BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Σε τροχιά αλλαγών η ελαιοκαλλιέργεια μέχρι το 2020

Μικρές, αλλά πιθανότατα ουσιαστικές αλλαγές φέρνει η προσεχής εικοσαετία στον τομέα του ελαιολάδου στις τρεις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το «γιατρικό» της φύσης, ελαιόλαδο

6
1
Όπως καταγράφεται στη σχετική μελέτη, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα αυξηθούν με χαμηλότερους ρυθμούς στην Ισπανία και την χώρα μας, ενώ στην Ιταλία θα σταθεροποιηθούν. Η παγκόσμια αγορά θα εξακολουθήσει να απορροφά όλο και μεγαλύτερες ποσότητες, ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον ανερχόμενο ανταγωνισμό από νέες χώρες παραγωγούς.
Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικός εξακολουθεί να είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες στην καλλιέργεια της ελιάς, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό και την αγορά. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και φέτος, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για σημαντική μείωση στην κοινοτική παραγωγή ελαιολάδου κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου, κυρίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς και μια μικρή μείωση στην Ιταλία. Για τον λόγο αυτό παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη των τιμών στην ισπανική αγορά, αφού το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ενισχύεται κατά 22 λεπτά το κιλό τον τελευταίο ένα μήνα και πωλείται στα 1,97 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα σημειωθεί μικρή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά αναμένεται να μειωθούν οι στρεμματικές αποδόσεις, η παραγωγή και οι εξαγωγές ελαιολάδου. Πιο αναλυτικά, περιμένουμε αύξηση των εκτάσεων από τα 7.380.000 στρέμματα που ήταν το 2007, στα 7.670.000 στρέμματα το 2020. Ωστόσο, οι αποδόσεις υπολογίζεται ότι θα εξακολουθήσουν να κινούνται πτωτικά, φτάνοντας τα 35,2 κιλά το στρέμμα μέχρι το 2020. Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου να μειωθεί στους 270.000 τόνους, από τους 310.000 τόνους που ήταν το 2011.
Όσον αφορά την ετήσια εγχώρια κατανάλωση, αυτή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στους 202.000 τόνους το 2020, μειωμένη κατά 26.000 τόνους σε σύγκριση με την κατανάλωση του 2011. Τέλος οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου αναμένεται να σταθεροποιηθούν κάτω από τους 100.000 τόνους που είχαν επιτευχθεί την περασμένη δεκαετία. Μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν στους 82.000 τόνους, ενώ οι εισαγωγές που είναι αμελητέες αναμένεται να παραμείνουν γύρω στους 3.000 τόνους. Τα αποθέματα στο τέλος κάθε εμπορικής περιόδου προσδιορίζονται στους 11.000 τόνους, ποσότητα που είναι πολύ χαμηλή, αφού ισοδυναμεί με το 4% της ετήσιας παραγωγής της χώρας μας.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2014 14:49Γιώργος

35 κιλά λάδι στο στρέμμα!!?? Πάτε καλά μωρέ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία