BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η Ευρώπη ανεβάζει τον πήχη για το πακέτο γάλακτος

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου το απόγευμα, την έκθεση του Βρετανού Τζέιμς Νίκολσον για το λεγόμενο «πακέτο γάλακτος», το οποίο έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν.

Τα ονόματα των δικαιούχων ποσόστωσης αγελαδινού

2
0

Με την έκθεση, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την άποψή τους επί των προτάσεων που είχε κάνει η Κομισιόν, ζητώντας να γίνουν περισσότερα και ασκώντας επιρροή στη διαμόρφωση του τελικού κανονισμού.

Στο «πακέτο γάλακτος» που έχει εκπονήσει η Κομισιόν εκτιμά ότι «η συγκέντρωση της προσφοράς είναι πολύ χαμηλότερη από τη συγκέντρωση που επικρατεί στον τομέα της μεταποίησης» και ότι αυτή η κατάσταση συνεπάγεται ασθενέστερη διαπραγματευτική θέση για τους παραγωγούς.

Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση των γαλακτοπαραγωγών, η Κομισιόν είχε προτείνει οι παραγωγοί να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις παράδοσης με τους μεταποιητές και, κατ' εξαίρεση από τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού, να μπορούν να διαπραγματεύονται συλλογικά τις τιμές, μέσω ομάδων παραγωγών. Ωστόσο η Κομισιόν είχε θέσει και περιορισμούς για την αποφυγή δημιουργίας καρτέλ, ορίζοντας ότι μια ομάδα γαλακτοπαραγωγών δεν θα μπορούσε να ξεπερνά το 33% της παραγωγής γάλακτος σε ένα κράτος μέλος. Στην έκθεση που ενέκριναν, οι ευρωβουλευτές τώρα ζητούν το όριο αυτό να ανέβει στο 40%, ενώ στα κράτη μέλη που παράγουν λιγότερο από 500.000 τόνους ετησίως, το όριο να τεθεί στο 75%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωβουλευτές προτείνουν οι ομάδες γαλακτοπαραγωγών να μην ξεπερνούν το 3,5% της συνολικής κοινοτικής παραγωγής.

Ακόμη η έκθεση ζητάει να είναι υποχρεωτική η σύναψη γραπτών συμβολαίων σε όλα τα κράτη μέλη προ της παράδοσης του γάλακτος, και τα συμβόλαια να καλύπτουν την τιμή (ή τον ακριβή τρόπο καθορισμού της) για ελάχιστη διάρκεια ενός έτους. Αν η παράδοση γίνεται μέσω ενός ή περισσότερων συλλεκτών, το κράτος μέλος θα πρέπει να αποφασίσει ποιο στάδιο θα καλύπτεται, σύμφωνα με μια τροπολογία που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας.

Επιπλέον, οι όγκοι παραγωγής και η μέση τιμή του νωπού γάλακτος θα πρέπει να δηλώνονται από τους μεταποιητές κάθε μήνα. Ακόμη, οι ευρωβουλευτές ζητούν να δημιουργηθεί ένας οργανισμός παρακολούθησης της αγοράς που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται πληροφορίες και θα προειδοποιεί για μελλοντικές ανισορροπίες.

Οι ευρωβουλευτές, θεωρώντας ότι οι νέοι αυτοί κανόνες δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των γαλακτοπαραγωγών, ιδίως όσων ζουν σε απομονωμένες και μειονεκτικές περιοχές, καλούν την Κομισιόν να καταθέσει και πρόσθετα μέτρα στις νομοθετικές της προτάσεις για την ΚΑΠ.

Η έκθεση Νίκολσον θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως το τέλος του 2011. Εν τω μεταξύ, οι ευρωβουλευτές θα συμμετάσχουν σε ανεπίσημες συνομιλίες με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση.

 

Το πακέτο γάλακτος

Το «πακέτο γάλακτος» της Κομισιόν επί των οποίων παίρνει θέση η έκθεση Νίκολσον, είχε βασιστεί στην ομάδα υψηλού επιπέδου που είχε συσταθεί για να αντιμετωπιστεί η κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή γαλακτοκομία το 2009. Η ομάδα είχε προβεί σε επτά συστάσεις για τις συμβατικές σχέσεις, τη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών, τις διεπαγγελματικές και διακλαδικές οργανώσεις, τη διαφάνεια των τιμών, τα μέτρα της αγοράς και των προθεσμιακών αγορών, την εμπορία και σήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων και την έρευνα. Οι τρεις πρώτες προτάσεις αποτελούν το αντικείμενο ενός σχεδίου κανονισμού το οποίο η Κομισιόν είχε παρουσιάσει στις 9 Δεκεμβρίου 2010, ενώ οι υπόλοιπες θα αποτελέσουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για το μέλλον της ΚΑΠ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία