Έως και τις 12 Ιουνίου θα έχουν οι δικαιούχοι της δράσης για τη διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων τη δυνατότητα να υποβάλουν τα προβλεπόμενα παραστατικά συμμόρφωσης για το έτος εφαρμογής 2025.
Για το έτος 2025, οι αιτήσεις των οικολογικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών, πριν την ολοκλήρωση των ελέγχων, ανέρχονται συνολικά σε 796,9 εκατ. ευρώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των διαχειριστικών αρχών, που αναφέρουν παράλληλα ότι στις πληρωμές Μαΐου και Ιουνίου, τα ποσά ανά στρέμμα θα προκύψουν λαμβάνοντας υπόψη και τους αδιάθετους πόρους λοιπών παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, συνδεδεμένες ενισχύσεις).
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενεργοποιεί μία σημαντική παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου της χώρας, μέσα από τη Δράση 1.1.2 «Επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη χωρίς να αυξάνεται η αλιευτική τους ικανότητα», του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027».
Η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας βρίσκονται στο επίκεντρο συνέντευξης τύπου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά την Τετάρτη 13 Μαΐου. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός θα υπάρξει ακύρωση των "προβληματικών" δράσεων βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, καθώς υπήρξε εκτεταμένη καταστρατήγηση του πλαισίου, ενώ όπως προανήγγειλε οι πόροι των εν λόγω δράσεων θα ανακατευθυνθούν αλλού σημειώνοντας πως έχουν ενημερωθεί σχετικά οι Βρυξέλλες.
Τέσσερις προσκλήσεις αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων θα πρέπει να εκδοθούν άµεσα ώστε να πιστωθούν τα αντίστοιχα πριµ µέχρι το τέλος του Ιουνίου, για το έτος ενίσχυσης 2025. Πρόκειται για προγράµµατα συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ περίπου, για τα οποία είχαν εκδοθεί προδηµοσιεύσεις το περασµένο καλοκαίρι.
Κολληµένες στους διασταυρωτικούς ελέγχους της ΑΑ∆Ε για τον προσδιορισµό των µεγεθών εκτάσεων και ζωικού κεφαλαίου, βρίσκονται ακόµη οι πληρωµές των ολοκληρωµένων Σχεδίων Βελτίωσης (πρόσκληση 2022) αλλά και η ολοκλήρωση των εντάξεων των Νέων Αγροτών στο πρόγραµµα του 2025.
Απούσα από τον βασικό κορµό της ΚΑΠ της επόµενης περιόδου είναι η Μεταποίηση, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και κατά τη διάρκεια της εγχώριας διαβούλευσης που έλαβε χώρα προ ολίγων ηµερών στην Αθήνα
Aπό µέρα σε µέρα θα ανοίξει η πλατφόρµα για αιτήσεις καταβολής της δεύτερης και τελικής δόσης για το πρόγραµµα Νέων Αγροτών 2022, µε βάση τα όσα υποστηρίζουν οι διαχειριστικές αρχές. Οι Περιφέρειες µάλιστα ολοκλήρωσαν πρόσφατα την έκδοση των αποφάσεων καθορισµού συνεχιζόµενων πράξεων, συνολικού ύψους 172 εκατ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται τα τελικά πριµ προς τους δικαιούχους.
Την πρώτη δόση χρηματοδότησης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση επενδύσεων στη γεωργία και τη βιοοικονομία σε όλη τη χώρα, υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα.
Προς παράταση ενός μήνα, στο τέλος Μαΐου, αντί για την 30η Απριλίου, οδεύει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της Αγροδιατροφής, που έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις.
Σε συνέχεια 3ης αύξησης του διαθέσιµου προϋπολογισµού ύψους 100 εκατ. ευρώ ενεργοποιήθηκε εκ νέου για το Ταµείο ∆ανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων χρηµατοδότησης µέσω της πλατφόρµας Know Your Customer by HDB (KYC). Μέσω των ∆ανείων, από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ Α. η χρηµατοδοτούµενη επιχείρηση απαλλάσσεται πλήρως των τόκων για το µέρος του δανείου που συγχρηµατοδοτείται από το ταµείο (ήτοι το 40% εκάστου δανείου), δεδοµένου ότι το ποσό αυτό του παρέχεται από το Ταµείο άτοκο. Το ανώτατο ύψος των εµπράγµατων εξασφαλίσεων που δύναται να ζητήσει το Πιστωτικό Ίδρυµα σε κάθε χρηµατοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 100% του κεφαλαίου του δανείου.
Τα δενδροκοµικά µηχανήµατα συγκεντρώνουν αυτή την περίοδο το µεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως φάνηκε και στην περασµένη έκθεση Agrotica, ενώ η ζήτηση στα φυτώρια ειδικά για δυναµικές καλλιέργειες όπως τα ακτινίδια, ξεπερνά την προσφορά.
Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων της Δράσης «Εξοπλισμός για την διευκόλυνση των μετακινήσεων» και της Δράσης «Οικονομική στήριξη της Νομαδικής Μελισσοκομίας» για το έτος 2026, με τη σχετική πλατφόρμα να μένει ανοιχτή έως τις 30 Μαΐου.
Το αίτηµα για ένταξη των σιτηρών στο πριµ ενίσχυσης δέσµευσης άνθρακα βρίσκεται προς εξέταση από το ΥΠΑΑΤ, αν και δύσκολα φαίνεται πως θα «περάσει». Με βάση τα όσα κάνει γνωστά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο εγκεκριµένο από την Ε.Ε. Τεχνικό ∆ελτίο της Παρέµβασης, έχουν επί του παρόντος συµπεριληφθεί οι καλλιέργειες του βαµβακιού, της βιοµηχανικής τοµάτας και της κινόα.
Η πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης θα είναι µία ενιαία για όλες τις δαπάνες και το ίδιο θα ισχύει και για τη βαθµολογία, µε βάση το µέχρι σήµερα προγραµµατισµό των διαχειριστικών αρχών.
Για πρώτη φορά, ένας αγρότης ή µια επιχείρηση του αγροδιατροφικού τοµέα µπορεί να αντλήσει ρευστότητα χωρίς να συνδέεται υποχρεωτικά µε επενδυτικό σχέδιο, ανοίγοντας τον δρόµο για άµεση ενίσχυση της λειτουργίας του.
Ένα μικρό παράθυρο να μπορέσουν να βγουν οι πίνακες αξιολόγησης των Νέων Αγροτών μέχρι τα τέλη Απριλίου, άφησε ο προϊστάμενος των διαχειριστικών αρχών ∆ημήτρης Παππάς.
∆εν πρόκειται να εξεταστεί το αίτηµα για την ένταξη των πρώην δικαιούχων των Σχεδίων Βελτίωσης του 2022 στη νέα πρόσκληση. «Θέλουµε το µέτρο να απλώσει σε όσο πιο πολλούς ωφελούµενους γίνεται. Εφόσον τα χρήµατα δεν φτάνουν για όλους, θεωρούµε ότι είναι υπεύθυνο να πάνε σε κάποιους που δεν έχουν ωφεληθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προϊστάµενος της Μονάδας Επενδύσεων, Θύµιος Τσιατούρας, σε τεχνική συνάντηση µε γεωπόνους-µελετητές στη Θεσσαλονίκη στις 3 Απριλίου.
∆εσµευµένα κονδύλια 60 εκατ. ευρώ για τη βιολογική κτηνοτροφία και 18 εκατ. ευρώ για τη µελισσοκοµία, διατηρεί στο πλαίσιο του προγράµµατος µετατροπής βιολογικών η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.