BACK TO
TOP
WineTrails

Δοκιμάζοντας: To ποτήρι ως εργαλείο

Μπορεί η επιλογή ενός ποτηριού να αποβεί µοιραία για την αγορά η µη ενός κρασιού; Πόσο σηµαντική τελικά είναι η επιλογή ποτηριού στην καθηµερινή µας απόλαυση;

Δοκιμάζοντας: To ποτήρι ως εργαλείο

2
0
Επαναλαμβανόμενες έρευνες την τελευταία 20ετία από τα ινστιτούτα AWRI, UC DAVIS και GEISENHEIM συμφωνούν, παρουσιάζοντας μικρές περιοδικές διαφοροποιήσεις στα  ποσοστά τους, πως 80% και πλέον των καταναλωτών επιλέγουν τα κρασιά που θα αγοράσουν σύμφωνα με τον αρωματικό χαρακτήρα και την έντασή τους

Τοποθετώντας στη θέση του αξιώματος πως 90% και πλέον των καταναλωτών παγκοσμίως επιλέγει ένα ποτήρι ως «καθημερινό» « κι ένα ως «ειδικών περιστάσεων», επιλέξαμε 6 διαφορετικά ποτήρια, ζητώντας τη γνώση κατασκευαστών, αντιπροσώπων και διανομέων, αυτή τη φορά για να κρίνουμε το ίδιο κρασί σε διαφορετικά ποτήρια κι όχι το αντίστροφο ως είθισται
Δύο ομάδες των 12 δοκιμαστών κλήθηκαν να δοκιμάσουν δύο διαφορετικά ξηρά κρασιά, ένα λευκό κι ένα κόκκινο, απαντώντας σε μία σειρά ερωτήσεων, τα συμπεράσματα των οποίων παρουσιάζονται παρακάτω, με βάση την ακόλουθη διαδικασία
- Από τους 24 δοκιμαστές 16 ήταν επαγγελματίες και 8 οινόφιλοι
-Η θερμοκρασία του χώρου ήταν σταθερή 16οC καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής
-Τα ποτήρια ήταν κρυμμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής, μην επιτρέποντας την οπτική επαφή και αναγνώρισή τους από τους δοκιμαστές. Επιπλέον ήταν σταθερά και δεν επιτρέπονταν η ανακίνησή τους
-Κάθε δοκιμαστής  δοκίμασε μόνος του, δίχως οπτικοακουστική επαφή με τους υπόλοιπους δοκιμαστές της ομάδας του.
-Δοκιμάστηκε πρώτα το λευκό κι έπειτα το ερυθρό κρασί.
-Το λευκό κρασί σερβιρίστηκε στους 10οC και  το ερυθρό στους 15οC, σύμφωνα με το αρωματικού τους προφίλ
-Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ελεγχόταν η θερμοκρασία των κρασιών σε κάθε ποτήρι.



Πέντε κρίσιμα συμπεράσματαΗ στατιστική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δοκιμής μας αποκαλύπτει μια σειρά χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τη φύση της εκφραστικότητας των σύγχρονων κρασιών, τη χρήση των ποτηριών ως  εργαλεία απόλαυσης αλλά και προώθησης των κρασιών
-95,8 % των δοκιμαστών θεωρεί πως η καταλληλότητα των ποτηριών θα πρέπει να εξετάζεται ανά ποικιλία ή ποικιλιακή σύνθεση
-95,8 % των δοκιμαστών θεωρεί πως η καταλληλότητα των ποτηριών θα πρέπει να εξετάζεται ανά είδος/ στυλ κρασιού
-95,8% των δοκιμαστών πιστεύει πως το ποτήρι του ΙΝΑΟ δεν μπορεί να αναδείξει το σύνολο των αρωματικών χαρακτηριστικών των σύγχρονων κρασιών
-83,3%  των δοκιμαστών  θα επέλεγε ποτήρι για προσωπική ή επαγγελματική χρήση συνυπολογίζοντας  το σχήμα και το σχεδιασμό -όχι το μέγεθος του ποτηριού
-83,3% των δοκιμαστών επέλεξε το ίδιο ποτήρι ως καταλληλότερο για την πλήρη και εντονότερη αρωματική έκφραση των κρασιών της δοκιμής.  
-66,0% θα πρότεινε και θα επέλεγε διαφορετικό ποτήρι για καθημερινή χρήση κατανάλωσης, σε σχέση με την επιλογή ποτηριού για δοκιμή ή επαγγελματική χρήση
-66% των δοκιμαστών θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιλέξει κάποιο «άλλο-τρίτο» ποτήρι ανεξάρτητο των 2 επιλεγμένων ως «καθημερινό» και «δοκιμής», ως «ενδιάμεσο»



Τα ποτήρια της δοκιμής1) ARCOROC  Wine tasting black glass type INAOΠρόκειται για την έγχρωμη εκδοχή του κλασικού ποτηριού δοκιμής κρασιών. Σχεδιάστηκε με την επίβλεψη του INAO ως πολύ-εργαλείο, δηλαδή ως το ποτήρι που εξέφραζε τον μέσο όρο των σημαντικότερων χαρακτηριστικών κάθε τύπου κρασιού.  

2) SPIEGELAU Expert tasting GlassΠρόκειται για ένα ποτήρι που σχεδιάστηκε, για ν’ αναδείξει και να εκφράσει τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών των κρασιών. Κατά κοινή διαπίστωση στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού, το ποτήρι ΙΝΑΟ αδυνατούσε ν’ ακολουθήσει την εξέλιξη της αρωματικής έντασης των σύγχρονων κρασιών.   

3) RIEDEL Ouverture restaurant red wine 480H Riedel το χαρακτηρίζει ως το ποτήρι που δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ, προσφέροντας το μάλιστα ως δώρο σε όσους παρακολουθούν το 1ο έτος του Ευρωπαικού προγράμματος του Ινστιτούτου των Masters of Wine.

4) LUIGI BORMIOLLI Supremo ChiantiΣχεδιάστηκε, όπως όλη η σειρά Supremo, για τη μεγιστοποίηση της έκφρασης των αρωματικών χαρακτηριστικών των σύγχρονων κρασιών. Το συγκεκριμένο ποτήρι αποτελεί την πρόταση της εταιρείας ως ποτήρι γενικής χρήσης – νέας εποχής και σχεδιασμού. Επιπλέον, είναι καθαρό μολύβδου, ιδιαίτερα ανθεκτικό στην έντονη χρήση και διαθέτει σχήμα που ευνοεί τόσο τον έλεγχο της ποσότητας σερβιρίσματος, όσο και την έκφραση του κρασιού

5) SPIEGELAU Festival Degustation ChiantiΣε κοινή γραμμή με την Riedel η Spiegelau χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ποτήρι ως το μέτρο, δοχείο ή εργαλείο αν προτιμάται που μπορεί να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων κρασιών, ανεξαρτήτως τύπου και μεθόδου παραγωγής

6) CHEF & SOMMELIER Open up Universal tastingΠροϊόν σχεδιασμού μίας γραμμικής και μίας εκθετικής καμπύλης, αποτελεί ουσιαστικά τον συνδυασμό δύο δοχείων. Ενός για τον έλεγχο της ποσότητας σερβιρίσματος, κι ενός για την έκφραση και ανάδειξη των αρωματικών χαρακτηριστικών του κρασιού. Ιδιαίτερα ανθεκτικό στην έντονη χρήση.

Τα κρασιά της δοκιμής ΛΕΥΚΟ: ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΔΡΥΟΣ ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ 201
ΕΡΥΘΡΟ: ROSENBLUM CELLARS ZINFANDEL 2012  
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ∆ΙΑΝΟΜΕΙΣ ΠΟΤΗΡΙΩΝ ΚΡΑΣΙΟΥ
ARCOROC και Chef & Sommelier:
YALCO A.E   
Τηλέφωνο γραφείων Αθήνας: 210 629999
Τηλέφωνο γραφείων Θεσ/κης: 2310 57330
SPIEGELAU: 1) Ευτυχιάδης. Αξεσουάρ κρασιού Μετσόβου 42 Π.Φάληρο 17563, Τηλέφωνο: 210 988908
2) Oinoline wine accessories, Σόλωνος 28 Αγ. ∆ηµήτριος 17341, Τηλέφωνο: 210 934313
RIEDEL: ∆ΗΜΗΤΕΡ Α.Ε:13o χλµ. Εθνικής Οδού Αθηνών Λαµίας, Κηφισιά - Νέα Κηφισιά 14564, Τηλέφωνο: 210 807670
LUIGI BORMIOLLI: ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕΘεσσαλονίκης 1-3, (κεντρική είσοδος από Μετσόβου 3), 183 46 Μοσχάτο, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 48 39 70


Κείμενο του Λάζαρου Γατσέλου από το περιοδικό Wine Trails Μαρτίου 2015


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία