BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Άνοδο σημείωσε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός Κίνας παρά τις εκτιμήσεις

Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας σημείωσαν άνοδο τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με τους FT.

china-plithorismos

16
0

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping προσπαθεί να απομακρύνει την οικονομία από τον υπερχρεωμένο τομέα ακινήτων προς την παραγωγή υψηλών προδιαγραφών σε μια λεπτή μετάβαση που οδηγεί σε εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας ήταν 0,1% υψηλότερος σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, χαμηλότερος από το 0,7% τον Φεβρουάριο και κάτω από το 0,4% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών.

Ο ήπιος ΔΤΚ έρχεται καθώς η οικονομία της Κίνας έχει δείξει μικτά σημάδια ανάκαμψης το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την εργοστασιακή δραστηριότητα να επεκτείνεται για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Μάρτιο.

Ωστόσο, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε την Πέμπτη ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 2,8% σε σύγκριση με 2,7% τον Φεβρουάριο, καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να καταδιώκουν τον μεταποιητικό τομέα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έθεσε στόχο ανάπτυξης 5% για το 2024, όπως και πέρυσι, στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Κίνας τον Μάρτιο – ένας στόχος που οι αναλυτές είπαν ότι ήταν φιλόδοξος και θα απαιτούσε αυξημένη υποστήριξη τόνωσης.

Aδύναμη η εγχώρια ζήτηση

«Η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, καθώς η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

Είπε ότι η πτώση των ακινήτων συνεχίστηκε τον Μάρτιο, οι δημοσιονομικές δαπάνες ήταν αδύναμες και η αύξηση των εξαγωγών δεν ήταν αρκετή για να τονώσει την οικονομία από μόνη της. Ο αδύναμος ΔΤΚ της Κίνας έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός εξέπληξε ανοδικά, σημείωσε.

«Αυτό δείχνει ότι οι κατευθύνσεις της νομισματικής πολιτικής σε αυτές τις δύο χώρες μπορεί να συνεχίσουν να αποκλίνουν επίσης», είπε, υποδεικνύοντας ότι η μεγάλη διαφορά επιτοκίων μεταξύ τους θα συνεχιστεί, με επιπτώσεις στο γουάν.

Η Fitch Ratings μείωσε τις προοπτικές της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε αρνητικές την Τετάρτη, επικαλούμενη αβέβαιες προοπτικές για την οικονομία, καθώς η χώρα απομακρύνεται από το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στα ακίνητα.

Η Fitch ανέφερε ότι οι προοπτικές αντικατοπτρίζουν τα ολοένα και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα της Κίνας και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο ΔΤΚ κατά την περίοδο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου ενισχύθηκε από τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους. Τον Μάρτιο, οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι τιμές των μη τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου για την Κίνα στο 5% σε ετήσια βάση από 4,5% λόγω του ισχυρότερου μεταποιητικού τομέα.

Αποδυνάμωση της οικονομίας

Ανέφερε ότι η ανάπτυξη πιθανότατα θα φτάσει τον στόχο της κυβέρνησης φέτος, αλλά προειδοποίησε ότι η οικονομία θα αποδυναμωθεί το επόμενο έτος, καθώς η εστίαση της Κίνας στην αύξηση των εξαγωγών έχασε τη δυναμική της λόγω του «ήδη αυξημένου παγκόσμιου μεριδίου αγοράς και της ώθησης των εμπορικών εταίρων».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ολοκλήρωσε μια επίσκεψη στην Κίνα αυτή την εβδομάδα με προειδοποιήσεις ότι η Ουάσινγκτον θα προστατεύσει τις βιομηχανίες της από το ντάμπινγκ των φθηνών εξαγωγών και κάλεσε το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται επίσης να επισκεφθεί την Κίνα αυτή την εβδομάδα. Αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τις ξένες επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά πολλαπλές έρευνες στις κινεζικές εξαγωγές που υποπτεύεται ότι λαμβάνουν μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία