BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Στήσιμο κι αδέλφωμα κάνει ξεχωριστές τις ποικιλίες σκληρού σίτου της F.A.S.

Με είκοσι έξι ποικιλίες σκληρού σίτου άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών και υψηλών αποδόσεων κατέβηκε φέτος η Fyto-Animal Services στο καθιερωμένο της field day σιτηρών στον πειραματικό αγρό της στη Γαλήνη Λάρισας.

Στήσιμο κι αδέλφωμα κάνει ξεχωριστές τις ποικιλίες σκληρού σίτου της F.A.S.

0
0
Τα παραπάνω προϊόντα έρευνας, της γενετικής εταιρείας Genetic Service που χρηματοδοτεί η FAS  τα τελευταία χρόνια, γνώρισαν και εξέτασαν την Πέμπτη 17 Μαΐου, πλήθος αγροτών από όλη τη χώρα, δεκάδες έμποροι γεωργικών εφοδίων, σιτηρών, εκπρόσωποι αλευροβιοµηχανιών.

Ανάµεσα στις ποικιλίες που εντυπωσίασαν µε τα χαρακτηριστικά τους ήταν οι Quadrato, Vendetta, Gattusο, Pietrafitta, Cannavaro, Torrebianca, Alemano, Spartaco, Dorato και Adone.

Στο μαλακό σιτάρι και το κριθάρι, παράλληλα µε τον σκληρό σίτο, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και τις ποικιλίες που έχει αναπτύξει η εταιρεία στο µαλακό σιτάρι (11 νέες), καθώς και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ όπως οι Afrodite, Γκόγκας–2, Yecore–E και ∆ωδώνη, για διάφορες  χρήσεις (μπισκότα, ψωμί, κ.α.)

Στο κριθάρι οι γνωστές και ευρέως καλλιεργούμενες  Aquirone, Martino, Θεσσαλονίκη και Τριπτόλεµος, ενώ ο CEO της εταιρείας Βασίλης Μιχαήλ παρουσίασε το ερευνητικό πρόγραμμα που εκτελείται σε 11 νέες ποικιλίες κριθαριού, που προορίζονται αποκλειστικά και μόνο στη ζυθοποιεία. Η μία εξ αυτών είναι ήδη στον πρώτο χρόνο εγγραφής  στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών με το όνομα FELIX.

Στο τριτικάλε το ενδιαφέρον κίνησαν οι Catria, Quirinale και Odisej ,καθώς και τέσσερις  πολλά υποσχόμενες  νέες ποικιλίες οι οποίες είναι ακόμη με κωδική ονομασία.

Στη βρώµη παρουσιάστηκαν οι ποικιλίες Παλλήνη και Prevision, Stel D’ Oro  και μία νέα  με κωδική ονομασία.

Κατά την ξενάγηση στον πειραµατικό αγρό, αναλύθηκαν οι στόχοι όλου του ερευνητικού προγράμματος και πώς επιτυγχάνεται, η χρονική διάρκεια του, καθώς και η µέθοδος  εφαρµογής του, ενώ στην επίτευξη της άρτιας παρουσίασης, µεγάλη συµβολή είχε το έµπειρο και άρτια κατιρτισμένο, επιστηµονικό  προσωπικό της εταιρείας.

 

Η έρευνα της FAS εδώ και 20 χρόνια εξελίσσει την Γεωργία ανέφερε μετά το πέρας της εκδήλωσης ο αγρότης Πάτροκλος Κωστούλης από την Χάλκη Δήμου Κιλελέρ, που χρόνια τώρα συνεργάζεται με την εταιρεία για αγορά σπόρων και διαφυλικών σκευασμάτων, καθώς όπως ο ίδιος τόνισε νιώθει σιγουριά. «Οι σπόροι της FAS παρά τις δύσκολες φετινές καιρικές συνθήκες, που έχει 80 μέρες να βρέξει ικανοποιητικά στην περιοχή μου, άντεξαν και αναμένω το καλύτερο δυνατό. Εγώ ήδη επέλεξα την νέα ποικιλία ΑS-167 για την επόμενη καλλιεργητική μου περίοδο, θεωρώντας ότι το χρώμα, το στήσιμο και το αδέλφωμά της είναι εξαιρετικό».

Για την προτίμηση της περιοχής του στο τριτικάλε και το σκληρό σιτάρι της FAS μίλησε ο γεωπόνος Γιώργος Τρύφων από την Πτολεμαΐδα, επισημαίνοντας ότι το field day σιτηρών  στον πειραματικό αγρό της είναι πρωτοπόρο, καθώς είναι από τις ελάχιστες εταιρείες στον ελλαδικό χώρο που βελτιώνει διαρκώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της και εξελίσσεται ραγδαία.

Την ιδιαίτερη σχέση που έχει ο κ. Μιχαήλ και το έμπειρο προσωπικό της FAS με τον παραγωγό και τα καταστήματα-συνεργάτες τους τόνισε ο γεωπόνος Χρήστος Τσιούρας από τα Γρεβενά. «Του στηρίζει με την πείρα και τις γνώσεις του και ψάχνει την καινοτομία, την υψηλή απόδοση και την ποιότητα για τον καλλιεργητή. Ο θεσσαλικός κάμπος ζητά το σκληρό σιτάρι, όμως εμείς στα Γρεβενά θέλουμε το μαλακό. Επίσης άνοδο έχουν στην περιοχή μου η καλλιέργεια των προϊόντων της FAS, όπως το κριθάρι, το τριτικάλε λόγο των άριστων χαρακτηριστικών και η μηδική ποικιλίας υλίκη για την παραγωγή σπόρου και χορτομάζας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία