BACK TO
TOP
Αγροφύλαξ

Είναι αργά για δάκρυα

Μπορεί η χώρα να ανθίσταται προς το παρόν τη λύση της άτακτης χρεοκοπίας, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο αυτό τον καιρό και με τις κατά τόπους μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις!

Branding στη γεωργία

4
0

Η απόφαση της ΕΑΣ Λάρισας, το περασμένο Σάββατο 17 Νοεμβρίου, άνοιξε το «χορό» των διαδικασιών εκκαθάρισης για μια σειρά από κραταιές άλλοτε οργανώσεις που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τη «δεσπόζουσα» θέση στην αγορά αγροτικών προϊόντων, το ιδιαίτερα ευνοϊκό πλαίσιο  για τη λειτουργία των συνεταιρισμών και την πίστη του κόσμου στη συνεταιριστική ιδέα.

Όχι κύριε Σιδερόπουλε (…και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα), δεν σας έφταιξε το νομοθετικό κενό ή τέλος πάντως οι όποιες ατέλειες στο τελευταίο νόμο 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς! Έφταιξε η λάθος πολιτική σας τα τελευταία 15 χρόνια, η αλαζονεία στη διοίκηση της οργάνωσης, το… σοβιέτ που δημιουργήσατε, κάνοντας κατάχρηση κάθε εξουσίας και περιφρονώντας προκλητικά τον μόχθο των μελών και καταπατώντας τους κανόνες λειτουργίας των αγορών.

Όπως για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που κλείνουν η ευθύνη ανήκει στους φέροντες την ευθύνη για τη διαχείρισή τους, έτσι και στις μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στις διοικήσεις τους! Αυτές επέτρεψαν τις κομματικές παρεμβάσεις, αυτές συμβιβάστηκαν και με την ολιγωρία του στελεχιακού τους δυναμικού, αυτές καλλιέργησαν τα μεμονωμένα συμφέροντα…

Τώρα, είναι… αργά για δάκρυα Στέλλα! Όπως η ΚΥΔΕΠ η συνέδεσε το όνομά της με τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος την πρώιμη εποχή της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, έτσι και ΕΑΣ Λάρισας σημάδεψε με την πορεία της το… κίνημα των μπλόκων και τις αλόγιστες παρεμβάσεις της χαλαρής διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία της περιόδου 2004 -2009.

Μπορεί για τα κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης αυτό να λέγεται ισοπαλία, ωστόσο, το κόστος για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής και για την οικονομία της χώρας είναι δυσβάστακτο!

Αν θέλουμε να το πάμε και λίγο παρακάτω, μ’ αυτά και μ’ αυτά, στον αγροτικό χώρο έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι λεγόμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις δύο ταχυτήτων. Στη δεύτερη ταχύτητα συγκαταλέγονται οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να πιάσουν επαφή με τα ιδιότυπα κέντρα εξουσίας και τις ισχυρές διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων και δεν εκμεταλλεύθηκαν τις τεράστιες αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ελληνικού κράτους.

Στη πρώτη ταχύτητα, έχουν περάσει οι εκμεταλλεύσεις με τους επιδέξιους αρχηγούς που καλλιέργησαν για χρόνια τη στενή τους σχέση με τα κομματικά γραφεία και τα καρέκλες των προέδρων, που αξιοποίησαν τα κενά της γραφειοκρατίας και που έκαναν και μάλιστα με το παραπάνω χρήση των διαθέσιμων προγραμμάτων, των απλόχερων αποζημιώσεων και των αλόγιστων χρηματοδοτήσεων.

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, το κακό είναι ότι τις συνεταιριστικές οργανώσεις που τώρα πλέον έχουν χρεοκοπήσει, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη όλοι εκείνοι που δεν φέρουν καμιά ευθύνη για το κακό που έγινε! Αντίθετα, οι αγρότες και οι εκμεταλλεύσεις της πρώτης ταχύτητας, λόγω του μεγέθους και της ισχύος τους, θα βρουν τον τρόπο να πιάσουν επαφή  με τις νέες δομές της αγοράς που αν μη τι άλλο ήδη δημιουργούνται! Όλοι οι άλλοι θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά τα κελεύσματα της μοίρας τους… 

 
 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία