BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Εξοφλήσεις από ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής του Daniel μέχρι 30 Ιουνίου

Χρονικό ορίζοντα έξι μηνών δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, για την πίστωση των εξοφλήσεων από τις αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ το τελευταίο δίμηνο του 2023, σε Θεσσαλούς παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τον Daniel.  

ΦΩΤΟ_6_2

3878
13

Εξοφλήσεις από ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής του Daniel μέχρι 30 Ιουνίου

Η ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, δόθηκε από τον υπουργό Αυγενάκη στο πλαίσιο σύσκεψης σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα γραφεία του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ. Σε ό,τι αφορά στις τελικές τιμές αποζημίωσης, οι οποίες θα ορίσουν και το ποσό που υπολείπεται, ο υπουργός υποστήριξε πως αυτές θα καθοριστούν όταν “υπάρχει πλήρης εικόνα και θα είναι στο ίδιο πνεύμα μέσα στο οποίο κινήθηκαν και οι προκαταβολές”.
 

Υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής που είχαν καταβληθεί το Νοέμβριο του 2023 για τον Daniel αφορούσαν σε έως:  

* Βαμβάκι: 140 ευρώ ανά στρέμμα 

* Αραβόσιτος: 125 ευρώ ανά στρέμμα 

* Βιομηχανική τομάτα: 500 ευρώ ανά στρέμμα 

* Μηδική – Τριφύλλια σανός: 

– 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών 

– 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής 

* Μήλα: 500 ευρώ 

 

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:  

Έως 30 Ιουνίου η εξόφληση των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας – Θα  είναι στο ίδιο πνεύμα με τις προκαταβολές, ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης 

Σύσκεψη με κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας στην Ελασσόνα: «Πιστεύουμε στις δυνάμεις σας- στηρίζουμε την κτηνοτροφία» 

  

Οι τελικές τιμές αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία θα καθοριστεί όταν υπάρχει πλήρης εικόνα και θα είναι στο ίδιο πνεύμα μέσα στο οποίο κινήθηκαν και οι προκαταβολές, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνάντησή του με αγρότες στα γραφεία του συνεταιρισμού τοματοπαραγωγών Θεσσαλίας, ΘΕΣΤΟ. 

Τον υπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, ενώ στη σύσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί Σταύρος Κελέτσης και Διονύσης Σταμενίτης, οι ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και Κώστας Μπαγινέτας, οι Βουλευτές Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος HVA International Μίλτος Γκουζούρης. 

Παρ’ ότι η ΕΕ έχει δώσει περιθώριο τέσσερα χρόνια στον ΕΛΓΑ για την εφαρμογή του Ad Hoc προγράμματος αποζημιώσεων των 260 εκατ. ευρώ με το οποίο έχει ενισχυθεί ο Οργανισμός από τον κρατικό Προϋπολογισμό, ανακοινώθηκε ότι οι εξοφλήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30 Ιουνίου 2024. 

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι με συνέπεια το Υπουργείο και η κυβέρνηση τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει προς τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. 

Έκανε αναφορά στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από την αποτροπή της υγειονομικής κρίσης μέχρι την πληρωμή προκαταβολών ύψους 150 εκατ. σε χρόνο ρεκόρ. 

Ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης ΘΕΣΓΗ, Παναγιώτης Καλφούντζος παρέδωσε στον υπουργό σειρά αιτημάτων των αγροτών που αφορούν την κάλυψη αποζημιώσεων παγίου κεφαλαίου, τη μετάβαση σε ξερικές καλλιέργειες, τον καθαρισμό χωραφιών από φερτά υλικά, την εφαρμογή του προγράμματος απονιτροποίησης, το πρόγραμμα ενίσχυσης των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές, την παρέκκλιση των κανόνων αιρεσιμότητας, την υλοποίηση net metering και ένταξή τους σε επενδυτικά σχέδια. 

Σε ό,τι αφορά στη μετάβαση από αρδευτικές σε ξερικές καλλιέργειες κατέστη σαφές ότι υπάρχει δυνατότητα χωράφια που ήταν ποτιστικά και για λόγους που δεν ευθύνεται ο παραγωγός οδηγούνται σε ξερική καλλιέργεια μέσω προγράμματος της ΕΕ μπορούν να ενεργοποιήσουν σχετικό οικολογικό σχήμα για να καλυφθούν οι όποιες απώλειες προκύπτουν. 

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα απονιτροποίησης σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις, ενώ κατέστη σαφές ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται με βάση τις εκτάσεις που έχουν καθοριστεί από τους χάρτες που εκδίδει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι για τη Θεσσαλία το πρόγραμμα απονιτροποίησης φθάνει συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ. Για τους ενταγμένους στο δεύτερο πρόγραμμα για το οποίο η πρόσκληση λήγει στις 21 Φεβρουαρίου 2024, θα δοθεί παράταση ενός έτους. 

Υπήρξε δέσμευση του υπουργού να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας απασχόλησης αγροτών και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους. 

Στο ερώτημα για αύξησης του ποσοστού μοριοδότησης σε κοινοτικά προγράμματα, υπενθύμισε ότι, με απόφασή του, εντάχθηκε το σύνολο των επιλαχόντων της χώρας στα προγράμματα Νέων Αγροτών και για τη Θεσσαλία όλοι οι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι στα νέα προγράμματα που θα ανοίξουν εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό μοριοδότησης. Ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση επιδοτήσεις και για τους φοιτητές των περιοχών που έχουν πληγεί. 

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για δανειοδοτήσεις, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ υπενθύμισε ότι λειτουργεί και το Ταμείο Μικροπιστώσεων. 

Ανακοινώθηκε ακόμα ότι βάση της δυνατότητας που δίνει ο κοινοτικός κανονισμός για περιπτώσεις ανωτέρας βίας εξετάζεται η δυνατότητα παρεκκλίσεων  στο πρόγραμμα αιρεσιμότητας. 

Ορισμένα από τα αιτήματα των παραγωγών αφορούν άλλα υπουργεία, ενώ σε κάποια άλλα υπάρχει συναρμοδιότητα. 

  

Τιτάνια προσπάθεια με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό 

  

Το βράδυ ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ και οι βουλευτές επισκέφθηκαν την Ελασσόνα. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νίκος Γάτσα και μετείχε σε σύσκεψη με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. 

Συζήτησε με τους κτηνοτρόφους και άκουσε τα αιτήματά τους, ενώ ανέλυσε διεξοδικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για στήριξη των πληγέντων, και την «τιτάνια προσπάθεια», που όπως είπε χαρακτηριστικά, γίνεται, με εντολή του Πρωθυπουργού, για ενίσχυση του κλάδου. 

«Πιστεύουμε στις δυνάμεις του κτηνοτροφικού κόσμου», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται αλλά και στην πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης. 

«Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες και οι τιμές που δώσαμε, ως προκαταβολές, ήταν πολύ πιο υψηλές από ότι και εσείς οι ίδιοι περιμένατε και κατεβλήθησαν μέσα σε 18 ημέρες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», είπε  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θύμισε ότι αποζημιώσεις θα λάβουν ακόμη και όσοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να είναι ασφαλισμένοι από τον ΕΛΓΑ, όπως επί παραδείγματι οι χοιροτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι. 

«Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι πολυεπίπεδο, για εμάς είναι προτεραιότητα η Θεσσαλία, αυτό αποδεικνύει η παρουσία όλων μας εδώ, καθώς ο καθένας έχει και ένα διαφορετικό κομμάτι ευθύνης», σημείωσε. 

Μέχρι στιγμής συνολικά από την κυβέρνηση έχει καταβληθεί μισό δισεκατομμύριο για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας και συνολικά θα χρειαστούν  πάνω 3 δισεκατομμύρια. Όπως διευκρίνισε το τελικό master planθα δοθεί από την εταιρεία HVA International που το έχει αναλάβει, στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι λόγω και της κλιματικής κρίσης, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και διαβεβαίωσε άπαντες ότι θα γίνουν όλα στον χρόνο που πρέπει προκειμένου η Θεσσαλία να επανέλθει και να γίνει πρότυπο από άποψη πρωτογενούς τομέα. 

  

Σήμερα, Σάββατο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις 11.00, στο Δημαρχείο τη Καρδίτσας θα έχει συνάντηση με την Διεπαγγελματική Βάμβακος και στις 12.30 στο κτίριο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας θα έχει διάσκεψη με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της χώρας, για το ζήτημα της ίδρυσης Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια. Το απόγευμα θα επισκεφθεί τις παρακάρλιες περιοχές. 

 

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

24-01-2024 13:15Ανδρεας

ακόμα περιμένουμε ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2022ΑΠΟ ΤΩΝ ΠΑΓΟ ΣΤΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΦΡΑΓΚΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση

17-01-2024 14:44ΑχΑΙΑ.

Ρε.εσυ.η.θεσσαλη.αμα.διτε.εξοφληση.τον.ιουνιο.εγο.θα.γινο.αστροναυτης.μακαρι.να.τα.παρετε.

Απάντηση

13-01-2024 21:17ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ 20 τις εκατο ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΙΙΙΙΙΙΙΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΑ Η ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΤΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Απάντηση

13-01-2024 20:59Γιωργος

Ειστε υπευθυνοι ολοι εσεις που ψηφισατε νεα βοθροκρατια γιατι εχουμε παθει ζημια απο τον Αυγουστο και δεν μας πληρωνει το βοθροκομμα σας.επικαλουνται την ζημια στον καμπο,αλλα και περισυ το 2022 που δεν ηταν ο καμπος και ειχαμε παθει ζημια,παλι πληρωθηκαμε ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ 9 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ.ειστε η αιτια αυτη τη στιγμη που τα σπιτια των υπολοιπων αγροτων στεναζουν και υποφερουν και δεν εχουν χρηματα να πληρωσουν τις υποχρεωσεις τους,γεωπονους,πετρελαια,εφκα,ελγα,εξοδα διαβιωσης,τελη κυκλοφοριας,ασφαλειες οχηματων,φροντιστηρια παιδιων,και αλλα αναγκαια εξοδα.για τα δικα σας σπιτια κομματοσκυλα ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΕΓΩ ΟΧΙ ΤΙ ΦΤΑΙΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΑΣ ΚΙ ΕΜΕΝΑ;;;;;ψηφισατε εναν ολετηρα.ενα αποβρασμα που σας κλειδωσε μεσα δηθεν για καραντινα λογω κορονοιου ενω αυτος εκανε παρτυ στην ικαρια,ψηφισατε εναν γκεσταπιτη που εχει παρακολουθησει στο τηλεφωνο μεχρι και τον εαυτο του.ψηφισατε εναν αφορισμενο που εκλεισε τις εκκλησιες,ενα λαμογιο που σας εχει τετραπλοεμβολιασει και σας εχει λιωσει στις ξαφνικιτιδες,στις θρομβωσεις,στα εγκεφαλικα,που περπατατε και ειστε σαν κοιμισμενοι,σαν αποχαυνωμενοι,σαν ζομπι.εσεις λοιπον κοιμισμενοι εχετε καθορισει τη ζωη μας και ο ζαβος σας,μας εχει αφησει απληρωτους γιατι ειναι γαιδουρι και παλιανθρωπος.φατε τον τωρα και ανασα.εμεις ομως τι φταιμε;;;;;και κατι προκαταβολικα,οποιος τολμησει και απαντησει στο σχολιο μου και εναντιωθει,τον εχω απλα χεσμενο.ας ερθει απο δω να του λυσω οποιο προβλημα εχει κομματοσκυλα ραγιαδες εμβολιασμενοι αποχαυνωμενοι μενουμευρωπηδες.δεν φευγουμε λεει απο την ευρωπη γιατι θα πεινασουμε.τστ ανασα τωρα.ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!!!!!ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΧΩΣΕΙ ΣΤΟΝ Κ@ΛΟ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΑΣ ΠΕΙΝΑΛΕΣ!!!!!!

Απάντηση

13-01-2024 20:12Αγανακτησμενος

Παρτάλια της κακιάς ώρας πληρώστε τους ανθρώπους στη Θεσσαλία αύριο.Υπαρχουν όμως και αλλού ζημιές,εγώ έχω να πάρω ζημιά για χαλάζι από τον Ιούνιο του 2022.Τι γίνεται με εμάς;Πόσο ακόμα θα το αναβάλλεται;

Απάντηση

13-01-2024 20:01Νικος

Κ μετά αναρωτιουνται κάποιοι γιατί είναι εξαγριωμενοι κ φωναζουν οι αγρότες!! Τι θέλετε ρε παιδιά να κάνει ο ταλαιπωρος αγροτης , μήπως να τους πει κ ευχαριστώ που τον κοροιδειουν ?? Για ζημια απο την κακοκαιρία Ντάνιελ η τόσο σπουδαία κινητοποίηση της κυβέρνησης είναι βοήθεια στους πληγέντες τέλος Ιουνίου!! Κ πως θα ζήσει ο αγρότης μέχρι τότε που δεν πρόλαβε να κάνει συγκομιδή των προϊόντων του κ που οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν ούτε καν να ξανακαλλιεργησουν τα χωράφια τους λογω νερου κ εκτεταμενων ζημιων στα αγροτεμαχια?? Πως θα πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που θα πλήρωνε από την πώληση της σοδειά του?? Σαν αγρότης που είμαι κι εγώ θα πρότεινα στον οποίον υπουργό κ στην οποία κυβέρνηση να σταματήσουν κ οι δικοί τους μισθοί μέχρι το τέλος Ιουνιου ,μήπως καταλάβουν πως είναι να ζει ένα σπίτι χωρίς εισόδημα, ΑΝ φυσικά υπάρχει σπίτι γιατί πολλοί από τους πληγέντες το χάσανε κ αυτό!! Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την κοροϊδία που δέχεται ο αγροτικός κλάδος σε όλους τους τομείς!!

Απάντηση

13-01-2024 18:57ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΑΛΙΑΣ ΑΛΛΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.ΦΤΥΝΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑ ΑΜΑ ΠΆΡΕΤΕ ΤΗΣ ΑΛΛΕΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 21 ΤΗΣ ΕΚΚΑΤΟ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ.

Απάντηση

13-01-2024 15:38Γιωργος

Τιιιιιιιι;;;;;;;εξοφληση τον Ιουνιο για τις ζημιες απο την κακοκαιρια Δανιηλ;;;;;;;;;;;;και εμεις μεχρι τοτε τι θα κανουμε ρε γουρουνια,πως θα ζησουμε;;;;θα κλεψουμε;;;;;ουτε τα τελη κυκλοφοριας δεν εχουμε να πληρωσουμε εξ'αιτιας σας.Αλλα δεν φταιτε εσεις που μας κυβερνατε ρε καθικια,φταινε αυτοι που σας ψηφισαν.καιγομαστε εξ'αιτιας τους.υποφερουμε στα σπιτια μας εξ'αιτιας σας κομματοσκυλα.αλλ μια τιμωρια σας πρεπει,να ξανα ψηφισουμε ολοι επιτηδες μητσοτακη μεχρι να γαμησει κι εσας οσο δεν παει αλλο.τοσο καιρο ζουμε μεσα στην πικρα κι εσεις εξακολουθειτε να ψηφιζετε ενα καθικι αφορισμενο γιατι δεν παιρνετε χαμπαρι πς τιποτα.φαινεται εχετε λεφτα ακομα και καλοπερνατε.μητσοτακη θελετε;;;;μητσοτακη τοτε θα ψηφισω εσκεμμενα στις επομενες να σας ξεσκισει ολους.εμενα ηδη με ξεσκιζει το καθικι κι εσεις γελατε με ευχαριστηση απανθρωποι.θα τον ψηφισω τον εθνικο ολετηρα να γαμησει τα παντα κι εσας μαζι και μετα θα "γελαμε" ολοι παρεα αφου αυτο θελετε!!!!!!!!!!!!!εσεις που τον ψηφισατε μην βγαλει κανεις αχνα απο δω και περα.τσιμουδια.μην τολμησει και πει κανεις δεν περναω καλα,δεν εχω να ζησω,θα πεσει πολυ ξυλο,σας το υποσχομαι!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

13-01-2024 15:26Αγροτης

Ευρωεκλογές ποτέ έχουμε;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία