BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Σχεδόν αμετάβλητη η τιμή του πετρελαίου λόγω της μείωσης ζήτησης

Αμετάβλητες παραμένουν σχετικά οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς μειώνεται η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας σε συνδυασμό με ανησυχίες για διεύρυνση της σύγκρουσης στη βασική περιοχή παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

oil-prices-us

22
0

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 9 σεντς στα 88,11 δολάρια το βαρέλι τα ξημερώματα, μετά από πτώση 0,5% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI για τον Ιούνιο σημείωσαν άνοδο 7 σεντς στα 82,88 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 0,6% την Τετάρτη.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) την Τετάρτη έδειξαν ότι η ζήτηση βενζίνης την εβδομάδα έως τις 19 Απριλίου μειώθηκε κατά 2,8% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα και κατά 11% σε ετήσια βάση. Η ζήτηση καυσίμων απόσταξης μειώθηκε επίσης σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα και μειώθηκε κατά 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η πτώση της ζήτησης καυσίμων εμφανίζεται εν μέσω ενδείξεων υποχώρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ τον Απρίλιο και καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση σημαίνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να καθυστερήσει τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων, επιβαρύνοντας το οικονομικό κλίμα.

«Η τρέχουσα αδυναμία στις τιμές αναφοράς, μετά από δοκιμές πάνω από τα επίπεδα των 90 δολαρίων (το βαρέλι), οφείλεται στο κλίμα της αγοράς που επικεντρώνεται εκ νέου στους αντίθετους ανέμους της παγκόσμιας οικονομίας λόγω γεωπολιτικών εντάσεων», δήλωσε ο Emril Jamil, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου στην LSEG Oil Research.

Πέρα από τη γεωπολιτική, οι τιμές αυτό το τρίμηνο θα επηρεαστούν από παράγοντες όπως οι περικοπές της προσφοράς μεγάλων παραγωγών, τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ευρωζώνη, πέρα από τις προσδοκίες αύξησης της ζήτησης καθώς το βόρειο ημισφαίριο οδεύει προς το καλοκαίρι εν μέσω της αναμενόμενης περιορισμένης προσφοράς, πρόσθεσε ο Jamil.

Μια καλύτερη ένδειξη των προθέσεων της Fed για τα επιτόκια θα φανεί μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το AEΠ των ΗΠΑ και τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες Μαρτίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας που διεξάγει το Ισραήλ αναμένεται να επεκταθεί καθώς το Ισραήλ έχει εξαγγείλει επίθεση στη Ράφα, στα νότια του θύλακα, όπου έχουν εκτοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Μια τέτοια επίθεση ίσως αυξήσει τις πιθανότητες ενός ευρύτερου πολέμου που θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει άλλα σημάδια άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς.

«Η ένταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έχει εκτονωθεί, αλλά οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα αναμένεται να ενταθούν και ο κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων σε γειτονικές χώρες στηρίζει τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

Άλλα στοιχεία της EIA την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα καθώς οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν.

Τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 6,4 εκατομμύρια βαρέλια στα 453,6 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο κατά 825.000 βαρέλια.

πηγή: ot.gr


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία