BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Βαθμολογίες «E» και «F» συγκεντρώνει η βιομηχανία τροφίμων σε θέματα καλής διαβίωσης των ζώων

Παγκοσμίως, οι εταιρείες τροφίμων αναγνωρίζουν τη σημασία της καλής μεταχείρισης των ζώων, αλλά η υλοποίηση παραμένει πρόκληση, όπως διαπιστώνει νέα έκθεση του Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW).

monadaektrofhs

54
0
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι παρά τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές που έχουν θέσει, το 93% των εταιρειών τροφίμων αξιολογήθηκαν με τις χαμηλότερες βαθμολογίες («E» ή «F») όσον αφορά την «Επίδοση της απόδοσης», η οποία μετρά τις πρακτικές επιπτώσεις στη ζωή των ζώων εκτροφής. Παραδείγματος χάριν, η πρόοδος σε θέματα όπως ο χρόνος μεταφοράς των ζώων, παραμένει αρκετά αργή και ανεπαρκής. 

Συνολικά 150 παγκόσμιοι παραγωγοί τροφίμων, λιανοπωλητές και εταιρείες παροχής τροφίμων με έσοδα άνω των 4,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση από την BBFAW, η οποία φέτος εισήγαγε αυστηρότερα κριτήρια στην έρευνά της.  

Το BBFAW κυκλοφόρησε αρχικά το 2012 και παραμένει η κορυφαία παγκόσμια αξιολόγηση των πολιτικών και πρακτικών καλής μεταχείρισης των ζώων εκτροφής. Το έργο του υποστηρίζεται από τους εταίρους Compassion in World Farming και FOUR PAWS, καθώς και από ένα συνασπισμό θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερα από 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτοί οι επενδυτές θα συνεργαστούν με τις εταιρείες το επόμενο έτος προκειμένου να προωθήσουν βελτιώσεις στην πρακτική της μεταχείρισης των ζώων. 

Η φετινή αξιολόγηση επέφερε αρκετά θετικά σημάδια, θέτοντας ένα νέο επίπεδο αναφοράς για την επιχειρηματική απόδοση, μεταξύ των οποίων: 
  • Η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που αξιολογήθηκαν (95%) αναγνωρίζει πλέον την καλή διαβίωση των ζώων εκτροφής ως σημαντικό επιχειρηματικό ζήτημα, αντί του 79% το 2012.
  • Τρεις εταιρείες έφτασαν στο επίπεδο "Tier 2", επιδεικνύοντας επομένως ηγετικό ρόλο στο να καθιερώσουν την καλή διαβίωση των κτηνοτροφικών ζώων ως ουσιώδες στοιχείο της επιχειρηματικής τους στρατηγικής.
  • Μια νέα ενότητα της αξιολόγησης κατέδειξε ότι το 25% των εταιρειών προσδιορίζουν την ανάγκη μείωσης της εξάρτησής τους από τρόφιμα ζωικής προέλευσης ως σημαντικό επιχειρηματικό θέμα, με 21 εταιρείες να έχουν δημοσιεύσει χρονικά ορισμένους στόχους για τη μείωση αυτής της εξάρτησης

 Ωστόσο, πολλά ευρήματα αποκάλυψαν επίσης το έργο που πρέπει να γίνει ακόμη από τον τομέα των τροφίμων: 

Καθυστέρηση στη δέσμευση: Το 93% των εταιρειών βαθμολογήθηκαν ως «E» ή «F» στην «Επίδοση της απόδοσης» και καμία εταιρεία δεν πέτυχε την κορυφαία βαθμολογία «Α» ή «Β». 

Στενός περιορισμός: Το 18% των εταιρειών, δεν έχουν καμία πολιτική δέσμευση για τον τερματισμό της χρήσης του στενού περιορισμού. Μόνο το 9% των εταιρειών με χοίρους στην αλυσίδα εφοδιασμού τους (13 από τις 137 εταιρείες) έχουν θέσει αξιόπιστους στόχους για τον τερματισμό της χρήσης «στάβλων χοιρομητέρων» ή «κιβωτίων κυοφορίας», δηλαδή μεταλλικών περιβλημάτων ελάχιστα μεγαλύτερα από έναν ενήλικο χοίρο που απαγορεύονται σε δικαιοδοσίες όπως όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. 

Ζωντανή μεταφορά: Μόνο το 27% των αξιολογούμενων εταιρειών αναφέρει ότι η μεταφορά ζώντων ζώων εκτροφής περιορίζεται μόνο σε μικρά ταξίδια (δηλαδή 4 ώρες ή λιγότερο για πουλερικά και κουνέλια και 8 ώρες για άλλα είδη). 

Αντιβιοτικά: Μόνο το 40% των εταιρειών έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν την τακτική χρήση αντιβιοτικών. 

Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι αν και έχουν σημειωθεί βήματα προόδου, υπάρχει ακόμη μεγάλος χώρος βελτίωσης στον τομέα της διαχείρισης της καλής διαβίωσης των ζώων στην επιχειρηματική πρακτική.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος