BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μέσα Απρίλη πληρωμή συνδεδεμένης ψυχανθών, σιτηρών,ειδικής βάμβακος

Λίγες µόλις ηµέρες πριν την πρώτη πληρωµή για τις συνδεδεµένες προς τους αγρότες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε οι ∆ΑΟΚ ούτε οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είναι ακόµα σε θέση να καταγράψουν µε ακρίβεια τις επιλέξιµες εκτάσεις των καλλιεργειών που είναι να λάβουν ενίσχυση.

mesa-apriliou-sindedemenes

Ελένη Δούσκα

12927
13

Στα μέσα Απριλίου πληρωμή για συνδεδεμένες ψυχανθών, σιτηρών και ειδική βάμβακος

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των ζωοτροφών, οι συνδεδεµένες των οποίων δροµολογούνται να πληρωθούν στο πρώτο πακέτο και δη περί τα µέσα του µήνα. Αυτό που πρέπει να περιµένουν οι αγρότες είναι ενισχύσεις περίπου στα επίπεδα των ενδεικτικών τιµών, όπως αυτά ανακοινώθηκαν στις σχετικές αποφάσεις του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ. Κι αυτό σηµαίνει ότι η συνδεδεµένη ενίσχυση στη µηδική και το τριφύλλι θα κυµανθεί περί τα 8 µε 8,3 ευρώ το στρέµµα µε την έκταση αναφοράς στα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 να καθορίζεται σε 1,19 εκατ. στρέµµατα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι παραγωγοί για το έτος 2023 θα λάβουν µειωµένη κατά 4 ευρώ ενίσχυση, αφού µέχρι πέρυσι η συνδεδεµένη κυµαινόταν περί τα 12 ευρώ.

Αλλαγές αναµένονται και στα  πρωτεϊνούχα ψυχανθή στα οποία περιλαµβάνεται ο βίκος, το κτηνοτροφικό κουκί, το κτηνοτροφικό ρεβίθι, το κτηνοτροφικό µπιζέλι, το κτηνοτροφικό λαθούρι, το λούπινο, το ρόβι και η σόγια, καθώς προβλέπεται επιδότηση 19,2 ευρώ το στρέµµα από τα 8 ευρώ που ελάµβαναν πέρυσι.

Όσον αφορά τώρα το καλαµπόκι, στο οποίο πρώτη χρονιά δίνεται συνδεδεµένη ενίσχυση, εκεί τα πράγµατα είναι πιο περίπλοκα, αφού κανείς ακόµα δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει – ούτε καν ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος σε πρόσφατη συνάντησή του µε παραγωγούς, αναφέρθηκε σε αυτούς ως δυνητικά δικαιούχους – για το πόσα από τα 1,2 εκατ. στρέµµατα που σπάρθηκαν είναι επιλέξιµα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρµόδιες υπηρεσίες θα καταλήξουν στην ενδεικτική τιµή στα 55 ευρώ το στρέµµα ή σε κάποιο επίπεδο κοντά σε αυτή, αφού στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ αποσαφηνίζεται ότι τα 770.000 στρέµµατα είναι αυτά για τα οποία δεν υπάρχει πρόβληµα επάρκειας ή ποιότητας νερού άρδευσης, όπως προέκυψε από λεπτοµερείς υπολογισµούς σε επίπεδο υδατικών συστηµάτων και αγροτεµαχίων.

Κατά τα λοιπά, το επόµενο δεκαήµερο οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών καλούνται να αντλήσουν τα καταχωρηθέντα στοιχεία παραδόσεων και να διενεργήσουν τους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας και µετά τους µηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους, που θα καθορίσουν τους δικαιούχους παραγωγούς, τις προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις και τελικά την τιµή µιας σειράς συνδεδεµένων ενισχύσεων. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η «δουλειά» δεν είναι δύσκολη και ο χρόνος αρκεί, για να βγει σε πέρας η πίστωση µιας πρώτης παρτίδας συνδεδεµένων της φυτικής παραγωγής.  

Σε αυτές, λογικά θα συµπεριληφθούν και τα καρτελάκια σε σκληρό σιτάρι και βαµβάκι, αλλά και οι ενισχύσεις σε µαλακό σιτάρι, κριθάρι, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος και µήλα. Εν τω µεταξύ, σύµφωνα µε τις διεργασίες στις οποίες προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αποκλείεται να πληρωθούν και η βιοµηχανική ντοµάτα, η κορινθιακή σταφίδα, τα πορτοκάλια προς χυµοποίηση, οι σπόροι σποράς και το ρύζι.

Το µεγαλύτερο «στοίχηµα» αφορά την ειδική ενίσχυση βάµβακος, που έχει να κάνει µε µεγάλο αριθµό δικαιούχων, τα περισσότερα χρήµατα – περί τα 183 εκατ. ευρώ, αλλά και αυξηµένες δυσκολίες σχετικά µε τα πορίσµατα του ΕΛΓΑ όσον αφορά τις εκτάσεις του θεσσαλικού κάµπου που επλήγησαν από τις πληµµύρες. Μάλιστα ακούγεται ότι αναµένεται να δηµοσιευτεί απόφαση µε την οποία θα µειωθεί το απαιτούµενο πλαφόν παράδοσης στη Θεσσαλία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

10-04-2024 17:36Αγρότισσα

Πες τε μας ρε καθίκια μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα πληρωθει η συνδεδεμένη στο βαμβάκι γιατί περι τα μέσα Απριλίου που λέτε είναι 15 αντε βαρια 18. Εσείς το κόβω να πληρώνετε μεγάλη εβδομάδα τσίπα δεν έχετε. Έχουμε αγανακτήσει από τα ψέματα σας δεν μπορείτε να κάνετε μια σωστή πληρωμή. Όλο πρόβληματα βγάζετε. Αλλά έτσι μπορείτε να φάτε τα λεφτά του κοσμάκη. Όσα και να χετε δεν σαν φτάνουν. Μας δώσατε πετρέλαιο ψίχουλα λες κι ο αγρότης βάζει μόνο τόσο λίγο πετρέλαιο.χιλιαδες ευρώ βάζει . Σταχτυ στα μάτια για όλα φτουυυυυ.

Απάντηση

08-04-2024 08:47Αγρότης

Δεν βλέπετε πως μας κάνουν ψυχολογικό πόλεμο όλες οι ιστοσελίδες συνέχεια γράφουν πληρωμή πριν από το Πάσχα πια ημερομηνία θα γίνει κάθε πληρωμή δεν λένε ακόμα και ο υπουργός πριν από το Πάσχα αναφέρει. Γιατί αφού θα της κάνεις της πληρωμές πες τάδε του μηνός αυτή η πληρωμή τάδε του μηνός αυτή... αλλά το κάνουν για να έχουν τα νώτα τους καλυμμένα. Οι Ρουμάνοι δίνουν αύξηση στους γεωργούς και εδώ εμείς παρακαλούμε για τα αυτονόητα. Σταμάτα να παράγεις Έλληνα αγρότη για τον κόσμο μόνο για τα σπίτια μας και άσε να φέρνουν από έξω τα πάντα γιατί αυτό θέλουν να κάνουν καιρός να το προσφέρουμε

Απάντηση

07-04-2024 23:21Δημήτρης

Σάς βαρέθηκα ένα σωρό ψέματα μας λέτε για τής επιδοτήσεις καί εμείς λέμε αλλά τόσα σε αυτούς πού χρωστάμε. Μία κυβέρνηση πού δείχνει αδιαφορία για τών αγροτικό κόσμο η τιμές σε όλα τα προϊόντα μας είναι πολύ χαμηλές ενώ την ίδια ώρα τα καύσιμα τα εφόδια δεν πλησιαζονται η επιστροφή τού φόρου κατανάλωσης δεν έφτασε ούτε για ένα γέμισμα στο τρακτέρ. Ξεκίνησε η σεζόν πρέπει με χίλια βάσανα να τα βγάλουμε πέρα καί στο τέλος 0 αποτέλεσμα καί άλλο τόσο χρεωμένοι όλοι μας. Λυπον θα τα παρατήσω όλα ως εδώ δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση θα αλλάξω επάγγελμα καί χώρα.

Απάντηση

07-04-2024 22:38Γιαννης

Το πρόβλημα ήταν ότι πέρυσι τέτοιο καιρό που κοντευαμε για τις εκλογές τα βάλανε χέρι για προεκλογικό αγώνα τα λεφτά μας από τα ταμεία του Οπεκεπε, με αποτέλεσμα να χαρακτιρζουν άχρηστο το πρόεδρο. Τώρα που τον αλλάξανε τι φταίει και αργούνε άραγε? Είναι φως φανάρι ότι βάλανε χέρι στα ταμεία του οπεκεπε. Και τώρα με δικαιολογίες όπως ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι περιμένουν τα χρήματα από την ΚΑΠ το 2024 για να πληρώσουν εννοείται πετσόκομμενα τις ενισχύσεις του 2023. Μόνο εμείς δεν θέλουμε να το πάρουμε χαμπάρι αυτό που μας έκαναν τα καθίκια. Σε μια εποχή που αγροτης που βάλετε από παντού (αισχροκερδια,εκμετάλλευση εμπορων,κλιματική αλλαγη) είχαμε και την κυβέρνηση απέναντι μας και με την έπαρση του 41%. Να θυμάστε, όχι όταν φτάνει η κάλπη να παθενουμε αμνησία σαν τα ζόμπι

Απάντηση

07-04-2024 16:17Agrotisa

Όταν λένε πριν το Πάσχα εννοούν Μ.Τεταρτη........μπορεί κ Μ.παρασκευη!!!! Τόσο απαθής κυβέρνηση δεν έχω ξαναδεί.. αντε να κάνεις εσύ τις δουλειές σου κ τις εκκρεμότητες σου την Μ. Βδομάδα που θα σου μπούνετα λεφτα....!!! Σε ένα άλλο site το διάβασα πως στόχος της κυβέρνηση να καταβληθούν οι συνδεδεμένες είναι η Μ. Βδομάδα!!! Έχω πάθει ΣΟΚ με αυτά που διαβάζω λέω δεν είναι δυνατόν μας κοροϊδεύουν!!!! Ανίκανοι...άκαρδοι....γουρούνια.....κλέφτες.... Χαρτογιακαδες....λαμογια...

Απάντηση

06-04-2024 15:32Giorgos

Με την πληρωμη της δασωσης γαιων απο το 2022 θα ασχοληθεί κανεις γτ δεν κανετε ουτε μια αναφορα σε καποιο άρθρο σας;;;;;;

Απάντηση

06-04-2024 11:20Κατερινα

Τι επαρση ειναι αυτη!!!και τα προβληματα φουλ!!!Μονο ντροπη νιωθω!!!είστε κατωτεροι των περιστασεων!!!θα επρεπε το λιγοτερο να ντρεπεστε !!!!! Η δειτε τα προβληματα και σηκωστε τα μανικια να δουλεψετε η ΔΡΟΜΟ!!!!

Απάντηση

06-04-2024 09:47Έλλην

Το γνωστό πάμε και όπου βγει οπως σε όλα δυστυχώς έτσι κατάντησαν την Ελλάδα η δήθεν κυβερνώντες 8 μήνες μετά και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν λέει χωρίς ντροπή εχθές ο Μητσοτάκης στο Ζάππειο παρουσίασε την Ελλάδα που έχει στο μυαλό του πάρα έξω δεν έχει ιδέα τι γίνεται

Απάντηση

06-04-2024 08:56Πήρα του ήλιου τοις λάμπες του φεγγαριου τα χνάρια.

Για τα ζωικά ουτε κουβέντα. Απ ότι φσινεταιαπ τα ποσα που διατίθεται είμαστε απ εξω απο τις πληρωμες πριν το πασχα. Το ποτε ένας θεός ξέρει. Παντου ριγμένο οι κτηνοτρόφοι τώρα κανονιστε να βάλετε το αρνί στο καλαθι να τελειώσετε τους τελευταίους Μοικανους της όμορφης τσελιγγοπουλα. Θα επανέλθω δριμύτερος. Καλημερα φίλοι αγροκτηνοτροφοι κ. ΦΛ. Οκ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα