BACK TO
TOP

Θεσμικά

epikairopoihmenos-neo-forologiko-odhgo

Στον εμπλουτισμό και την επικαιροποίηση του οδηγού που βασίζεται στη φορολογία και διέπει τον κλάδο των αγροτών προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να λάβουν την πληροφόρηση που χρειάζονται σχετικά με τα δικαιώματα και τις βασικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη Φορολογική Διοίκηση.

16-17_49

Στην πλατφόρμα απασχόλησης συνταξιούχων με οφειλές έως 30.000 ευρώ ανάμεσα τους και αγρότες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, επισημαίνοντας πως η σχετική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη για υποδοχή αιτήσεων εντός διμήνου.

potismata-9_3-lepta-kwhj

Χρονικό περιθώριο μέχρι και την Τετάρτη 26 Ιουνίου έχουν οι αγρότες που επιθυμούν να συμβληθούν με τα νέα τιμολόγια «ΓΑΙΑ» για να υπογράψουν τις συμβάσεις με τη ΔΕΗ ή όποιον άλλο προμηθευτή προσφέρει σχετικό προϊόν.

963forologia-agrotwn

Σε δηµόσια διαβούλευση θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων το προσχέδιο της Απόφασης, για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και τον ορισµό του µορφοτύπου του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.

10-11_88

Πρωτοφανή τρικυµία που ενδεχοµένως να προκαλέσει και «ναυάγια», δηµιουργεί εδώ και µέρες στην εγχώρια αγορά λιπασµάτων ο απόηχος από τη διακύµανση των τιµών την τελευταία τριετία και κύρια η ραγδαία υποχώρηση της αγοράς τον τελευταίο χρόνο.

panelladiki_syskepsi_agrotes-18

Η Γραμματεία της ΠΕΜ διοργανώνει ευρεία σύσκεψη των Ομοσπονδιών, Αγροτικών, Κτηνοτροφικών, και Μελισσοκομικών Συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου και ώρα 6 το απόγευμα στη ΝΙΚΑΙΑ-ΛΑΡΙΣΑΣ και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.

dooleycoreopsis3

Σε μεγάλες περικοπές οριζοντίως και καθέτως οδηγούν οι νέες αποφάσεις για την κατανομή των κονδυλίων στα λεγόμενα eco-schemes, με τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναζητούν μέχρι την τελευταία στιγμή τρόπους να ευθυγραμμίσουν τις απαιτήσεις των 984 εκατ. ευρώ στο διαθέσιμο κονδύλι των 425 εκατ. ευρώ, δουλειά καθόλου εύκολη, όπως αποδεικνύεται.

συνεταιρισμοι

Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα υπογραμμίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην οποία επισημαίνει ότι στόχος του είναι η κατάργηση των «καταδιωκτικών μέτρων» κατά των αγροτικών συνεταιρισμών.

agrotika_2

Τροποποιήσεις στις διαδικασίες χορήγησης ενισχύσεων, βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 αναφορικά με τον ορισμό του ενεργού γεωργού και την κατανομή εθνικού αποθέματος σε νεοεισερχόμενους προβλέπει η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» στις 24 Απριλίου.

kina

Στην επίλυση προβλήματων τεχνικής φύσεως προκειμένουν να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων όπως Κεράσια, Δαμάσκηνα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερύκοκα Εσπεριδοειδή, Σταφύλια, Φράουλες και Μήλα στη μεγάλη αγορά της Κίνας συμφώνησαν ο Υφυπουργός της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, κ. Zhao Zenglian, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

oikosxhmata-tropopoihsh-kap

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» για την απλοποίηση των κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία στους αγρότες. Προάγγελος της απόφασης, ήταν και τα ευρήματα μιας πρώτης απεικόνισης έρευνας της Κομισιόν που αποτυπώνει τον υψηλό διοικητικό φόρτο στον οποίο υποβάλλονται οι αγρότες μέσω της ΚΑΠ, ελέω υψηλών περιβαλλοντικών απαιτήσεων, η οποία βέβαια ήρθε μετά το θερμό κύμα κινητοποιήσεων ανά την Ευρώπη.

egkuklios-opekepe-autoxthones-fules_2_2

Περισσότερο από ένα μήνα μετά την έγκριση πίστωσης ποσού 5,65 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του Μέτρου 10 των Σπάνιων Φυλών (ετήσια παράταση), ο Οργανισμός Πληρωμών δημοσιεύει νέα εγκύκλιο οδηγιών για τις διαδικασίες έγκρισης δαπάνης χορήγησης των ενισχύσεων στους δικαιούχους.

pligentes-thessaloi

Στην 6μηνη αναστολή εξόφλησης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχώρησαν με κοινή υπουργική απόφαση τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

prwth-klimaka-asfalishs-agrotes

Σε σύνολο 419.915 ασφαλισμένων αγροτών το 2024, οι 399.935 (δηλαδή το 95%) έμειναν στη πρώτη και φθηνότερη κατηγορία, 19.980 έμειναν αμετακίνητοι στις επόμενες κατηγορίες και μετακινήθηκαν συνολικά 1.331, εκ των οποίων μόλις 872 αγρότες επέλεξαν μεγαλύτερη κατηγορία, ενώ 459 πήγαν σε μικρότερη. Αυτή είναι η ακτινογραφία της ασφάλισης του αγροτικού κλάδου για το 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

sunergasia-kinas-me-ellada

Η περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ, όπως με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, επισφραγίστηκε κατά την συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη με τον Πρόεδρο της Κινέζικης Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών Καθηγητή, Wu Kongming, στον πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κίνα.

q1ts

«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την συμπερίληψη του ηλιάνθου και της ελαιοκράμβης στις καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη», τονίζει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

xorafia-enstaseis-

Μία εβδομάδα πριν την πίστωση των eco-schemes, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει τη σχετική εγκύκλιο για την έγκριση της πληρωμής τους, αφαιρώντας εξολοκλήρου την απαίτηση τηλεπισκόπησης από τα πεδία που καλείται να υπογράψει ο προϊστάμενος Τεχνικών Ελέγχων, γεγονός που δείχνει ότι το λεγόμενο ξεσκαρτάρισμα των αιτήσεων «θυσιάζεται» για να επιταγχυνθεί η διαδικασία πληρωμής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία