BACK TO
TOP
Πολιτικές

Θετική η Κομισιόν στην επέκταση του ορισμού για τους βοσκότοπους

Με «ανοικτό πνεύμα» προσεγγίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της συμπλήρωσης του προτεινόμενου ορισμού των μόνιμων βοσκοτόπων με ορισμένες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο εκτατικών παραδοσιακών κτηνοτροφικών/γεωργικών συστημάτων, όπως οι βοσκότοποι με ξυλώδη βλάστηση.

Θετική η Κομισιόν στην επέκταση του ορισμού για τους βοσκότοπους

3
0

Αυτό απαντά η Κομισιόν, δια στόματος του Επιτρόπου Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος, στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Δανέλλη, με στόχο την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των εκτάσεων αυτών για τη βιοποικιλότητα και την  πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και της ελευθέρωσης άνθρακα. Συνεχίζοντας ο κ. Τσιόλος υπογραμμίζει ότι για τη χορήγηση των ενισχύσεων δεν αρκεί απλώς να θεωρηθούν επιλέξιμες αυτού του είδους οι εκτάσεις, αλλά «θα πρέπει να τηρούνται συμπληρωματικές διατάξεις όπως αυτές για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης, τα επιλέξιμα εκτάρια καθώς και τον «ενεργό γεωργό».
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Δανέλλης σχολίασε ότι «η απάντηση της Κομισιόν επιβεβαιώνει τη σημασία της διαρκούς προσπάθειάς μας να διερευνούμε συνεχώς τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας στις σημερινές συνθήκες και να επισημαίνουμε τόσο στα ευρωπαϊκά όργανα όσο και στο εσωτερικό της χώρας τυχόν προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. 
Πριν τρία σχεδόν χρόνια, σε ανύποπτο χρόνο, θέταμε ερωτήματα στην Κομισιόν για τη δυνατότητα ενίσχυσης της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας, ενός τομέα με έντονη τη διάσταση προσφοράς δημόσιων αγαθών αλλά και προϊόντων υψηλής διατροφικής ποιότητας, συμβατού με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. 
Στη συνέχεια διακρίναμε στις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμπερίληψη στο πρασίνισμα μόνιμων χορτολιβαδικών εκτάσεων την ευκαιρία για αξιοποίηση των βοσκοτόπων στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο προτεινόμενος ορισμός των επιλέξιμων εκτάσεων θα άλλαζε για να συμπεριλάβει και την ξυλώδη βλάστηση.  Γι’ αυτό και θέσαμε το θέμα στην Κομισιόν και με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα την εκ μέρους της κατανόησή του.  Εξυπακούεται ότι θα συνεχίσουμε τη διεκδίκησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέσω τροπολογιών μας για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής το προσεχές διάστημα. Παράλληλα όμως θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία και από εθνικής πλευράς της έγκαιρης εξασφάλισης των συνθηκών, ώστε να υπολογισθούν αυτές οι εκτάσεις στα επιλέξιμα εκτάρια και να είναι σε θέση «ενεργοί αγρότες» το 2014 να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα ενίσχυσης γι’ αυτές τις νέες επιλέξιμες εκτάσεις».

Ακολουθούν τα κείμενα της γραπτής ερώτησης του Ευρωβουλευτή και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Ερώτηση από τον Σπύρο Δανέλλη
(S&D), με αίτημα γραπτής απάντησης E-005268/2012 προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού

Θέμα: Ανάγκη τροποποίησης του ορισμού για τον όρο «μόνιμα λιβάδια»
Ένα από τα μέτρα της «οικολογικής διάστασης» είναι η διατήρηση των υφιστάμενων μόνιμων λιβαδιών που περιλαμβάνονται σε μια εκμετάλλευση. Ο ορισμός του όρου «μόνιμα λιβάδια» που προβλέπεται στο άρθρο 4 του προτεινόμενου κανονισμού για τις άμεσες ενισχύσεις (COM(2011)0625) περιορίζει την επιλεξιμότητα στα «αγρωστώδη ή άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά», εξαιρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο από τις «πράσινες ενισχύσεις» κάθε έκταση γης με «μη ποώδη κτηνοτροφικά φυτά». Ωστόσο, η γη που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μη ποωδών κτηνοτροφικών φυτών με φυσικό τρόπο (αυτοφυή φυτά) χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στο πλαίσιο της εκτατικής εκτροφής αιγοειδών και προβατοειδών, σε αρκετές περιοχές της νότιας Ευρώπης, γεγονός που επίσης τείνει να ενισχύει τη βιοποικιλότητα.
1. Εάν ο στόχος του ανωτέρω μέτρου «οικολογικής διάστασης» είναι όντως η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, τότε, μήπως θα έπρεπε να γίνεται αναφορά στη διατήρηση «μόνιμων βοσκοτόπων» και όχι «μόνιμων λιβαδιών» ούτως ώστε να αποκλεισθεί, στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΓΠ, κάθε πιθανότητα χορήγησης «πράσινων ενισχύσεων» στα ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου;
2. Αναγνωρίζει η Επιτροπή τη συμβολή των μη ποωδών κτηνοτροφικών φυτών, τα οποία αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο, στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας; Εάν όχι, μπορεί η Επιτροπή να παρουσιάσει τα αντεπιχειρήματά της; Εάν η Επιτροπή αναγνωρίζει την εν λόγω συμβολή, εξετάζει άραγε το ενδεχόμενο τροποποίησης του προτεινόμενου ορισμού για τα «μόνιμα λιβάδια» ούτως ώστε να μην αποκλεισθεί η γη που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μη ποωδών κτηνοτροφικών φυτών με φυσικό τρόπο (αυτοφυή φυτά) από τη χορήγηση «πράσινων ενισχύσεων»;

E-005268/2012
Απάντηση του Επιτρόπου Ντατσιάν Τσιόλος, εξ ονόματος της Επιτροπής (25.6.2012)

Στη νομοθετική πρότασή της τον Οκτώβριο 2011 όσον αφορά την ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέο ορισμό για τους «μόνιμους βοσκότοπους». Με τον προτεινόμενο ορισμό, ο οποίος διευρύνει τον υφιστάμενο ορισμό των «μόνιμων λειμώνων», είναι δυνατόν να θεωρείται μόνιμος βοσκότοπος, η γη στην οποία υπάρχουν μη ποώδη κτηνοτροφικά φυτά εφόσον επικρατούν τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά. 
Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τη Γεωργία τον Μάιο 2012, η Επιτροπή επέδειξε ανοικτό πνεύμα όσον αφορά τη συμπλήρωση του προτεινόμενου ορισμού των  μόνιμων βοσκοτόπων με την πιθανή συμπερίληψη ορισμένων εκτάσεων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο εκτατικών παραδοσιακών κτηνοτροφικών/γεωργικών συστημάτων με στόχο την  αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των εκτάσεων αυτών για τη βιοποικιλότητα και την  πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και της ελευθέρωσης άνθρακα.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν θεωρηθούν επιλέξιμες οι εκτάσεις, στις οποίες δεν επικρατούν παραδοσιακά τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά, ωστόσο παραμένουν κατάλληλα για βόσκηση και αποτελούν μέρος παραδοσιακών κτηνοτροφικών συστημάτων.
Επιπλέον, όσον αφορά τη χορήγηση των ενισχύσεων, θα πρέπει να τηρούνται συμπληρωματικές διατάξεις όπως αυτές για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης, τα επιλέξιμα εκτάρια καθώς και τον «ενεργό γεωργό».
(Να σημειωθεί ότι ως «μόνιμος βοσκότοπος» νοείται η γη που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη αγρωστωδών ή άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών με φυσικό τρόπο (αυτοφυή) ή με καλλιέργεια (σπαρμένα) και δεν έχει περιληφθεί στην αμειψισπορά επί πέντε έτη ή μακρύτερο διάστημα• μπορεί να περιλαμβάνει άλλα είδη κατάλληλα για βοσκή υπό τον όρο ότι επικρατούν τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά.)


Ικανοποίηση του ΣΕΚ για τη θετική προσέγγιση της Κομισιόν

Οι επίμονες προσπάθειες και παρεμβάσεις τόσο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, προς τον επίτροπο Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Δανέλλη δικαιώνονται μετά την πρόσφατη θετική προσέγγιση της Κομισιόν στην πρόταση για συμπερίληψη βοσκοτόπων με ξυλώδη βλάστηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, η εξέλιξη αυτή αποκτά τεράστια σημασία για τη χώρα μας, δηλώνει ο ΣΕΚ, καθώς θα μπορούν να συμπεριληφθούν στους επιλέξιμους βοσκότοπους άλλα περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία αρχικά δεν συμπεριλαμβάνονταν.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα από το σύνολο των επιλέξιμων εκτάσεων που δηλώνονται για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών (άμεσες ενισχύσεις), που ανέρχονται στο ύψος των 5,5 εκατομμυρίων εκταρίων, το 47% περίπου αποτελούν εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2011.
Ωστόσο η θετική αυτή εξέλιξη δεν αρκεί για την επιβίωση και την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας καθότι απαιτείται εθνικό σχέδιο και στρατηγική με στόχο να επιλυθούν όλα τα καυτά και χρονίζοντα προβλήματα για τα οποία ο ΣΕΚ επανειλημμένα έχει καταθέσει τις προτάσεις του στους αρμόδιους φορείς και θα συνεχίσει σταθερά  προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία