BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

IOC: Η κατανάλωση ξεπερνά φέτος την ελαιοπαραγωγή

Ελαφρώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη φετινή παγκόσμια παραγωγή εκτιμά ότι θα είναι φέτος η παγκόσμια κατανάλωση το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Μια ανάσα από τα 4 ευρώ το ισπανικό ελαιόλαδο

2
0

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του I.O.C., η παγκόσμια παραγωγή του ’16-’17 αναμένεται στους 2.918.000 τόνους, κατά 7% χαμηλότερη από την περσινή σεζόν, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται στους 2.948.000 τόνους, κατά 0,5% χαμηλότερη από πέρυσι.

Μειωμένη, σύμφωνα με το I.O.C., αναμένεται και η παραγωγή των μελών του (στους 2.723.500 τόνους), που αντιστοιχεί στο 93% της παγκόσμιας.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ισπανία αναμένεται να παράγει 1.380.000 τόνους ελαιολάδου φέτος, κατά 1% λιγότερο από το ’15-’16, η Ιταλία 330.000 τόνους, κατά 30% λιγότερους από πέρυσι, η Ελλάδα 260.000 τόνους, λιγότερους σε ποσοστό 19% από την προηγούμενη σεζόν και η Πορτογαλία 110.000 τόνους, κατά 1% παραπάνω από πέρυσι.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη μέλη του I.O.C., όπως είχε γράψει και η Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, μόνο η Τουρκία αναμένεται να έχει αυξημένη (κατά 24%) παραγωγή, στους 177.0000 τόνους, με την Τυνησία, την Αλγερία και την Ιορδανία να αναμένουν χαμηλότερη παραγωγή, στους 110.000, 74.000 και 23.000 τόνους αντίστοιχα.

Γενικότερα, η παραγωγή στα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα είναι 2.098.500 τόνοι, ενώ στα μέλη του I.O.C. εκτός Ευρώπης, η παραγωγή του ’16-’17 εκτιμάται στους 625.000 τόνους, κατά 3% χαμηλότερα από την προηγούμενη σεζόν.

«Αναμένουμε να δούμε μια επανάληψη του ‘14-’15» σημειώνει Walter Zanre, διευθύνων σύμβουλος της Filippo Berio σε ρεπορτάζ του περιοδικού The Grocer.

Η ιταλική σοδειά επηρεάστηκε από το δάκο, με την Τοσκάνη να εκτιμά ότι η παραγωγή της φέτος θα είναι περισσότερο από 50% μειωμένη, λέει ο κ. Zanre.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η μείωση της παραγωγής στην Ιταλία και στην Ελλάδα, που θεωρούνται οι βασικοί προμηθευτές έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορεί να οδηγήσει σε ένα κυνήγι από πλευράς επιχειρήσεων προκειμένου να προμηθευτούν καλής ποιότητας ελαιόλαδο».

Σχετικά με τις εισαγωγές ελαιολάδου, τους πρώτους 10 μήνες του ’15-’16, παρατηρήθηκαν αυξήσεις κατά 10% στην Αυστραλία, 11% στην Κίνα, 2% στις Η.Π.Α. και 1% στον Καναδά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του ’14-’15.

Από την άλλη, την ίδια περίοδο του ’15-’16, σημειώθηκαν μειώσεις στις εισαγωγές της Βραζιλίας κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, στην Ιαπωνία κατά 9% και στη Ρωσία κατά 1%. Οι συναλλαγές εντός Ευρώπης μειώθηκαν κατά 8%, ενώ οι εισαγωγές από τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 51%, σύμφωνα με το I.O.C.

Χαμηλότερες στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού ανάμεσα στις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες

Σύμφωνα με το I.O.C., στην Ισπανία την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου οι τιμές παραγωγού ήταν στα 3,18 ευρώ το κιλό, μειωμένες κατά 21% από την περσινή χρονιά, στην Ιταλία στα 3,92 ευρώ το κιλό, χαμηλότερες κατά 26% από πέρυσι και στην Ελλάδα στα 2,95 ευρώ το κιλό, κατά 12% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, στην Τυνησία οι τιμές βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στα 3,23 ευρώ το κιλό, κατά 13% μειωμένες σε σχέση με την περσινή σεζόν.

To Σάββατο 8 Οκτωβρίου η Agrenda έγραφε:

Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσόγειο

Ελαφριά αύξηση παρουσίασαν οι τιµές παραγωγού για το περσινό ελαιόλαδο στην τελευταία δηµοπρασία της εβδοµάδας στη Λακωνία, την Πέµπτη 6 Οκτωβρίου, που έκλεισαν στα 3,24 ευρώ το κιλό για 60 τόνους, µε τους συντελεστές του κλάδου να περιµένουν την επόµενη εβδοµάδα για να διαπιστώσουν εάν θα διατηρηθεί η τιµή των 4,40 ευρώ το κιλό που είχε δώσει η εταιρεία Alta Maremma για το αγουρέλαιο των Αγ. Αποστόλων µε έκθλιψη από τις 28 Σεπτεµβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου ή ήταν πυροτέχνηµα στην αγορά.

Σύµφωνα µε δηλώσεις παραγόντων του κλάδου σε διεθνή δηµοσιεύµατα, αν και η παραγωγή του ’16-’17 αναµένεται µειωµένη τόσο σε παγκόσµιο επίπεδο (κατά 8% περίπου) όσο και πανευρωπαϊκά, οι τιµές για το καινούριο ελαιόλαδο δε θα παρουσιάσουν θεαµατική αύξηση λόγω των αποθεµάτων από την περσινή σεζόν.

Να σηµειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η φετινή παραγωγή αναµένεται χαµηλότερη από τις αρχικές εκτιµήσεις, µε αυτήν της Ιταλίας να υπολογίζεται στους 250.000-291.400 τόνους, χαµηλότερα τουλάχιστον 38% σε σχέση µε πέρυσι, της Ισπανίας, στους 1.300.000-1.400.000 τόνους, στα ίδια σχεδόν επίπεδα µε την περσινή χρονιά και της Ελλάδας στους 240.000 τόνους, κατά 20% χαµηλότερα από την περσινή σεζόν. Και η παραγωγή της Τυνησίας που έχει γίνει σηµαντικός παίχτης στην αγορά εκτιµάται µειωµένη σε ποσοστό 21% από την περσινή χρονιά, στους 110.000 τόνους.

Εξαίρεση στη µείωση της παραγωγής γύρω από τη Μεσόγειο αποτελεί η Τουρκία που αναµένει 190.000 τόνους, κατά 33% παραπάνω από την περσινή σεζόν. Ωστόσο, η γείτονα χώρα δεν έχει σηµαντικές ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου.  Τις παραπάνω εκτιµήσεις για την ερχόµενη παραγωγή έκανε το ιταλικό ινστιτούτο Ismea την Πέµπτη 29 Σεπτεµβρίου.

Πιο πρώιµη ένα δεκαπενθήµερο η σεζόν στη Λακωνία
Στη Λακωνία, όπως προαναφέρθηκε, η τελευταία δηµοπρασία έδωσε τιµή 3,24 ευρώ το κιλό για 60 τόνους, ελαφρώς υψηλότερα από τις προηγούµενες δηµοπρασίες, όπου είχαν πωληθεί 41 τόνοι έναντι 3,23 ευρώ το κιλό τη ∆ευτέρα 3 Οκτωβρίου και 28 και 26 τόνοι έναντι 3,30 και 3,18 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, µία µέρα µετά, µε πολλούς παράγοντες της αγοράς να επισηµαίνουν ότι τα 3,30 δεν αντιπροσωπεύουν την αγορά και πιθανότατα η συγκεκριµένη εταιρεία να είχε µεγάλη ανάγκη να εξασφαλίσει ποσότητες.

Σε πολλές περιοχές στο νοµό υπάρχει έξαρση των προσβολών από δάκο, ωστόσο είναι ακόµα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συµπεράσµατα για την ποιότητα του φετινού ελαιολάδου, καθώς η εικόνα µπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο εάν σηµειωθεί είτε υπερβολική ζέστη ή πολύ κρύο.

«Τα εργοστάσια φέτος θα ανοίξουν νωρίτερα, κατά 15 ηµέρες περίπου, καθώς οι ελιές δείχνουν σηµάδια ωρίµασης», λέει στην Agrenda o γραµµατέας του Α. Σ. Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, ενώ στη Μεσσηνία έχουν ανοίξει, όπως και στην Ιταλία.

Έως και 100% σε κάποια κτήµατα στο Ηράκλειο η ζηµιά
Στην Κρήτη οι παραγωγοί µιλάνε για κακή χρονιά όσον αφορά την παραγωγή λόγω της ξηρασίας και των ζηµιών που υπέστη η καλλιέργεια µε τον καύσωνα στην ανθοφορία, ενώ το χαλάζι πριν από 20 ηµέρες ήταν το κερασάκι στην τούρτα, λέει χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου.

Μάλιστα, σε ορισµένα κτήµατα η ζηµιά φτάνει και το 100%, ενώ τα δέντρα που είχαν παραγωγή έχουν προσβληθεί από δάκο. Ωστόσο, ο ΕΛΓΑ δεν αποζηµιώνει για ζηµιά που έχει γίνει κατά την ανθοφορία, αλλά κατά την καρπόδεση. Σύµφωνα µε τον κ. Χιλετζάκη, πιθανότατα δε θα αποζηµιωθούν ούτε από τα ΠΣΕΑ, καθώς αν η ζηµιά ξεπερνά τα 16 εκατ., δεν είναι αποζηµιώσιµη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία