BACK TO
TOP
Κοινωνία

Καθοδόν δράσεις διαχείρισης των αποβλήτων πρωτογενούς τομέα

Με βασικό θέμα τα απόβλητα από τον πρωτογενή τομέα πραγματοποιήθηκε η 4η σύνοδος του «Forum Κυκλικών Πόλεων», στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024.

WhatsApp_Image_2024-04-19_at_7_31_27_PM__1_

26
1

Στο πλαίσιο αυτής, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να προωθηθούν τα ακόλουθα:

α) Το σύστημα συλλογής των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ώστε να ξεκινήσει η συλλογή τους το 2025.

β) Το σύστημα συλλογής των πλαστικών θερμοκηπίων, ώστε και αυτό να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2025.

γ) Η συλλογή βιολογικών αποβλήτων από τους χώρους παραγωγής του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και η κινητροδότηση των εμπλεκόμενων για την παραγωγή βιομεθανίου σε ειδικές παραγωγικές μονάδες.

δ) Η σύνταξη εθνικού σχεδίου δράσης για τη βιοοικονομία

ε) Η καθολική κάλυψη της χώρας με υποδομές συλλογής προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, όπου μέρος αυτών θα μπορεί να οδηγηθεί για παραγωγή βιομεθανίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Στην 4η σύνοδο του “Forum Κυκλικών Πόλεων” διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στην προετοιμασία των δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποβλήτων του πρωτογενούς τομέα. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να οργανώσουμε τη συλλογή των αποβλήτων του πρωτογενούς τομέα, ώστε να οδηγούνται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος».

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης τόνισε: «Το “Forum Κυκλικών Πόλεων”, με τη στενή συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, έχει γίνει πλέον ένα ουσιαστικό εργαλείο παραγωγής πολιτικών, οι οποίες σταδιακά τίθενται σε εφαρμογή. Η συμμετοχή σε αυτό όλων των εμπλεκόμενων Γενικών Γραμματειών είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνουμε στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων είναι αρωγός στην προσπάθεια άρσης τυχόν γραφειοκρατικών εμποδίων και στοχεύει στην άμεση ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, ξεκινώντας από τα καπνικά προϊόντα».

Πέραν των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κ. Γραφάκου και του κ. Βαρελίδη, στη Σύνοδο συμμετείχαν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κυρία Θωμαΐς Ευτυχίδου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, κ.ά.

Το «Forum Κυκλικών Πόλεων», είναι μια συγκροτημένη πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν πέντε Υπουργεία, η ΚΕΔΕ, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, φορείς της αγοράς, κ.ά. Το Forum συντονίζεται από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, σε συνεργασία με την ΕΕΣΔΑ. Είναι ουσιαστικά μια κοινή ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση των αποβλήτων, από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η κυκλική οικονομία η απάντηση

«Η ενσωμάτωση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας στην αγροτική παραγωγή είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, στην διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για την κυκλική οικονομία, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Στρατάκος, αφού συνεχάρη τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, για το έργο που έχει υλοποιήσει, ως τώρα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για την κυκλική οικονομία, επεσήμανε ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί αναμφίβολα αποτελεί  μια δύσκολη εξίσωση η επίλυση της οποίας απαιτεί συνένωση δυνάμεων. 

«Το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας», επεσήμανε ο κ. Στρατάκος, «είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο και με την αγροτική ανάπτυξη και αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για τον πρωτογενή τομέα της Χώρας μας. Αποκτά μάλιστα μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας, που σε διεθνές επίπεδο  προκύπτουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων και την αειφορία».

Οι ασκούμενες πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως αυτές εκφράζονται από τον Υπουργό  Λευτέρη Αυγενάκη ,«είναι σταθερά προσανατολισμένες στην κατεύθυνση ενσωμάτωσης της Κυκλικής Οικονομίας στην αγροτική ανάπτυξη. Και ειδικότερα στην εφαρμογή δράσεων που δίνουν ώθηση στην αγροτική παραγωγή και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Δημιουργώντας έτσι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας, αποδοτικότερους και φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στρατάκος, «η ενθάρρυνση της χρήσης δευτερογενών υλικών και αποβλήτων, ως παραγωγικών και χρήσιμων πόρων, αποτελεί στοιχείο του νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης.

Στόχος μας, σε συνεργασία βεβαίως με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η επιτάχυνση δράσεων ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και υλικών του πρωτογενούς τομέα», κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Ηράκλειου Αλέξης Καλοκαιρινός,  αφού συνεχάρη για την πρωτοβουλία των εργασιών του Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, προχώρησε στις εξής δηλώσεις :

«Είμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και αυτές αφορούν και την κλιματική κρίση. Και αυτό μας δημιουργεί και πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Οι σχεδιασμοί μας πρέπει να είναι πάρα πολύ ξεκάθαροι και αρκετά μακροπρόθεσμοι. Αυτό που επίσης χρειαζόμαστε είναι να έχουμε έγκαιρα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να είμαστε βέβαιοι ότι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι συνεκτικοί.

Το συνολικό ζήτημα της κυκλικής οικονομίας της διαχείρισης των αποβλήτων είναι θα έλεγα στην κορυφή της ατζέντας του Δήμου Ηρακλείου και θεωρώ ότι η Κρήτη με την πολύ καλή συνεργασία την οποία έχουμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε μια πρωτοπορία.

 Αυτή η πρωτοπορία θα μπορούσε να αποκτήσει και χαρακτηριστικά πέρα από τη χώρα μας; Νομίζω ναι και πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και στο σχέδιο της κυκλικής πόλης ,το οποίο είναι μια μεγάλη επιδίωξη για το Ηράκλειο.

Το Ηράκλειο να είναι μία από τις κυκλικές πόλεις της Ευρώπης, με στοιχεία πρωτοποριακού σχεδιασμού. Και αυτό που καταλήγει; Καταλήγει στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αυτό είναι η επιδίωξη μας και αυτός είναι ο σκοπός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

Είμαστε σίγουροι ότι με τις οδηγίες και τη συμβολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρίου Λευτέρη Αυγενάκη, το Ηράκλειο θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας κυκλικής πόλης»

Από την πλευρά της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στο κυκλικό μοντέλο παραγωγής ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με την αξιοποίηση των σύγχρονων εγκαταστάσεων που λειτουργούν ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής και σημείωσε πως «το μήνυμα είναι πλέον καθαρό: όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες. Η ανάκτηση και η ανακύκλωση των υλικών αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για να ανθίσει η κυκλική οικονομία».

Η Σύνοδος «Forum Κυκλικών Πόλεων», αφορά στη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων, ώστε να διατηρούνται στην οικονομία για να επαναχρησιμοποιούνται και στηρίζεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας, που έχουν υπογράψει αρμόδιες Γενικές Γραμματείες εμπλεκόμενων Υπουργείων, σε μια κοινή πρωτοβουλία, με σκοπό τη συμβολή τους στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, σ’ ένα μοντέλο με μηδενικά απόβλητα.

Χαιρετίζοντας τη Σύνοδο εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση συνέργεια με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και πρότεινε «οι Περιφέρειες με σημαντική αγροτική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, όπως η Κρήτη, να ενθαρρύνουν τη στροφή στην κυκλικότητα με στόχο τη μείωση των αποβλήτων της γεωργίας».

Όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, «το νερό, η ενέργεια και τα απόβλητα είναι βασικές συνιστώσες της κυκλικής οικονομίας» και στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως προωθείται η συνεργατική διαχείριση αυτών των τριών συμπληρωματικών πόρων στο πλαίσιο δημιουργίας τοπικών κυκλικών οικονομιών».

 Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κρήτη, σημείωσε πως «πέρα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ), έχουμε εκπονήσει με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριου Λευτέρη Αυγενάκη master plan για την διαχείριση των υδάτων, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, όσο και σε επίπεδο μεγάλων δήμων. Θα ήταν λοιπόν εξαιρετικά χρήσιμο να ξεκινήσουμε με τη χρηματοδότηση ολιστικών στρατηγικών κυκλικότητας για μεγάλες πόλεις των Περιφερειών που διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση.

 Ως Περιφέρεια Κρήτης, στηρίζουμε την ανακύκλωση υλικών και διεκδικούμε επαρκείς πόρους για να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα στην πορεία δίκαιης μετάβασης σε ένα κυκλικό μοντέλο παραγωγής», επεσήμανε τέλος ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, από την 4η Σύνοδο «Forum Κυκλικών πόλεων» που διεξάγεται στο Ηράκλειο.

 

 

 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία