BACK TO
TOP
Business

Διήμερη απεργία εργαζομένων στην ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ

Σε 48ωρη απεργία 31 Μαρτίου-1η Απριλίου εργαζόμενοι ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ για περικοπές επιδομάτων.

2
0

Αιτία πολέμου, στην οποία απαντούν με προειδοποιητική 48ωρη απεργία σε όλο το συγκρότημα το διήμερο 31 Μαρτίου - 1η Απριλίου, αποτελεί, για τους εργαζόμενους της ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕ (πρώην ΒΦΛ) στην Καβάλα η πρόθεση της διοίκησης της λιπασματοβιομηχανίας να εφαρμόσει από την 1η Απριλίου το νόμο 4046, που προβλέπει την καταβολή στο προσωπικό μόνο του βασικού μισθού και των επιδομάτων 3τίας, ανθυγιεινής εργασίας, σπουδών και τέκνων.

Η απόφαση αυτή, όπως υποστηρίζει το σωματείο εργαζομένων, θα οδηγήσει μια μεγάλη κατηγορία συναδέλφων τους, κυρίως εκείνους που εργάζονται στο βιομηχανικό συγκρότημα επί πολλά χρόνια, σε απώλεια εισοδήματος, που μπορεί να φτάσει έως και το 40% των υφιστάμενων αποδοχών τους, μέσα από την περικοπή μιας σειράς άλλων χρονοεπιδομάτων, αλλά και παροχών σε είδος.

«Μας ήρθε μια επιστολή από τη διοίκηση της επιχείρησης, αμέσως μετά τη λήξη της μετενέργειας, στις 27 Μαρτίου του 2016, με την οποία μας γνωστοποιείται μονομερώς ότι πρόθεση τους είναι να εφαρμόσουν, εφεξής, την πράξη 6 του κυβερνητικού συμβουλίου του 2012. Αυτό σημαίνει ο νόμος 4046, που προβλέπει μόνο τέσσερα επιδόματα και το βασικό μισθό. Για όλα τις άλλες παροχές που λαμβάνουμε, η εταιρεία δηλώνει πως θα τα παρέχει εξ ελευθεριότητας και θα τα σταματήσει όποτε κρίνει ότι πρέπει να το πράξει», επισήμανε στο Agronews ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση, Γιώργος Τσιμενίδης.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή «οι εργαζόμενοι περίμεναν τη διοίκηση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσει για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και αντί για αυτό λάβαμε αυτή την επιστολή που αποτελεί πρόκληση, διότι άφησαν σκόπιμα να περάσει ο χρόνος της μετενέργειας και τώρα μας λένε ότι θα εφαρμόσουν τον 4046 από την 1η Απριλίου».

Μετά την εξέλιξη αυτή το σωματείο κάλεσε σε συνέλευση τους 600 μόνιμους εργαζόμενους (σ. σ. στη μονάδα απασχολούνται ακόμη 500 εργολαβικοί) κι ομόφωνα αποφασίστηκε, ως πρώτη κίνηση, να προκηρυχθεί 48ωρη προειδοποιητική απεργία, την Πέμπτη και την Παρασκευή. «Προσδοκούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα τους πείσουμε να καθίσουν στο τραπέζι της διαβούλευσης» ανέφερε στο Agronews ο κ. Τσιμενίδης, αποφεύγοντας να προσδιορίσει τί θα ακολουθήσει σε περίπτωση που η διοίκηση επιμείνει στη θέση της και δεν δεχθεί να συζητήσει.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης απεργίας θα κλείσουν όλες οι μονάδες του εργοστασίου (ακόμη και η αμμωνία), ενώ αυτή του θειικού οξέως θα λειτουργεί με την ελάχιστη παραγωγή για λόγους ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στην πύλη του εργοστασίου για να περιφρουρήσουν την κινητοποίησή τους, ενώ ταυτόχρονα προσφεύγουν στον ΣΕΠΕ και στη δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί πως το βιομηχανικό συγκρότημα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο όλο το χρόνο και πως το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να ανακαταλαμβάνει μερίδια στην εγχώρια αγορά, ενώ αυξάνει και τις εξαγωγές του, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να παράγει με μειονέκτημα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών του, καθώς εξακολουθεί να πληρώνει περί τα 7 εκατ. Ευρώ ετησίως, για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, αν και το χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία