BACK TO
TOP
Μεταποιητικές Μονάδες

Τεχνογνωσία µε ρίζες από τους σαρακατσάνους

Στις μεγαλύτερες τυροκομικές επιχειρήσεις της Ελλάδας η Ρούσσας ΑΕ

141209_14349_Roussas_Barrel_Aged_Feta_PDO

248
0

Έχοντας διαγράψει έως σήµερα µια λαµπρή πορεία 65 και πλέον χρόνων, η οικογένεια Ρούσσα συνεχίζει µε την ίδια αφοσίωση να παράγει αποκλειστικά τη γνωστή Φέτα και οµοειδή τυριά στην οµώνυµη γαλακτοβιοµηχανία. Η εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε., ξεκίνησε τη διαδροµή της το 1952, έκτοτε δε ακολουθεί πιστά τις παραδοσιακές µεθόδους παραγωγής, προκειµένου να επιτύχει ένα πραγµατικά αυθεντικό προϊόν µε απαράµιλλη γεύση. Η τεχνογνωσία της προήλθε κατά κύριο λόγο από τους νοµάδες προγόνους της, τους Σαρακατσάνους, που για αιώνες µετακινούνταν µε τα κοπάδια τους από τα χειµαδιά στα ορεινά βοσκοτόπια των Αγράφων και της Πίνδου. Η παραγωγική δυνατότητα, οι τεχνικές, το πρωτοποριακό πνεύµα και οι συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη, σε συνδυασµό µε το όραµα της ηγεσίας της, την εµπειρία και την παράδοση της οικογένειας, εγγυώνται την άριστη ποιότητα των προϊόντων της και αποτελούν τους βασικούς λόγους που σταδιακά η εταιρεία εξελίχθηκε, από µικρή οικογενειακή επιχείρηση σε µία από τις µεγαλύτερες και πιο αξιόλογες Ελληνικές βιοµηχανίες τυροκοµικών προϊόντων της χώρας. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στον Αλµυρό Μαγνησίας, σε ένα τεχνολογικά υπερ-σύγχρονο εργοστάσιο µε υψηλές προδιαγραφές ποιότητας & ασφάλειας πιστοποιηµένες από διεθνείς οργανισµούς.

Το Νοέµβριο του 2019 ολοκληρώθηκε ένα ακόµη µεγάλο επενδυτικό έργο που είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισµό και την πλήρη αυτοµατοποίηση της γραµµής παραγωγής φέτας, η οποία πλέον έχει δυναµικότητα επεξεργασίας 200 τόνων γάλακτος ανά ηµέρα, µε κόστος επένδυσης 7 εκατ. Ευρώ.  Σήµερα η ετήσια δυναµικότητα παραγωγής του εργοστασίου υπερβαίνει τους 15.000 τόνους τυριού. Οµοίως η δυναµικότητα του συσκευαστηρίου µε 9 εγκατεστηµένες αυτόµατες γραµµές συσκευασίας, ξεπερνά τα 500 τεµάχια ανά λεπτό.

 

Πρωτοπόρος της βιολογικής Φέτας µε πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς

Η εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε υπήρξε πρωτοπόρος στην παραγωγή βιολογικής Φέτας στην Ελλάδα και παραµένει ο κυριότερος παραγωγός αυτού του προϊόντος που έχει διακριθεί επανειληµένα στους διεθνείς διαγωνισµούς ποιότητας. Επιπλέον, είναι ο µεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας συσκευασµένης Φέτας η οποία ωριµάζει µε τον παλιό παραδοσιακό τρόπο σε ξύλινα βαρέλια από ξύλο οξιάς, προϊόν που όχι µόνο βραβεύθηκε µε 3 αστέρια στα Great Taste Awards αλλά κέρδισε επάξια και µία θέση στη λίστα µε τα 50 καλύτερα προϊόντα του διαγωνισµού, ανάµεσα σε 10,000 συµµετοχές.

Η ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε. συγκαταλέγεται σήµερα στις µεγαλύτερες τυροκοµικές επιχειρήσεις της χώρας , µε παγκόσµια εµβέλεια και εξαγωγές που φτάνουν µέχρι και στο 95% της ετήσιας παραγωγής της στις 5 Ηπείρους ήτοι σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία, Μέση και Άπω Ανατολή.

Περιβαλλοντικό αποτύπωµα

Η ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε. λειτουργώντας διαχρονικά σε ισορροπία µε το περιβάλλον και εφαρµόζοντας συστηµατικά καινοτόµες πρακτικές στον χώρο της τυροκοµίας, αποφάσισε να µειώσει δραστικά το αυξηµένο ενεργειακό κόστος της µε τον πλέον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, εγκαθιστώντας ένα καινοτόµο φωτοβολταϊκό σύστηµα συµψηφισµού (Net-Metering) ισχύος 300kW στις στέγες του βιοµηχανικού κτιρίου, στο πλαίσιο µίας ιδιαίτερα φιλόδοξης επένδυσης συνολικού ύψους 10 εκ. ευρώ.

Παράλληλα προκειµένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της δραστηριότητας της στο περιβάλλον διαχειρίζεται πλήρως το τυρόγαλο και το απόγαλο, τα υγρά υπόλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας είτε για την παραγωγή πρωτεϊνών τυρογάλακτος είτε για την παραγωγή βιοαερίου που χρησιµοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον.  Για τη συγκεκριµένη δε ορθή πρακτική απέσπασε το Χάλκινο Βραβείο στα Hellenic Responsible Business Awards 2019.

Όµοια από την πρώτη ηµέρα λειτουργίας του εργοστασίου έως σήµερα επενδύει διαρκώς στον εκσυγχρονισµό της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισµού του εργοστασίου µε εφαρµογή των πλέον σύγχρονων µεθόδων επεξεργασίας, ώστε όχι µόνο να µην επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά να εµπλουτίζει µε καθαρό νερό τον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία