BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Το απόλυτο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαµάτα από τον πιο έµπειρο συνεταιρισµό της Μεσσηνίας

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντινείας και Αβίας, είναι από τους παλαιότερους, ιδρύθηκε το 1924 κι έχει πιστοποιηθεί με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας να παράγει το μοναδικό ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "Καλαμάτα" Αβία.

Avia2

734
0

Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται γύρω στους 700 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Στόχος του Συνεταιρισμού ήταν και παραμένει να βοηθήσει τους παραγωγούς της περιοχής ν' αναδείξουν όλα τα χαρακτηριστικά και τις αξίες της ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή χιλιάδες χρόνια και κυρίως της ποικιλίας Κορωνέικη που προσδίδει ζωντανό χρώμα, πλούσια γεύση και μοναδικό άρωμα φρεσκάδας στο ελαιόλαδο.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Συνεταιρισμός μας βελτιώνει συνεχώς τη θέση του στην αγορά, εκσυγχρονίζει την οργάνωση και τη λειτουργία του, βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς βοηθώντας τους να προστατεύουν την ποιότητα της πρώτης ύλης. Σήμερα θεωρείται από τους πιο σύγχρονους και αποτελεσματικούς συνεταιρισμούς, με σημαντικές πιστοποιήσεις και διακρίσεις, ενώ το ελαιόλαδο Αβία, το αποκλειστικό του προϊόν, αναγνωρίζεται, ως ένα από τα κορυφαία προϊόντα της χώρας.



Οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού εκσυγχρονίζονται συνεχώς, ώστε να εξασφαλίζουν άριστες συνθήκες για την παραγωγή του προϊόντος, αλλά και την ασφάλεια των εργαζόμενων αλλά και των παραγωγών. Όλα τα μηχανήματα επεξεργασίας είναι τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυτη προστασία της ποιότητας ενός ελαιόλαδου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Το εργαστήριο για τον ποιοτικό έλεγχο στελεχωμένο από έμπειρο και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, είναι μια ακόμα εγγύηση ποιότητας.


Το προϊόν

Το προϊόν που παράγει ο Συνεταιρισμός είναι αποκλειστικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Καλαμάτα" με την επωνυμία ‘Άβία’. Παράγεται από την ποικιλία Κορωνέϊκη και χαρακτηρίζεται από το ζωντανό χρώμα, το πλούσιο άρωμα φρεσκάδας, τη λεπτή γεύση και τη χαμηλή οξύτητα. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "Καλαμάτα", είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής και το απόλυτα υγιεινό λάδι για την κουζίνα μας, προσφέροντας ψυχική και σωματική υγεία.


 
Ανασκόπηση προηγούμενων προγραμμάτων Ο.Ε.Φ.

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός (Α.Ε.Σ.) Μικρής Μαντίνειας και Αβίας, τον Φεβρουάριο του 2015 υπέβαλε Πρόγραμμα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) σύμφωνα με τους Καν. (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 της Επιτροπής. Στόχος του προγράμματος, η βελτίωση του παραγόμενου ελαιολάδου, με όφελος για τους παραγωγούς - μέλη της Ο.Ε.Φ., το περιβάλλον και την ευρύτερη εικόνα και θέση του συνεταιρισμού στην αγορά ελαιολάδου. Η Ο.Ε.Φ. Α.Ε.Σ. Μικρής Μαντίνειας και Αβίας στο πλαίσιο υλοποίησης των εγκεκριμένων δραστηριοτήτων του Προγράμματος Εργασίας της, κατά τη διάρκεια της τριετίας 2015 - 2018, προχώρησε στην εφαρμογή υπηρεσιών και στην προμήθεια πάγιου εξοπλισμού.

Νέο πρόγραμμα ΟΕΦ. Στόχοι και αποτελέσματα

Κατόπιν της επιτυχούς εκτέλεσης του προγράμματος των Ο.Ε.Φ. η Ο.Ε.Φ. Α.Ε.Σ. Μικρής Μαντίνειας & Αβίας συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα 2018-2021 σύμφωνα με τους Καν. (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 της Επιτροπής, όπως ισχύουν, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, την αύξηση των πωλήσεών του, τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τη πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων για τις δράσεις του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της Ο.Ε.Φ. Α.Ε.Σ. Μικρής Μαντίνειας & Αβίας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Δεδομένου ότι στην περιοχή παράγεται το φημισμένο εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο (ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ) δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και την τήρηση των προδιαγραφών που το καθιστούν προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του προγράμματος εργασίας της Ο.Ε.Φ. Α.Ε.Σ. Μικρής Μαντίνειας & Αβίας είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση του έργου των ελαιοκαλλιεργητών μελών της. Στόχο του προγράμματος αποτελεί η προώθηση ενός μοντέλου καλλιέργειας της ελιάς, το οποίο θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και στην πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα και ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Οι στόχοι του προγράμματος εστιάζουν στην αντιμετώπιση ενός φάσματος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ο.Π. προσφέροντας τεχνογνωσία ή/και επιστημονική υποστήριξη, και προτείνοντας στοχευμένες λύσεις.


Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Την προστασία του περιβάλλοντος

  • Τη βελτίωση της εκμετάλλευσης των ελαιώνων

  • Τη βελτίωση της ποιότητας και της διατηρησιμότητας του παραγόμενου ελαιολάδου

  • Τη δημιουργία οργανωτικής και τεχνικής υποδομής για την παραγωγή ελαιολάδου με πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα

  • Τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις δράσεις της ΟΠ στα θέματα ποιότητας του ελαιολάδου, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική και ποιοτική βελτίωση της εκμετάλλευσης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία