BACK TO
TOP
Προγράμματα

Στα 300 εκατ. ευρώ κλείδωσε η πρόσκληση μετατροπής Βιολογικών που ανοίγει ταυτόχρονα με την Απονιτροποίηση

«Μπαράζ» νέων προκηρύξεων, εκατοντάδων εκατομμυρίων, μέσω του πυλώνα 2 του νέας ΚΑΠ, για προγράμματα που σχετίζονται με τα βιολογικά, τη νιτρορύπανση, τη σύσταση συνεργατικών σχημάτων και την υλοποίηση επενδύσεων, μέσω των leader, ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ για τους επόμενους 4-5 μήνες.

17_organic_farming_stnmtz_20160504_0500

Λεωνίδας Λιάμης

4601
18

Η αρχή θα γίνει με την προκήρυξη, προς το τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, μιας νέας πρόσκλησης του μέτρου που αφορά στην ενθάρρυνση της σύστασης και λειτουργίας συλλογικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα, με συνολικό προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ.

Τη σκυτάλη θα πάρει αμέσως μετά ο σχεδιασμός για την νέα προκήρυξη στα βιολογικά, καθώς αναμένεται να ενεργοποιηθεί πρόσκληση, από τη διεύθυνση βιολογικής γεωργίας του ΥπΑΑΤ, πιθανότατα τον προσεχή Απρίλιο, συνολικού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, από τον πυλώνα 2, για νεοεισερχόμενους βιοκαλλιεργητές.

Την ίδια χρονική περίοδο, επίσης, εντός δηλαδή Απριλίου, υπολογίζεται να γίνει και η πρόσκληση για τη μείωση των νιτρικών στη γεωργία, που έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και έχει ήδη προδημοσιευτεί.

Από τα κονδύλια αυτά τα 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη Θεσσαλία, στον Έβρο, το Δομοκό και τη Ροδόπη, περιοχές που δοκιμάστηκαν σφοδρά από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές την προηγούμενη χρονιά και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθούν στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για όλη τη χώρα.

Το συγκεκριμένο πλάνο προσκλήσεων, θα κλείσει τον προσεχή Ιούνιο του 2024, όταν και αναμένονται οι πρώτες προκηρύξεις από τις τοπικές Αναπτυξιακές Εταιρείες των κατά τόπους προγραμμάτων Leader, ώστε να προσελκυστεί το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών. Άλλωστε ήδη έχουν εγκριθεί 50 τοπικά προγράμματα στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 236 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στη μεταποίηση, τη βιοτεχνία και την οικοτεχνία.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Νίκος Μανέτας, προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας σε εκδηλώσεις που οργάνωσαν ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βαμβακιού, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica για την παρουσίαση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται μέσα από τη νέα ΚΑΠ.

Περαιτέρω το στέλεχος του ΥπΑΑΤ, απευθυνόμενος σε μέλη της ΕΔΟΒ, τόνισε ότι ετοιμάζεται προδημοσίευση για το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ εστίασε στην ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι, μέσω του πυλώνα 1, που ανέρχεται σε 920 εκατ. ευρώ για την 5ετία 2023-27 και αντιστοιχεί στο 7% της κοινοτικής συνδρομής του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, ή 736 ευρώ το εκτάριο για επιλέξιμη έκταση 250.000 εκτάρια.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι τρέχει ήδη το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από ενωσιακούς πόρους, ύψους της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και την Πράσινη Συμφωνία, με αύξηση των εκτάσεων που δεσμεύονται σε μεθόδους βιολογικής παραγωγής.

Παράλληλα έγινε αναφορά σε μέτρα όπως τα σχέδια βελτίωσης, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία και τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η παροχή συμβουλών και την κατάρτιση των αγροτών, αλλά και στο μέτρο 3.1 για τη στήριξη των αγροτών στη συμμετοχή σε νέα συστήματα ποιότητας με πόρους ύψους 41 εκατ. ευρώ για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς του.

«Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ για ενίσχυση συστήματος ποιότητας. Οι δικαιούχοι είναι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών που υπέβαλαν αίτημα για πιστοποίηση κατά Agro 2 σε βαμβάκι, με το ύψος της ενίσχυσης να κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας, από 856 ευρώ ανά μέλος για ομάδες με 5 έως 25 μέλη και καταλήγει στα 540 ευρώ ανά μέλος, λόγω οικονομίας κλίμακας, για ομάδες με πάνω από 300 μέλη», είπε και επισήμανε πως έχουν υποβληθεί 59 αιτήσεις συνεταιρισμών, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών σε όλη τη χώρα, με 5.400 ωφελούμενα μέλη, ενώ η δέσμευση του προϋπολογισμού αφορά στο ποσό των 14,2 εκατ. ευρώ, με την κατανομή του αριθμού αιτήσεων να εντοπίζεται κυρίως στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, από 17 σε κάθε μια, με την Κ. Μακεδονία να έχει την πλειοψηφία των μελών (σ. σ. 2.885 μέλη) ή 53% του συνόλου των μελών στην επικράτεια.

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

07-02-2024 09:57Νίκος.

Απεφεινομε.στο.αγροτη.γιατι.δεν. Απάντησα.εχθες.βραδυ.οσο.για. Αυτό.που.λες.πρην.λιγα.χρονια. Δεν.επαιρνα.κουβεντα.για.τη.Ν.Δ. Τώρα.ουτε.να.ακουο.δουλευα.εχο.22.χρονια. Ένσημα.δεν.μπορουσα.να.βρο.δουλια. Και.εγινα.αγροτοκτηνοτροφος.στα.54. Και.με.προβλημα.το.παιδι.ΑΜΕΑ.. Και.θελο.να.καταληξο.επηγα.σε. Όλες.της.πορτες.σε.αυτους.εισαι.μεγαλος. Εχο.αδικο.που.μηλαο.με.αυτο.το.τροπο.

Απάντηση

06-02-2024 23:30ΑΓΡΟΤΗΣ

Νικολάκη γράψε σαν νεοδημοκρατης και ασε τα παραμύθια και της τελείες

Απάντηση

06-02-2024 21:56Νίκος.

Α.την.απεργια.με.τους.αγροτες. Τους.υρονευοτανε.τους.ρωταγε. Γιατί.εσται.εδο.αυτον.το.ανθροπο. Να.το.παρεις.για.σοβαρο.προθυπουργο. Ταλεπορια.ι.κοσμο.να.βρη.το.δικαιο.του Και.αυτος.τους.υρονευοτανε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-02-2024 21:34Νικος

Η.πιο.επηκηνδηνη.κυβερνηδη. Που..έχει.περασει.ολα.τα.χρονια. Από.που.να.ξεκηνησο.και.να.τελειοσο.. Από.τα.εμβολια.ξεπατοσε.το.κοσμο. Από.τατεμπη.σκοτοσε.τα.παιδια. Και.το.ωραιο.το.φονια.το.καραμαλη Το.εβγαλε.η.σερρες.παλι.αυτη.ειμαστε. Έλληνες.......ακρίβεια.απλησιαστα.ολα. Σκοτεινή.καθε.μερα.......επηδοτησης. Χαλιά.μιοση..στο.γαλα...πολυ.γκαντεμικη. Κυβέρνηση.

Απάντηση

06-02-2024 18:52Νικος

Αρε.μητσοτακη.τη.ωραια.εικονα.τωρα. Στον.ΑΝΤ.1.

Απάντηση

06-02-2024 16:32Δημήτρης

Δλδ ξέρουμε αν πληρωθούμε κ τι θα πάρουμε από τα προηγούμενα βιολογικα κ ανοίγουν πάλι προσκλήσεις;

Απάντηση

06-02-2024 15:21Dimitris

Ρε ντενεκεδες ξεγανωτοι,το υπομετρο 6.3 ποτέ θα το πληρώσετε;έπρεπε εδώ και 12 μήνες να το έχετε πληρώσει.Αν εμείς δεν πληρωσουμε τα τέλη κυκλοφ.στην ώρα τους θα πληρώσουμε τα διπλά.Εσεις ρε ντενεκεδες γιατί δεν μας τα πληρώνετε δίπλα;Αλλά αφού υπάρχουν ντενεκεδες και σας ψηφίζουν καλά να μας κάνετε.Ερχετε η ώρα όμως που θα εξαφανιστειτε κοπρόσκυλα του κερατά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-02-2024 14:43Νίκος.

Ξέχασα.κ.αγροτη.δεν.ειμαι. Από.τα.παιδια.που.νομηζεις. Έχουμε.οικογενεια.να.σοβαρευτουμαι. Λίγοοοοοοο..

Απάντηση

06-02-2024 14:05Νίκος.

Δεν.παρηστανο.το.αγροτη.ειμαι. Γιατί.παραξειγηθηκες.εχεις.συγγενια. Με.το.ονομα.που.αναφερα.και.οταν. Ακούς.αγροτης.τοτε.θα.μηλας.ποσε. Μην.υποτημας.τον.αλλον.και.εσυ Είσαι.ο.ξερολας.δεν.προσβαλουν. Με.αυτο.τροπο.ετσι.

Απάντηση

06-02-2024 13:15ΑΓΡΟΤΗΣ

Νικολάκη η με ότι άλλο ο όνομα γράφεις γιατί παριστανεις τον αγρότη μπορείς να μας πεις άντε στην τρύπα σου να κρυφτείς πως ξέρεις ότι είναι τσουτσεκι ο Λιαμης δίπλα είστε

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις