BACK TO
TOP
Business

«Εθνική συνεννόηση» ζήτησε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας

Την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση ώστε να μην «πάνε χαμένες οι προσπάθειες μιας δύσκολης τετραετίας» και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, επισήμανε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Γ.Σ. της Συνδέσμου την Τετάρτη 28 Μαΐου.

«Εθνική συνεννόηση» ζήτησε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας

0
0

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εκεί όπου χρειάζεται σχέδιο, επιμονή, ρήξεις αλλά και συνθέσεις, δυσκολευόμαστε να βρούμε κοινές λύσεις». Όμως, «εδώ που φτάσαμε, η συνεννόηση είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά».

Ο κ. Φέσσας κατέθεσε και σειρά προτάσεων για το νέο ρόλο του ΣΕΒ, καθώς και για στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Υποστήριξε πως ο σύνδεσμος θέλει μια νέα Ελλάδα που θα αναπτύσσεται, θα ευημερεί και θα παράγει σε στενότερη συνεργασία με τα μέλη του ΣΕΒ, την πολιτεία και τους εργαζόμενους.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν κατά τον κ. Φέσσα για τη στήριξη των εργαζομένων είναι η αλλαγή του σημερινού φορολογικού καθεστώτος για τις πρόσθετες αμοιβές (μπόνους), η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η εγκαθίδρυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης «ώστε να μπορούν οι μισθωτοί να βλέπουν το μέλλον με κάποια στοιχειώδη σιγουριά».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε πως υπάρχει πράγματι έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα και τόνισε πως «οι ευκαιρίες υπάρχουν. Μας χτυπούν την πόρτα. Θα τις αφήσουμε να πάνε χαμένες ή θα εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία;»

 

Μείωση φόρων και συνταγματική αναθεώρηση υποσχέθηκε ο Σαμαράς

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι συμπεριφέρεται μα αλαζονεία και επιχειρεί να προκαλέσει ακυβερνησία. Παράλληλα χαρακτήρισε «εμμονή» του τη μείωση των φόρων και αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης.

«Δυστυχώς κάποιοι μένουν προσκολλημένοι στα ίδια. Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση ούτε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τώρα προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία. Μας λέει μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε χωρίς να μας ρωτήσετε. Απέκτησε την αλαζονεία της εξουσίας πριν γίνει εξουσία. Η δεδηλωμένη όμως δόθηκε από τις εκλογές του 2012. Αλίμονο αν μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «αυτά που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση δημιουργούν μόνιμη ακυβερνησία. Η κυβερνητική πλειοψηφία υπέστη μία μείωση αλλά τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης υπερέχουν της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση όμως γιατί έχασε ψήφους; Γιατί ο κόσμος επέλεξε να ενισχύσει και το πιο μικρό κόμμα και όχι τον κ. Τσίπρα; Τους απαντώ: γιατί ο κόσμος απεχθάνεται την ακυβερνησία. Εμείς θα συνεχίσουμε. Αν θέλουν να συμβάλλουν καλώς αλλά ακυβερνησία δεν θα τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην Οικονομία και στην πορεία της χώρας: «Η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης επιστρέφει στην ανάκαμψη και ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά. Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ανάκαμψη φέτος 2,9%, του χρόνου 3,7% και μείωση της ανεργίας κατά 10% μέχρι το 2018, και περαιτέρω μείωση μέχρι το 2020. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφθασε στο 99,1 το Μάιο.

Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008 όταν ξεκίνησε η κρίση που εξουθένωσε την χώρα. Είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε θετικές κρίσεις για τις προοπτικές της οικονομίας. Εφόσον κάνουμε τα σωστά και μείνουμε στον σωστό δρόμο θα πάμε καλύτερα. Αυτές τις αισιόδοξες προοπτικές τις επιβεβαιώνει ο πιο αυστηρός κριτής όλων, οι διεθνείς αγορές που μας υποδέχθηκαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο" παρατήρησε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι "η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά και έχει επιστρέψει για να μείνει. Ο δημόσιος διάλογος μετατοπίζεται από το τι έγινε ως τώρα στο τί θα γίνει στο εξής».

 Όπως είπε ο πρωθυπουργός, "η Ελλάδα κοιτάζει σε ένα ελπιδοφόρο αύριο. Δεν συζητάμε πια αν θα χρεοκοπήσουμε αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ. Αυτή η συζήτηση έκλεισε. Τώρα μιλάμε πια για ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, με υγιή επιχειρηματικότητα και προπάντων με σταθερότητα που κάποιοι κάνουν ότι μπορούν ακόμη για να την υπονομεύσουν. Με δύο λόγια αλλάζει η κουλτούρα στην Ελλάδα".

 

Συνταγματική αναθεώρηση

Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για το έθνος την ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση μειώνοντας την τάση για πρόωρες εκλογές, με άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με χρονικά όρια σε όλες τις θητείες, με ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή. "Αυτά θα προσδώσουν περισσότερη κυβερνησιμότητα, σταθερότητα και σοβαρότητα στην πολιτική ζωή. Τώρα τρέχουμε να πιάσουμε πιο φιλόδοξους στόχους που θα φέρουν θέσεις εργασίας, έσοδα για το κράτος, διάχυση της ευημερίας για την κοινωνία. Ο κίνδυνος πέρασε, αρχίζει η άνοδος", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

 

"Εγώ την Ελλάδα θα την προχωρήσω μπροστά", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι του. "Άμεσα θέλω τρία πράγματα:

•             καθημερινά δίνουμε την μάχη κατά της γραφειοκρατίας

•             μεγάλη μεταρρύθμιση είναι και η αναμόρφωση της Δικαιοσύνης

•             δική μου εμμονή είναι η μείωση των φόρων. Δεν υπόσχομαι τίποτε που να μην έχω βρει πως να το πληρώσω. Η μείωση των φορολογικών βαρών είναι το χειροπιαστό όνειρό μου για την Ελλάδα του αύριο. Η μείωση δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Το Φθινόπωρο θα ανακοινώσουμε οδικό χάρτη για την μείωση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια. Για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι απαραίτητη η μείωση των φόρων και η μείωση του κόστους ενέργειας".

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι θα γίνει πιο ανθρώπινος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με κατανόηση απέναντι στους ανθρώπους που δεν αντέχουν τα βάρη.

Επίσης, ανήγγειλε ότι από την 1η Ιουνίου το κράτος θα προσφέρει πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη σε ανασφάλιστους. "Έχουμε λοιπόν, μπροστά μας ένα μακρύ δρόμο, αλλά σχεδιασμένο δρόμο, μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, μείωσης του χρέους και διόρθωσης των αδικιών που έγιναν. Μπορούμε να τα πετύχουμε γιατί έχουμε σχέδιο που δουλεύει", είπε.

Σύφωνα με τον πρωθυπουργό, "οι παραγωγικές επενδύσεις ξεμπλοκάρουν. Ξένοι ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός της Κίνας και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επισκέπτονται την χώρα. Έχω ανακοινώσει 37,6 δισεκ. ευρώ ξένων κεφαλαίων που μπαίνουν στην χώρα. Ο πρωταγωνιστής όμως πρέπει να είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες γιατί οι προϋποθέσεις τώρα πια αποκαθίστανται".

Κλείνοντας, κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν και να μπουν μπροστά στη νέα Ελλάδα που οικοδομείται ενώ σημείωσε ότι όλα αυτά θα γίνουν χωρίς να απειληθούν τα πλεονάσματα.

 

(Mε πληροφορίες από reporter.gr)


Κάλεσμα για νέα κοινωνική συμφωνία από τον Τσίπρα

Τις βασικές αρχές του οικονομικού του σχεδίου περιέγραψε από το βήμα του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας προσκλητήριο για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το κόμμα του θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, παρουσιάζοντας τις άμεσες αποφάσεις του για τον τερματισμό της αβεβαιότητας.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βιομηχάνους να μην συναινέσουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου μισθού, που αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης Σαμαρά.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ τις ιεράρχησε ως εξής:

1. Αποτελεί λοιπόν, πρώτη μας προτεραιότητα η διεκδίκηση έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων για ευρείας κλίμακας δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του μέλλοντος. Στην έρευνα και την καινοτομία. Στην εκπαίδευση, τις κοινωνικές υποδομές και το περιβάλλον.

2. Δίνουμε προτεραιότητα στην άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει τέσσερις συγκεριμένες πολιτικές προτεραιότητες:

α). Τερματίζουμε την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις,

β). Επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

γ). Αναδιανέμουμε εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση.

δ). Ρυθμίζουμε τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια” των τραπεζών, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

3. Διαμορφώνουμε σταθερό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, συμβατό με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβίασε στην Ελλάδα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

4. Εγγυόμαστε σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα- εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

5. Δημιουργούμε σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει τον μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

6. Μειώνουμε κατά κλάδους το ενεργειακό κόστος βιομηχανίας.

7. Ανοίγουμε τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και με μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού.

8. Εισάγουμε στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

9. Καθιστούμε βασικό στοιχείο της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης την εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός “ευρωπαϊκού New Deal” ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "ο λαός ψήφισε όχι να ανασχηματιστεί η κυβέρνηση, αλλά να απομακρυνθεί" και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις πενταετίας και εξαετίας, δίνοντας ως παράδειγμα τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την επιλογή του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς και του Έλληνα Επιτρόπου.

Πρόσθεσε ότι η συγκυβέρνηση βρίσκεται σε "αποδρομή" και υπογράμμισε την άποψη ότι μετά την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές δεν έχει την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε "βάρος της κοινωνίας τις μνημονιακές δεσμεύσεις".

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία