BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Με προοπτικές το ελληνικό ελαιόλαδο στην Κύπρο

Οι εισαγωγές ελληνικού παρθένου ελαιολάδου στην Κύπρο διατηρήθηκαν σταθερές με πέρυσι.

Με προοπτικές το ελληνικό ελαιόλαδο στην Κύπρο

4
0
Σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής πρεσβείας οι εισαγωγές ελληνικού παρθένου ελαιολάδου στην Κύπρο το 2011 διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με το 2010 παρά τη σημαντική μείωση (-17,3%) στις εισαγωγές ελαιολάδου της Κύπρου.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως αν και οι εισαγωγές από Ελλάδα δεν αυξήθηκαν το ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο των κυπριακών εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκε από 75,7% (2010) σε 89,7% (2011).   
 
Πολύ μικρή αύξηση από 2,43 ευρώ/κιλό σημειώθηκε στη μέση τιμή του εισαγόμενου παρθένου ελαιολάδου, ενώ ταυτόχρονα η μέση τιμή εισαγόμενου από Ελλάδα παρθένου ελαιολάδου παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα παρουσιάζοντας μείωση από 2,54/κιλό σε 2,41 ευρώ/κιλό.

Στην έκθεση αναφέρεται πως σύμφωνα με έρευνες που έχουν διενεργηθεί στην Κύπρο το κυπριακό ελαιόλαδο που παράγεται από το 1992 αρκεί σε ποσότητα να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς αλλά υπολείπεται σε ποιότητα και γεύση από το ελληνικό.
 
Η μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου στην Κύπρο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου παρά την ανοδική τάση που παρατηρείται στην κατανάλωση του.

Το ελαιόλαδο και οι ελιές ελληνικής προέλευσης, σε μία κλίμακα αξιολόγησης από το 1-5, απέσπασαν τις ιδιαίτερα θετικές προτιμήσεις των καταναλωτών (3,6-4,1 αντίστοιχα) σε σχετική παγκύπρια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).  

Ειδικότερα τις ελληνικές ελιές κρίνει θετικά το 33% των ερωτηθέντων, ουδέτερη άποψη έχει το 17% και αρνητική το 12%, ενώ σχετικά με το ελληνικό ελαιόλαδο το 22% των ερωτηθέντων έχει πολύ θετική γνώμη για αυτό.     

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Κύπρο υπολογίστηκε κατά την τελευταία χρονιά σε 5,6 χιλιάδες τόνους μειούμενη κατά 13,8% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Οι παραγωγοί επισημαίνουν πως επιδρά αρνητικά η πτώση της τιμής του ελαιολάδου στην αγορά λόγω των εισαγωγών σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των ντόπιων παραγωγών καθώς επίσης η επιβολή ΦΠΑ 15%
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία