BACK TO
TOP
Business

Κρίσιμες ώρες για την ELFE μετά το «όχι» της ΔΕΠΑ στο διακανονισμό

Κάθε άλλο παρά μακρινό φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο να διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου της Νέας Καρβάλης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγροτική παραγωγή μετά την απόρριψη από τη ΔΕΠΑ του διακανονισμού που πρότεινε η διοίκηση της ELFE Ελληνικά Λιπάσματα.

Σπάνε στα δύο τα Ελληνικά Λιπάσματα

0
0

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Ασ. Παπαγεωργίου και τις διαρροές περί συμφωνίας του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ (μεγαλομέτοχος πλέον της ΔΕΠΑ αφού αυτή βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης), Ν. Αθανασόπουλου, το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης που είχε καταθέσει η ELFE. Η τελευταία προέβλεπε την καταβολή άμεσα 4 εκατ. ευρώ και άλλων 10 εκατ. ευρώ σταδιακά μέχρι τον Μάιο (μαζί με τους τρέχοντες διαγωνισμούς), ενώ στο ίδιο διάστημα δεσμευόταν να προσπαθήσει να βρει επενδυτή που θα αγοράσει το σύνολο ή μέρος των μετοχών.

Μετά την ψυχρολουσία, ακολούθησε νέος γύρος παρασκηνιακών επαφών με πρωτοβουλία των εργαζομένων και των τοπικών βουλευτών που απευθύνθηκαν ακόμα και στο γραφείο του πρωθυπουργού με στόχο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ και να αλλάξει η αρχική απόφαση.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
 
Ο χρόνος, πάντως, μετρά αντίστροφα για τη βιομηχανία που, εδώ και τρεις και πλέον εβδομάδες, τροφοδοτείται με μόλις το 5% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να  εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέματα αμμωνίας και, επιπλέον, να στερεοποιηθούν το θειικό οξύ και τα νιτρικά που κυκλοφορούν στις γραμμές παραγωγής, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο εργοστάσιο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το απόγευμα της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου λήγει το τελεσίγραφο που έχει δώσει η ΔΕΠΑ προς τη διοίκηση της βιομηχανίας προκειμένου να καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η κανονική παροχή του φυσικού αερίου που είναι απαραίτητη για τη λειτουργίας της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΕΠΑ διεμήνυσε προς της Β.Φ.Λ. ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες και αυτό συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Η εταιρεία ειτουργεί μόλις με το 5% της παροχής του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η μονάδα παραγωγής αμμωνίας και να λειτουργεί μόνο η μονάδα αποξήρανσης. Το γεγονός αυτό, όμως, έχει πάει πίσω την παραγωγική διαδικασία της βιομηχανίας.

Το χρέος προς τη ΔΕΠΑ ανέρχεται στο ποσό των 65.000.000 ευρώ συν επιπλέον 15.000.000 ευρώ που προέρχονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες όμως η διοίκηση της λιπασματοβιομηχανίας δεν αναγνωρίζει αφού όπως ισχυρίζεται η ΔΕΠΑ είχε προχωρήσει σε μείωση της παροχής του φυσικού αερίου.

Από τη μεριά της, η διοίκηση των Ελληνικών Λιπασμάτων έχει δηλώσει ότι μπορεί αμέσως να καταβάλει το ποσό των 5.500.000 ευρώ μέχρις ότου ξεκινήσουν οι παραγγελίες προς τη βιομηχανία, οπότε και θα είναι σε θέση να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεν έκανε δεκτό κανένα αίτημα για μεγαλύτερη παράταση.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία