιρώνη για τους δασικούς χάρτες

Σφοδρή επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων, για τους χειρισμούς του στο ζήτημα των δασικών χαρτών.

«Πόσο κοινωνικά και πολιτικά  είναι ορθό ένας Υπουργός,  που μέχρι πρότινος είχε την  πολιτική ευθύνη  του Δασικού Τομέα,  να στρέφεται και να καταφέρεται κατά των μέχρι πρότινος  συνεργατών του, των Δασικών Υπαλλήλων, κατηγορώντας τους για διαφθορά (κάτι που βέβαια κάνοντας μια μικρή αναδρομή στις τοποθετήσεις του στη Βουλή θα διαπιστώσουμε ότι ήταν το μόνιμο επιχείρημά του  στη διάρκεια της υπουργικής τους θητείας στο ΥΠΕΝ ...)», αναφέρει σε οργίλη ανακοίνωσή της η ΠΕΔΔΥ, καλώντας τον ταυτόχρονα «από τη θέση ευθύνης που κατέχει αντί να καταφέρεται με αοριστίες κατά παντός να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές και να καταγγείλει υπεύθυνα και επώνυμα κάθε πράξη που γνωρίζει και αφορά έκνομες ή μη κανονικές συμπεριφορές οποιουδήποτε».

Η ΠΕΔΔΥ παράλληλα δεν διστάζει να καλέσει τον αναπληρωτή «να διαβάσει έστω και τώρα τις ρυθμίσεις και τους κανόνες τους οποίους ο ίδιος υποτίθεται ότι εισηγήθηκε και αφορούν το θέμα των Δασικών Χαρτών, μιας και συμπερασματικά αντιλαμβανόμαστε ότι πέρασε, είδε και απήλθε και μυρωδιά δεν πήρε … Πότε επιτέλους θα καταλάβει ότι ο Δασικός Χάρτης δεν επιλύει από μόνος του καμιά παθογένεια, απλά την αναδεικνύει σε όλες της τις διαστάσεις, ώστε στη συνέχεια ο υπεύθυνος πολιτικός να έχει την τόλμη να την επιλύσει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Δασολόγων έχει ως εξής:

Μετά τις «οικιστικές πυκνώσεις»  έρχονται οι … «αγροτικές πυκνώσεις» ?

Την ώρα που οι συνάδελφοι μας στους νομούς που έχουν γίνει αναρτήσεις Δασικών Χαρτών, δίνουν την μεγαλύτερη (προσωπική και υπηρεσιακή) μάχη για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της Διοίκησης (και συνεπώς του ίδιου του Κράτους) , απέναντι στους Έλληνες πολίτες - αγρότες κυρίως- στο φλέγον θέμα των Δασικών Χαρτών, κάποιοι μέσα στην Κυβέρνηση, κυριολεκτικά "αγρόν αγόραζαν και αγοράζουν. Και όλα αυτά όταν με βάση τον ισχύοντα νόμο,  η Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με την ΕΚΧΑ, επιχειρούν  να προχωρήσουν με το μικρότερο δημόσιο κόστος και την μεγαλύτερη  τεχνική αξιοπιστία την Κύρωση των Χαρτών, που αποτελεί όραμα ετών για τη διοίκηση, ανάγκη για την προστασία της Δημόσιας κα ιδιωτικής περιουσίας και Συνταγματική υποχρέωση, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στις πολιτικές αμφιθυμίες, τις  τοπικές στρεβλώσεις και τις ελλείψεις τόσων ετών,  αλλά και να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην υποχρέωσή της πολιτείας (και) έναντι των θεσμών να ολοκληρώσει το έργο ...

Την ίδια ώρα, που διάφοροι κύκλοι τοπικών συμφερόντων προσπαθούν υπόγεια και συγκαλυμμένα να δημιουργήσουν εντάσεις και να καλλιεργήσουν κλίμα αντιδράσεων για να σταματήσει το έργο και να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες και μικρο-επιδιώξεις, επιβεβαιώνοντας την παροιμία ότι "ο λύκος (καταπατητής) στην αναμπουμπούλα χαίρεται "...

Την ώρα που τα επαγγελματικά και επιστημονικά επιμελητήρια, η Ομοσπονδία Γεωτεχνικών, η ΠΕΔΔΥ, οι κλαδικοί σύλλογοι  και οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς στηρίζουν το έργο...

Έρχεται, ο εμπνευστής των "ιωδών γραμμών" και των εξαιρέσεων από το Δασικό Χάρτη των "οικιστικών πυκνώσεων " (υπόθεση που θα κριθεί σύντομα στο ΣτΕ) και καταθέτει μια ακόμη πρόταση ανάλογης σοβαρότητας και αντίστοιχων επιπτώσεων η οποία υπονομεύει το έργο των Δασικών Χαρτών, αγνοώντας την προσπαθεια ετων και το δημοσιονομικό κόστος για την πολιτεία,  προτείνοντας στην Κυβέρνηση να εξαιρεθούν από το χάρτη οι εκτάσεις  που έχουν αλλάξει χαρακτήρα και από δασικές στην αεροφωτογραφία παλαιότερης λήψης σήμερα εμφανίζονται ως γεωργικές και μάλιστα επιδοτούμενες  ...

Φαίνεται ότι μετά την "εξυπηρέτηση" των ψηφοφόρων των οικιστικών πυκνώσεων "προέκυψε" παρόμοια ανάγκη για τους κατόχους γεωργικών εκχερσώσεων. Μήπως να βάλουμε τελικά σε ιώδες και όλα τα Δάση για κάποιους που δεν πρόκαναν, για να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα ???

Μήπως με ένα άρθρο σε ένα νόμο να αποφανθούμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δάση, σβήνοντας δια παντός τους αγώνες δεκαετιών για τη δασοπροστασία,  που έκαναν μαζί μας και οι ίδιοι από τη θέση της αντιπολίτευσης και να ησυχάσουμε δια παντός και από τα δάση και από όσους δασικούς και περιβαλλοντικούς φορείς ενοχλητικά (αλλά σταθερά και με επιχειρήματα) προσπαθούν να διασώσουν τα φυσικά οικοσυστήματα και τη δημόσια περιουσία ??

Πως είναι δυνατόν οι ίδιοι και οι ίδιοι κύκλοι «πολιτικής» να προσπαθούν να στηρίξουν τις δήθεν ριζοσπαστικές απόψεις τους,  για «εξαίρεση από το χάρτη των γεωργικών εκτάσεων που παράνομα ή μη κανονικά, εκχερσώθηκαν», διατυπώνοντας μεταξύ άλλων και  ατεκμηρίωτες –συνεπώς ανυπόστατες- κατηγορίες κατά «κλάδων εργαζομένων» σε κλειστές συσκέψεις με ομολόγους τους Υπουργούς, εκφράζοντας και υποστηρίζοντας  ουσιαστικά τις πιο υπονομευτικές για το έργο των Δασικών  Χαρτών προτάσεις ?

Αλήθεια ποια η άποψη των οικολόγων Πράσινων για την πρόταση που διατυπώθηκε  για επέκταση των ιωδών εξαιρέσεων από το δασικό χάρτη, στα εκχερσωμένα δάση και δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως γεωργικές ? 

Ποια η θέση κάθε ενεργού πολίτη στην προσπάθεια αυτών των πολιτικών κύκλων να υπονομευτεί πολιτικά και διοικητικά ο χαρακτήρας και η εγκυρότητα του έργου των Δασικών Χαρτών έναντι κάθε αρχής ?  

Πόσο κοινωνικά και πολιτικά  είναι ορθό ένας Υπουργός,  που μέχρι πρότινος είχε την  πολιτική ευθύνη  του Δασικού Τομέα,  να στρέφεται και να καταφέρεται κατά των μέχρι πρότινος  συνεργατών του, των Δασικών Υπαλλήλων, κατηγορώντας τους για διαφθορά (κάτι που βέβαια κάνοντας μια μικρή αναδρομή στις τοποθετήσεις του στη Βουλή θα διαπιστώσουμε ότι ήταν το μόνιμο επιχείρημά του  στη διάρκεια της υπουργικής τους θητείας στο ΥΠΕΝ ...)  

Εμείς τον καλούμε από τη θέση ευθύνης που κατέχει αντί να καταφέρεται με αοριστίες κατά παντός να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές και να καταγγείλει υπεύθυνα και επώνυμα κάθε πράξη που γνωρίζει και αφορά έκνομες ή μη κανονικές συμπεριφορές οποιουδήποτε .

Τον καλούμε επίσης να διαβάσει έστω και τώρα τις ρυθμίσεις και τους κανόνες τους οποίους ο ίδιος υποτίθεται ότι εισηγήθηκε και αφορούν το θέμα των Δασικών Χαρτών, μιας και συμπερασματικά αντιλαμβανόμαστε ότι πέρασε, είδε και απήλθε και μυρωδιά δεν πήρε … Πότε επιτέλους θα καταλάβει ότι ο Δασικός Χάρτης δεν επιλύει από μόνος του καμιά παθογένεια, απλά την αναδεικνύει σε όλες της τις διαστάσεις, ώστε στη συνέχεια ο υπεύθυνος πολιτικός να έχει την τόλμη να την επιλύσει !

Για την Ένωσή μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα .
Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις ευθύνες που της αναλογούν  παρέχοντας εγγυήσεις σταθερότητας, εδραιώνοντας την καλή πίστη των ενδιαφερομένων πολιτών – αγροτών-  απέναντί στις Υπηρεσίες και το Κράτος Δικαίου, κάνοντας  τις απαραίτητες απλές και άμεσες διορθώσεις, κάνοντας χρήση διατάξεων που ήδη ισχύουν και επιλύουν μη αναστρέψιμες καταστάσεις, για να στηριχθεί η ποιότητα και το Κύρος των Δασικών Χαρτών έναντι κάθε αρχής.
Η αντιπολίτευση πρέπει να στηρίξει το έργο, γόνιμα και δημιουργικά περιορίζοντας την αντιπολιτευτική της διάθεση στην ουσία του έργου, που δεν είναι άλλη από το να μπει ένα τέλος στην αυθαιρεσία ετών και τον καιροσκοπισμό που ευνόησε τις καταπατήσεις της δημόσιας περιουσίας. Οι δασικοί χάρτες, η προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και η οριστική επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στις μορφές και τις χρήσεις γης είναι και δική της υποχρέωση και αυτή η ανάγκη έχει αποτυπωθεί στους νόμους και στη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων της Χώρας μας

Έχει όμως έρθει και η στιγμή να αξιολογήσουμε πολιτικά όσους δεν προσέφεραν και δεν προσφέρουν τίποτα με την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή του τόπου, απεναντίας δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για κάτι καλό, αξιόπιστο, χρήσιμο και αναγκαίο βήμα.

Συνεδριάζει η ΠΕΔ Θεσσαλίας

Η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, με αφορμή την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών,  διοργανώνει συνάντηση εργασίας με όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων με θέμα  “ Δασικοί Χάρτες  - Προβλήματα και Λύσεις ” , ώστε να εξετάσει τα οφέλη και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες μετά την οριστικοποίηση τους.

Στη συνάντηση προσκλήθηκαν να παραβρεθούν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κόκκαλης Βασίλειος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας , της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος ,όπου υπάγεται η Δ/νση Δασών , τα Τεχνικά  Επιμελητήρια  Κεντροδυτικής Θεσσαλίας και Μαγνησίας  και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ( ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)

Η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 13:00 στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας στη Λάρισα , Πανός 14 | 4ος όροφος.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:


Σε ρόλο διαιτητή ο Αλέξης Τσίπρας στη διαμάχη για τους δασικούς χάρτες

Με άγνωστη έκβαση αλλά με συγκεκριμένη ατζέντα, ήτοι τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το φλέγον αυτό ζήτημα. Η σύσκεψη πρόκειται να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου.

Οι πληροφορίες λένε ότι στη σύσκεψη που θα συμμετάσχουν όλοι οι επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων (Σταθάκης, Φάμελλος, Αποστόλου, Τσιρώνης, Κόκκαλης, Βερναρδάκης), ο πρωθυπουργός θα κληθεί σε ρόλο… πυροσβεστικό να σβήσει τη φωτιά που έχει ανάψει στους κόλπους της κυβέρνησης το θέμα. Το οποίο θέτει εν αμφιβόλω και την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων που αντιστοιχούν σε αγροτικές εκτάσεις και επιλέξιμα βοσκοτόπια.

Η σύσκεψη ξεκινά στις 3 το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες σ’ αυτήν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναμένεται να ζητήσει τη διακοπή ανάρτησης των δασικών χαρτών εν αντιθέσει με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη.

Πιο μετριοπαθή στάση, επέλεξε να τηρήσει ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, που κατέθεσε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων συγκεκριμένες προτάσεις, επί τους θέματος ως εξής:

Η παρ. 1 του  άρθρου 15 του Ν. 3889/2010 τροποποιείται ως εξής :

«Κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία Εκατόν είκοσι (120) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην πρόκληση υποβολής αντιρρήσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του παρόντος νόμου».

Και επίσης να προστεθεί παρ. 6. στο ίδιο άρθρο: 

«Στην περίπτωση, που στο δασικό χάρτη εμφανίζονται εκτάσεις ως αγροτικές, αλλά αναδασωτέες, δεν απαιτείται η υποβολή αντιρρήσεων και οι σχετικές πράξεις αναδάσωσης ανακαλούνται από τη Διοίκηση οίκοθεν, πλην των περιπτώσεων, που έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα των πράξεων».

Στο άρθρο 3 παρ. 7 του Ν. 998/1989 προστίθεται εδάφιο ως εξής :

«Οι αγροτικές εκτάσεις, που είναι ενταγμένες στο σύστημα άμεσων ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ θεωρούνται, ως απλό τεκμήριο αγροτικές προ του έτους 1975, των οποίων η υφή της βλάστησης διαπιστώθηκε διοικητικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανατρέχουσας της πραγματικής κατάστασης αυτών προ του έτους 1975».


Από την Πέμπτη το Agronews έγραφε:

Τριγμοί στην κυβέρνηση, πόλεμος στη Βάθη για τους δασικούς χάρτες

Μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα δείχνει να έχει ανακύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπόθεση η οποία θίγει άμεσα τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δυσχεραίνοντας την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων σε χιλιάδες αγρότες που εδώ και χρόνια διαχειρίζονται παραγωγικά τις αντίστοιχες εκτάσεις.

Το θέμα εξελίσσεται και σε «βεντέτα» ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό στο ίδιο υπουργείο Γιάννη Τσιρώνη, με τον δεύτερο να επιμένει στη γραμμή που είχε χαράξει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή υπέρ της ανάρτησης των δασικών χαρτών με την μορφή που επιβάλλει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τον πρώτο να μεταβαίνει την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας παρέμβαση εκ των άνωθεν, προκειμένου να διευθετηθεί πρακτικά το θέμα.

Επί της ουσίας, ο κ. Αποστόλου συνεπικουρούμενος από τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη, ζητά την εξαίρεση από την όποια απεικόνιση υπαγορεύουν οι δασικοί χάρτες, όλων των εκτάσεων που είναι δηλωμένες επί χρόνια στο ΟΣΔΕ και επί των οποίων έχει γίνει ο σχετικός επιτόπιος έλεγχος.

Όπως όλα δείχνουν, επ’ αυτού φαίνεται να επιμένει να διαφωνεί ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης η θέση του οποίου κρίνεται πλέον επισφαλής, οδηγώντας ωστόσο σε ισχυρούς κυβερνητικούς τριγμούς.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έπειτα από πρωτοβουλία του Βασίλη Κόκκαλη και του Νίκου Μαυραγάνη, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει ως εξής:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ   ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΌΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ.

 ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΊΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελούσε υποχρέωση της Χώρας μας. Επί σαράντα (40) χρόνια ουδεμία προσπάθεια έγινε προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια έκταση είναι δασική ή μη.

Οι πιο κάτω αναφερόμενες προτάσεις διατάξεων νόμου:

1. Διπλασιάζουν την προθεσμία υποβολής ενστάσεων (120 ημέρες) κατά των δασικών χαρτών.

2. Προβλέπουν την ανάκληση από τη Διοίκηση όλων των πράξεων αναδάσωσης που αφορούν αγροτικές εκτάσεις, ΧΩΡΙΣ έξοδα και ενστάσεις από τους ενδιαφερομένους ιδιοκτήτες.

3.Προβλέπουν ότι οι εκτάσεις που είναι ενταγμένες στο σύστημα ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θεωρούνται αγροτικές, προϋφιστάμενες μάλιστα του έτους 1975.

Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε απόλυτα αναγκαία, αφού η στρεβλή κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2014 από την χωρίς επαρκείς οδηγίες ανάθεση των δασικών χαρτών σε ιδιωτικές εταιρείες από την τότε Κυβέρνηση, δημιούργησε σωρεία προβλημάτων και οδήγησε στην ανεξέλεγκτη έκδοση πράξεων αναδάσωσης σε αγροτικές εκτάσεις, πράγμα που θα οδηγούσε με βάση την κείμενη νομοθεσία σε υποχρέωση του δημοσίου να απαλλοτριώσει τις εκτάσεις αυτές και σε περίπτωση που δεν ολοκληρώνονταν οι απαλλοτριώσεις να επιστρέψει τις εκτάσεις στους ιδιώτες

¨Όπως γίνεται αντιληπτό η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που οφείλεται στην πρόχειρη οργάνωση της σύνταξης των δασικών χαρτών από ιδιωτικές εταιρείες το 2014 κατ’ εντολή της τότε Κυβέρνησης.

ΔΕΝ  μπορεί να γίνει ανεκτή από την παρούσα Κυβέρνησης που πρέπει να λάβει άμεσα τις πιο πάνω νομοθετικές λειτουργίες Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υιοθέτηση της τελικής λύσης από την Κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε τις παρακάτω νομοθετικές ρυθμίσεις:

Η παρ. 1 του  άρθρου 15 του Ν. 3889/2010 τροποποιείται ως εξής :

«Κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία Εκατόν είκοσι (120) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην πρόκληση υποβολής αντιρρήσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του παρόντος νόμου».

Και επίσης να προστεθεί παρ. 6. στο ίδιο άρθρο: 

«Στην περίπτωση, που στο δασικό χάρτη εμφανίζονται εκτάσεις ως αγροτικές, αλλά αναδασωτέες, δεν απαιτείται η υποβολή αντιρρήσεων και οι σχετικές πράξεις αναδάσωσης ανακαλούνται από τη Διοίκηση οίκοθεν, πλην των περιπτώσεων, που έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα των πράξεων».

Στο άρθρο 3 παρ. 7 του Ν. 998/1989 προστίθεται εδάφιο ως εξής :

«Οι αγροτικές εκτάσεις, που είναι ενταγμένες στο σύστημα άμεσων ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ θεωρούνται, ως απλό τεκμήριο αγροτικές προ του έτους 1975, των οποίων η υφή της βλάστησης διαπιστώθηκε διοικητικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανατρέχουσας της πραγματικής κατάστασης αυτών προ του έτους 1975».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία