BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με 25 λεπτά στο σκληρό η ΕΑΣ Βόλου πληρώνει αμέσως

Με 25 λεπτά το κιλό αγοράζει από σήμερα Παρασκευή 12 Ιουνίου το σκληρό σιτάρι του θεσσαλικού κάμπου η ΕΑΣ Βόλου. Την απόφαση έλαβε το βράδυ της Πέμπτης σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. της οργάνωσης και έρχεται να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν οι τιμές παραγωγού μεσούσης της διαδικασίας αλωνισμού των σιτηρών.

Με 25 λεπτά στο σκληρό η ΕΑΣ Βόλου πληρώνει αμέσως

5
0

Όπως δηλώνει αποκλειστικά στο AgroNews ο πρόεδρος της Ένωσης Νικήτας Πρίντζος, οι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να παραδίδουν το σκληρό σιτάρι στην Ένωση και να πληρώνονται αμέσως με 25 λεπτά το κιλό. Η οργάνωση δεσμεύεται μάλιστα απέναντί τους ότι σε περίπτωση που η τιμή του προϊόντος ακολουθήσει ανοδική πορεία, θα έχουν την προοπτική να εισπράξουν συμπληρωματική τιμή ανάλογη με τη μέση τιμή πωλήσεων που αυτή θα πετύχει τους επόμενους μήνες, αφού αφαιρεθούν 1-2 λεπτά για τα έξοδά της.

Η ξεκάθαρη απόφαση της μεγάλης συνεταιριστικής οργάνωσης της Θεσσαλίας επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τα ρεπορτάζ του AgroNews και της Agrenda που κόντρα στα σχέδια των εμπορικών οίκων και της μεταποιητικής βιομηχανίας, επέμεναν ότι οι φετινές συνθήκες αγοράς διαμορφώνουν προϋποθέσεις για  ξεκίνημα με 25αρι στο σκληρό σιτάρι.

 

Σημειωτέον ότι στις αρχές της εβδομάδας το AgroNews έγραφε:   

Ψάχνουν αποθήκη τα καλά σιτάρια, μετά το 15Αυγουστο η καλύτερη τιμή

Ολιγοήμερη διακοπή του θερισμού έφεραν οι βροχές του Σαββατοκύριακου στο Θεσσαλικό κάμπο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, εξέλιξη η οποία έχει αναστείλει κατά κάποιο τρόπο και τη λειτουργία της αγοράς, ειδικά στο σκληρό σιτάρι, όπου οι πρώτες εμπορικές πράξεις είναι πολύ λίγες.

Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι όσοι μπορούν να κρατήσουν το προϊόν τους είτε σε αποθηκευμένο, είτε με ανοιχτή τιμή τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα βγουν κερδισμένοι. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στο σκληρό θα παίξουν οι ποιότητες, καθώς τα σιτάρια με καλό χρώμα και μεγάλα ποσοστά σε υαλώδη μάλλον θα είναι λίγα και αντίστοιχα θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν καλύτερη τιμή. Η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια δείχνει διακοπή της πτωτικής τάσης και επανόδου των τιμών σε ανοδικό κανάλι, προσεγγίζοντας τα 300 ευρώ ο τόνος.

Από την άλλη πλευρά, τα λίγα εμπορικά σπίτια, όπως και οι ακόμα λιγότερες αξιόλογες μεταποιητικές μονάδες, επιδιώκουν το ξεκίνημα από χαμηλά (ακόμα και χωρίς εμπορικές πράξεις), έτσι ώστε να έχουν το χρόνο να κόψουν τιμολόγια, με τιμή κάτω από τα 25 ευρώ για τους παραγωγούς που θα έχουν άμεση ανάγκη από ρευστότητα.

 

Ο καιρός κόντρα

Τη διακοπή του αλωνισμού στα κριθάρια και την αναστάτωση των παραγωγών για την ποιότητα των σκληρών σιταριών είχαν ως αποτέλεσμα οι βροχές της Κυριακής σε πολλά μέρη της Ελλάδος με διαφορετική συχνότητα και ένταση.

«Ο αλωνισμός στα σιτάρια τώρα αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα αυτής της εβδομάδας, αφού φτιάξει και ο καιρός», αναφέρει στο Agronews ο έμπορος δημητριακών Μπαλούκας Αντώνης από την Ελασσόνα, που δραστηριοποιείται και σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Λάρισα. «Έπιασε καιρός που λένε και οι παραγωγοί, έτσι σταμάτησε ο αλωνισμός στα κριθάρια, ενώ στα σιτάρια ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Οπότε ακόμα δεν έχουμε αντιπροσωπευτική εικόνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα σιτάρια αν επηρεάστηκαν από τις βροχές», αναφέρει ο ίδιος στο Agronews. Και προσθέτει ότι ενδεικτικά οι τιμές παραγωγού «μπορεί να ξεκινήσουν από τα περσινά επίπεδα 22-23 λεπτά το κιλό, όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα». 

Όσον αφορά τη ζήτηση από το εξωτερικό ο κ. Μπαλούκας σημειώνει ότι «ακόμα δεν έχουμε συμβόλαια για τη νέα σοδειά αλλά γίνονται διαπραγματεύσεις κυρίως με τους Ιταλούς εμπόρους». «Αυτή τη στιγμή οι τιμές FOB κινούνται μεταξύ 260-270 ευρώ/τόνος για τα ειδικό βάρος 78 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 50-60%», καταλήγει ο ίδιος.

 

Μικτή η εικόνα από τις βροχές στη Θεσσαλία

«Οι βροχές της Κυριακής 7 Ιουνίου είχαν διάρκεια αλλά ήταν διαφορετικά σε κάθε περιοχή του Νομού Λαρίσης. Αν δεν βγουν οι μηχανές να αλωνίσουν δεν θα έχουμε σαφή εικόνα για την ποιότητα των σιταριών στο θεσσαλικό κάμπο», αναφέρει στο Agronews ο Αντώνης Ρετζιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας «Ο Προμηθέας».

«Οι θερμοκρασίες και οι υγρασίες θα κρίνουν το επόμενο διάστημα την ποιότητα στα σιτάρια», τονίζει ο κ. Ρετζιάς. «Μέχρι την Πέμπτη να ζεστάνει και ο καιρός και θα μπουν και οι μηχανές να αλωνίσουν», συμπληρώνει ο ίδιος.

Όσον αφορά για το τι θα πρέπει να κάνουν φέτος οι παραγωγοί με την παραγωγή σκληρού σιταριού τονίζει πως δεν υπάρχει μια συνταγή που εφαρμόζεται κάθε χρόνο αλλά ότι υπάρχει ρίσκο και κάθε χρονιά είναι διαφορετική και προσθέτει ότι οι παραγωγοί που είναι σε ενώσεις που συγκεντρώνουν τις ποσότητες είναι πιο προστατευμένοι και λαμβάνουν καλύτερες τιμές. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία