BACK TO
TOP
WineTrails

Οι μήτρες του Οίνου

Από τα παραδοσιακά ξύλινα βαρέλια και δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα µέχρι τους νέου τύπου πήλινους αµφορείς και τα µοντέρνα τσιµεντένια αυγά, η επιλογή του δοχείου ζύµωσης, τόσο σε ό,τι αφορά το υλικό κατασκευής του, όσο και το σχήµα και τη διαµόρφωσή του, είναι ένας από τους τρόπους που ένας οινοποιός µπορεί να επηρεάσει τη γεύση του κρασιού.

Οι μήτρες του Οίνου

3
0
Αν δούμε ιστορικά την πορεία εξέλιξης όσον αφορά τα δοχεία που γινόταν η ζύμωση και η φύλαξη του κρασιού έως την κατανάλωση θα πάμε πίσω στη Νεολιθική εποχή όπου θα βρούμε λαξευμένες ή φυσικές πέτρινες κοιλότητες όπου οι πρώτοι οινοποιοί χρησιμοποιούσαν σαν δοχεία ζύμωσης. Μπορούμε να βρούμε ευρήματα πρώιμων πέτρινων οινοποιητικών δοχείων σε πολλά μέρη της Ευρώπης και την Ελλάδα (Κρήτη).

Με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους αναπτύσσεται η τέχνη της κεραμοποιίας που επιτρέπει στον άνθρωπο να αξιοποιήσει ένα πρόσφορο υλικό όπως το χώμα και να πλάσει πολλά αντικείμενα διαφόρων μεγεθών σχεδίων με στόχο να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η παρασκευή, η φύλαξη και διατήρηση τροφίμων για μεγαλύτερο διάστημα και φυσικά διευκολύνουν τη μεταφορά από τόπο σε τόπο. Το πήλινο δοχείο, ο αμφορέας, το πιθάρι κυριαρχεί για χιλιετίες στην παραγωγή του οίνου ως τις μέρες μας.

Νέα υλικά και νέες τεχνικές
Η εξέλιξη όμως είναι μια αέναη διαδικασία. Ο άνθρωπος επινοεί συνεχώς νέας υλικά και τεχνικές που καλύπτουν κενά ή διορθώνουν ατέλειες παλαιοτέρων. Η χρήση ξύλινων σκευών αρχίζει να έρχεται στο προσκήνιο, οι Κέλτες θεωρούνται οι εφευρέτες του ξύλινου βαρελιού και οι Γαλάτες που το χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν μπύρα το γνώρισαν στους Ρωμαίους που το εισαγάγουν στη μεταφορά του οίνου. Αργότερα τα βαρέλια μπαίνουν δυναμικά σε όλη τη διαδικασία και τα προτερήματά τους με βασικό τη μεγαλύτερη αντοχή στις θραύσεις θα αρχίσει να αντικαθιστά τους αμφορείς στο εμπόριο του κρασιού ενώ το πάντρεμα κάποιων ουσιών του ξύλου κατά την επαφή του με το κρασί, καθιστά το δρύινο βαρέλι το βασικό δοχείο που επιτελούνται οι ζυμώσεις ενώ βοηθά να κατασκευαστούν και μεγαλης χωρητικότητας βαρέλια. Τέτοιες «άφουρες», τα τεράστια βαρέλια που μπορούν να φθάσουν τους πολλούς τόνους χωρητικότητας, μπορούμε να δούμε στη χώρα μας σε αρκετά σημεία (ενδεικτικά στην Σάμο και στην Πάτρα στην Αχάια Κλάους) είναι πλέον το κυρίαρχο υλικό των δοχείων μέσα στα οποία δημιουργούνται τα κρασιά σε όλον τον κόσμο.  Βέβαια η τεχνολογία δεν σταματά και το σκυρόδεμα, ο ανοξείδωτος χάλυβας και το πλαστικό (πολυαιθυλένιο) έρχονται να αλλάξουν με τη σειρά τους την οινοποιητική διαδικασία, όπως θα φανεί στις επόμενες σελίδες.   

Κείμενο Χρήστος Κανελλακόπουλος - ΟινολόγοςΔιαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο Wine Trails που κυκλοφορεί.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία