BACK TO
TOP
Business

Στα χωράφια των λειτουργικών τροφίμων μπαίνει ο «Βοσκός»

Στην παραγωγή λειτουργικών τροφίµων και στον εκσυγχρονισµό του τυροκοµείου του στοχεύει να προχωρήσει ο καθετοποιηµένος συνεταιρισµός βοσκών του Λιβαδίου Ολύµπου, µετά την έγκριση της πρότασης, που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του Μέτρου 123 για επενδύσεις στη µεταποίηση.

Στα χωράφια των λειτουργικών τροφίμων μπαίνει ο «Βοσκός»

4
0
Όπως είπε στην Agrenda o πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αναστάσιος Αντωνίου, πριν από περίπου 4 µήνες η πρότασή µας εξασφάλισε το πράσινο φως και ένα µέρος από τον προϋπολογισµό, ο οποίος ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, αποφασίσαµε να το διαθέσουµε για την παραγωγή λειτουργικών τροφίµων.

Συγκεκριµένα, στόχος είναι η παραγωγή τουλάχιστον ενός προϊόντος για κατηγορίες πληθυσµού, που πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή. Μάλιστα, ο Συνεταιρισµός θα συνεργαστεί µε το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας και το πρόγραµµα «Lactimed» προκειµένου να εκπονηθεί επιστηµονική έρευνα για την παραγωγή αυτών των προϊόντων, που θα περιέχουν ω3 λιπαρά.

Ωστόσο, µε το µεγαλύτερο ποσό του εγκεκριµένου προϋπολογισµού θα επεκταθεί η παραγωγική δυναµικότητα του τυροκοµείου του συνεταιρισµού προκειµένου αυτός  να ανταποκριθεί στην αυξανόµενη ζήτηση, που απολαµβάνουν τα προϊόντα του.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Συνεταιρισµός, που δηµιουργήθηκε το 2007, παράγει συνολικά 200 τόνους τυριά και συγκεκριµένα 5 κωδικούς τυριών, παραδοσιακό γιαούρτι, µυζήθρα και βούτυρο.

Όπως τονίζει ο κ. Αντωνίου, «η φέτα, το παραδοσιακό γιαούρτι από πρόβειο γάλα και το βοσκοτύρι, ένα ιδιαίτερο τυρί, µε κρεµώδη υφή είναι οι τρεις κωδικοί που έχουν τη µεγαλύτερη ζήτηση, αλλά ανοδικά κινούνται, και το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, και το κατσικίσιο τυρί».

Τα προϊόντα µε το σήµα «Βοσκός» διατίθενται σε 40 – 50 καταστήµατα ντελικατέσεν και λαϊκές αγορές στην Πιερία, στη Θεσσαλονίκη, στην Λάρισα, στο Λιτόχωρο και στην Αθήνα, αλλά και στο πρατήριο του Συνεταιρισµού στο Λιβάδι.

Ο «Βοσκός» συµµετέχει, επίσης, στο κίνηµα «Χωρίς Μεσάζοντες», ενώ ο κύκλος εργασιών του το 2013 ανήλθε στο ποσό των 450 χιλ. ευρώ. Μάλιστα, φέτος εκτιµάται ότι ο κύκλος εργασιών του Συνεταιρισµού θα φτάσει τις 700.000 ευρώ.

Αξίζει να σηµειωθεί, επίσης, ότι παραγωγοί που δίνουν το γάλα τους στο συνεταιρισµό αµείβονται µε 1,05 ευρώ το κιλό, όταν ο µέσος όρος της Ελλάδας, είναι στα 95 λεπτά το κιλό

Όπως υπογράµµισε ο κ. Αντωνίου, το φθινόπωρο του 2013 ο «Βοσκός» πραγµατοποίησε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους 50.000 ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας εισήλθε στον Συνεταιρισµό ο 15ος εταίρος, ο οποίος εισφέρει περίπου 100 τόνους γάλα το χρόνο, από ένα κοπάδι µε 500 πρόβατα

Στόχος του «Βοσκού» είναι µες στο 2014 η παραγωγή του τυροκοµείου από τους 450 τόνους γάλακτος που επεξεργάστηκε το 2013 να φτάσει τους 700 τόνους και τις επόµενες χρονιές να ξεπεράσει τους 1.000 τόνους, που είναι η παραγωγική δύναµη των κοπαδιών, που διαθέτουν οι 15 εταίροι του «Βοσκού».

Καινούργια προϊόντα Οι Συνεταιρισµός «Βοσκός» διαθέτει πάνω από 5.000 ζώα, που αποτελούν το 10 % του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής Λιβαδίου, καθώς αυτό ανέρχεται στα 50.000 πρόβατα. Με την έγκριση της πρότασης του Συνεταιρισµού από το Μέτρο 123 για επενδύσεις στη µεταποίηση θα πραγµατοποιηθεί έρευνα σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας και το ευρωπαϊκό πρόγραµµα Lactimed, το οποίο έχει στόχο την ανάδειξη και προώθηση γαλακτοκοµικών προϊόντων. Στο πρόγραµµα για την έρευνα, η οποία στοχεύει στην παραγωγή λειτουργικών τροφίµων, που θα περιέχουν ω3 λιπαρά, συµµετέχουν συνολικά 5 κτηνοτροφικοί συνεταιρισµοί και αρκετά τυροκοµεία της περιοχής. Τα λειτουργικά τρόφιµα είναι παρόµοια µε τα συµβατικά στην εµφάνιση, µε τη διαφορά, όµως, ότι παρέχουν οφέλη στην υγεία επιπλέον της βασικής τους διατροφικής αξίας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία