BACK TO
TOP
WineTrails

Με τη δύναμη του βουνού...

Με µικρές νησίδες καλλιέργειας στην ορεινή Αιγιάλεια και στα χωριά των Καλαβρύτων, το Μαύρο Καλαβρυτινό µε την αργή ωρίµανση βρίσκει το δρόµο του προς τη σύγχρονη οινοποίηση

Με τη δύναμη του βουνού...

2
0

Το Μαύρο Καλαβρυτινό είναι μια οινοποιήσιμη ποικιλία με μικρές νησίδες καλλιέργειας στην ορεινή Αιγιάλεια και στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων

Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί πως στην οικογένεια των Μαύρων Καλαβρυτινών  ανήκουν το  Ψιλόμαυρο Καλαβρυτινό, τo Χονδρόμαυρο  Καλαβρυτινό και το Μαύρο Καλαβρυτινό. Και οι τρεις ποικιλίες συναντώνται σε παλαιούς κυπελλοειδείς μεικτούς αμπελώνες σχεδόν αποκλειστικά μαζί με αρκετές λευκές τοπικές ποικιλίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστες καθαρές φυτεύσεις συναντώνται και αυτές αφορούν νεότερους αμπελώνες

Η περίπτωση της οικογένειας των Μαύρων Καλαβρυτινών διαφέρει σημαντικά απο τις περισσότερρες περιπτώσεις αναβίωσης ποικιλιών στον Ελλαδικό χώρο.
Η σημαντικότερη διαφορά εστιάζεται στο γεγονός πως προϋπήρχε, των προσπαθειών αναβίωσης κι επέκτασης, στους επίσημους φακέλους που καθορίζουν τη σύσταση ΠΓΕ οίνων.

Έτσι, συμμετέχει επίσημα τόσο σε οίνους με Προστατεύομενη Γεωγραφική Ένδειξη «Πλαγιές Αιγιάλειας», όσο και «Αχαΐα» και «Πελοπόννησος»
Στη σύγχρονη και παράδοξη περιπέτεια του Μαύρου Καλαβρυτινού έχουν συμβάλει αρκετοί παράγοντες, πάντα συνδυαστικά. Αρχικά υπήρξε σημαντική εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων μέχρι τα μέσα της δεκατίας του 1980. Ακολούθησε η πραγματική εισβολή των εισαγόμενων διεθνών ποικιλιών και η διαρκώς αυξανόμενη διάδοση κι επέκτασή τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 κι έπειτα. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε μια ανελλαδικά μεταδιδόμενη συμπάθεια όσον αφορά την πρωιμότητα των καλλιεργούμενων ποικιλιών , αλλά και την εξασφάλιση υψηλών αποδόσεων. Έτσι, η αργή ωρίμανση και η ευαισθησία στο βοτρύτη, οδήγησαν με
ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς  στην επιπλέον συρρίκνωση της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης με τη συγκεκριμένη ποικιλία

ΜΟΝΟΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟ ΣΤΟΝ ΤΕΤΡΑΜΥΘΟ ΑΠΟ ΤΟ 2005Το οινοποιείο Τετράμυθος, εδώ και δέκα χρόνια, παράγει και κυκλοφορεί ένα μονοποικιλιακό κρασί απο 100% Μαύρο Καλαβρυτινό. Η συγκεκριμένη ετικέτα γνωρίζει ιδιαίτερη αποδοχή σε τμήματα της δύσκολης και απαιτητική αγοράς του Καναδά, με τη ζήτηση εντός Ελλάδος να παραμένει χαμηλά αν και διαρκώς αυξανόμενη. Οι φυτεύσεις στον αμπελώνα του κτήματος δεν περιορίζονται στο Μαύρο Καλαβρυτινό καθώς υπάρχουν φυτά τόσο από Ψιλόμαυρο όσο και απο Χονδρόμαυρο Καλαβρυτινό.  


Κείμενο από το περιοδικό WineTrails, μηνός Δεκεμβρίου 2015
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία