BACK TO
TOP
Πολιτικές

Καμπανάκι FAO για την επισιτιστική ασφάλεια

Ο FAO επικεντρώνεται στις εξελίξεις που επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια σε χώρες όπως τη Συρία, την Αίγυπτο και την Αφρική.

Καλύτερο κι από χρυσάφι φέτος το σκληρό σιτάρι

1
0

Η κοινωνική αναταραχή και η μείωση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες στην Αίγυπτο για την επισιτιστική ασφάλεια, ανακοίνωσε την Τρίτη σε έκθεσή της η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Οι ανάγκες για εισαγωγές δημητριακών για την περίοδο 2013-2014 στην Αίγυπτο, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σίτου, θα παραμείνουν ίδιες με πέρυσι, παρά τις καλές προοπτικές για την δική της συγκομιδή, επισήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ, επισημαίνοντας την αύξηση του πληθυσμού.

Ωστόσο ο FAO προειδοποιεί στην έκθεσή του για τις προοπτικές για τη νέα συγκομιδή και την επισιτιστική κατάσταση, ότι η μείωση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος μπορεί να οφείλεται στους ενισχυμένους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις συναλλαγές η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, περικόπτοντας συνεπώς τις εισαγωγές.

Μια εβδομάδα μετά την αποπομπή από τον στρατό του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, η αιματοχυσία έχει προκαλέσει βαθιές διχόνοιες στην πλέον πολυπληθή αραβική χώρα, πρωτοφανείς στην πρόσφατη ιστορία της.

Πιο αναλυτικά, αύξηση κατά 7% το 2013 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά αναμένεται για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας- FAO.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη σταθερότητα στις αγορές τη σεζόν 2013/2014 ενώ η αύξηση αναμένεται να αγγίξει τους 2.479 εκατ. τόνους, καταγράφοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο FAO τοποθετεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2013 στους 704 εκατ. τόνους σημειώνοντας αύξηση κατά 6,8% η οποία θα έρθει να υπερκαλύψει την μειωμένη περυσινή παραγωγή.

Η παγκόσμια παραγωγή δευτερευόντων σιτηρών το 2013 προβλέπεται ότι θα φτάσει τους 1.275 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 9,7% σε σύγκριση με το 2012.

Οι διεθνείς τιμές των σιτηρών μειώθηκαν ελαφρώς τον Ιούνιο μετά τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο. Σε αντίθεση, οι διεθνείς τιμές καλαμποκιού αυξήθηκαν υποστηριζόμενες από τα χαμηλά αποθέματα.

Ο FAO επικεντρώνεται στις εξελίξεις που επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια σε χώρες όπως τη Συρία, την Αίγυπτο και την Αφρική. Συγκεκριμένα, για τη Συρία αναφέρει ότι το 2013 η παραγωγή σιτηρών έπεσε πολύ κάτω από τον μέσο όρο εξαιτίας των κλιμακούμενων κοινωνικών συγκρούσεων στην περιοχή, που οδηγούν σε διακοπή των γεωργικών δραστηριοτήτων. Στην Αίγυπτο, τέλος, οι κοινωνικές αναταραχές εγείρουν έντονη ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία