BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Διατηρεί προσδοκίες για 30 λεπτά στο καλαμπόκι η αγορά παρά τη διόρθωση

Σιγή ασυρµάτου έχει πέσει τις τελευταίες εβδοµάδες στα παραγωγικά κέντρα καλαµποκιού της χώρας, µε τις προσφορές που είχαν ακουστεί περί τα µέσα Μαρτίου, για συµβόλαια µε 30 λεπτά το κιλό στο σπυρί και ακόµα και 8 λεπτά το κιλό στο ενσίρωµα να αποµακρύνονται αθόρυβα από το τραπέζι.

36_pin_51

3288
0

 Όποτε γίνεται λόγος για την επερχόµενη σοδειά, η διάθεση για ψαλίδισµα των αρχικών προτάσεων αποθαρρύνει προς το παρόν τους παραγωγούς από το να εµπλακούν σε κάποια ουσιαστική συνοµιλία µε το ελεύθερο εµπόριο. Πάντως, τη διόρθωση της προηγούµενης εβδοµάδας που είδε τα συµβόλαια καλαµποκιού παράδοσης το Νοέµβριο του 2022 στα 275 ευρώ ο τόνος, ακολούθησε µια ανοδική αντίδραση που επανέφερε την τιµή στη ζώνη των 320 ευρώ, χτίζοντας µια σχετική ασφάλεια από το ψυχολογικό επίπεδο των 300 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ενσίρωµα του καλαµποκιού, µε τις πρώτες παραδόσεις να αναµένονται σε περίπου ένα µήνα, οι αρχικές συζητήσεις ανάµεσα σε µεγάλες µονάδες, ζωοτροφάδικα και παραγωγούς, ορίστηκαν από τη διελκυστίνδα αγροτών και µονάδων. Τότε οι αγοραστές έβαλαν το όριο των 55 µε 60 ευρώ ο τόνος, έναντι των 40 µε 45 ευρώ που προσέφεραν πέρυσι.

Ωστόσο, ακόµα και τον περσινό Αύγουστο, όταν η αγορά καλαµποκιού βρισκόταν σε χαµηλότερα επίπεδα από τα σηµερινά και εκείνα της άνοιξης του 2022, είχαν ήδη γραφτεί τα 60 ευρώ ο τόνος σε ορισµένες πράξεις. Οι αγρότες διεκδικούσαν για τη φετινή σοδειά τιµές από 70 ευρώ ο τόνος, ενώ ακούστηκαν ακόµα και τα 90 ευρώ, τα οποία απέρριψαν αρκετοί αγοραστές. Τις προσεχείς εβδοµάδες, µόλις δείξει και η αγορά πιο σαφείς προθέσεις και κατακάτσει η σκόνη της διόρθωσης, αναµένεται η επανεκκίνηση των συζητήσεων για την τιµή.

 

Μειωμένη η φετινή σοδειά  στην Ευρώπη και τη Ρωσία

Οι τελευταίες εκτιµήσεις της Κοµισιόν αλλά και του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας εµφανίζουν µια συµφωνία ως προς τις προοπτικές της φετινής παραγωγής καλαµποκιού στην Ευρώπη, προεξοφλώντας µικρές σοδειές συγκριτικά µε την περσινή χρονιά.

Ωστόσο τα τελικά παγκόσµια αποθέµατα της τρέχουσας εµπορικής περιόδου παρουσιάζουν ένα πλεόνασµα της τάξης των 2,5 εκατ. τόνων στους 313 εκατ. τόνους συγκριτικά µε παλαιότερες εκτιµήσεις. Η Κοµισιόν µιλά για προβλήµατα ξηρασίας σε ζώνες καλαµποκιού της Ευρώπης που θα έχουν σίγουρα αντίκτυπο στις τελικές αποδόσεις, ειδικά στην Ιταλία. Σ’ αυτό συµφωνούν και οι εκτιµήσεις των Αµερικανών, οι οποίοι καταγράφουν παράλληλα µικρότερη παγκόσµια παραγωγή, αλλά και περιορισµό της ζήτησης.

Συγκεκριµένα, η παγκόσµια παραγωγή υπολογίζεται σε 1.188 εκατ. τόνους εκ των οποίων 68 εκατ. αντιστοιχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 368 εκατ. στις ΗΠΑ, 55 εκατ. στην Αργεντινή, 126 εκατ. στην Βραζιλία, 25 εκατ. στην Ουκρανία και 14,5 εκατ. στη Ρωσία.

 

Στόχος είναι τα σιτηρά να φθάσουν σε λιµάνια και τερµατικούς σταθµούς στη Ρουµανία
από όπου θα µεταφορτωθούν σε διαφορετικούς προορισµούς σε όλο τον κόσµο

 

Φορτωμένα με καλαμπόκι, σιτάρι 130 πλοία

 

 

Πάνω από 130 εµπορικά πλοία φορτωµένα µε ουκρανικά σιτηρά και καλαµπόκι περιµένουν στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στον ∆ούναβη µέσω των οδών εισόδου και εξόδου των καναλιών των εκβολών Sulina και Bystre. Οι συζητήσεις σε Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται σε πολύ προχωρηµένο στάδιο και πλέον είναι θέµα ηµερών
η διέλευση τους. Σε ρόλο συντονιστή η Τουρκία.

Ο στόχος είναι να φθάσουν σε µια σειρά από λιµάνια και τερµατικούς σταθµούς στη Ρουµανία από όπου τα σιτηρά µπορούν να µεταφορτωθούν σε διαφορετικούς προορισµούς σε όλο τον κόσµο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία