Νίκος Αντώνογλου: Τι θα δουν ακόμα τα μάτια του

Πανάγος Γιάννης |  06/06/2017 - 09:02 πμ

Αν μη τι άλλο, ο Νίκος Αντώνογλου είναι σοβαρός άνθρωπος. Άλλωστε, την εποχή που οι περισσότεροι αντάλλασαν τη συμμετοχή τους στην εξέγερση του Πολυτεχνείου (μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής) με δημόσια αξιώματα, εκείνος επέλεξε να ασκήσει αθόρυβα την επιστήμη του, ως γεωπόνος και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον δύσκολο στίβο των αγροτικών επιχειρήσεων.

Από τον γόρδιο δεσμό της «Ελιάς Καλαμών» μέχρι τους ΟΕΦ και το δράμα του ΟΣΔΕ
Ως ηγετική μορφή τον θυμούνται πολλοί, παρ’ ότι ανένταχτος τότε, και στη Γεωπονική Αθήνας, επέλεξε να μπει στο πειρασμό της ανάληψης δημόσιας θέσης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και αισθάνθηκε την ανάγκη να προσφέρει με την εμπειρία του σ’ αυτό το… πείραμα.

Αρχικά από τη θέση του συμβούλου του υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου και στη συνέχεια από τη θέση του γενικού γραμματέα, όταν ο έτερος Καππαδόκης, Νίκος Στουπής, επέλεξε να… επιστρέψει στην Εύβοια. Έκτοτε, μετράει συνεχώς πόντους.

Μέσα στο θολό τοπίο που χαρακτηρίζει τη λειτουργία της πολιτικής ζωής δεν είναι και τόσο εύκολο να αποτιμηθεί η προσπάθειά του, το γεγονός όμως ότι έχοντας αναλάβει να διαχειρισθεί αρκετές καυτές πατάτες, χωρίς να εκτεθεί και να εκθέσει, αντίθετα, λειτουργώντας τις περισσότερες φορές αποτελεσματικά, σημαίνει πως κάτι κάνει καλά.

Τελευταίο δύσκολο εγχείρημα, η διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος για τον νέο Κανονισμό λειτουργίας του υπουργείου, με το νέο οργανόγραμμα και τις αλλαγές στις γενικές διευθύνσεις που κατά κοινή ομολογία, απαντούν στις ανάγκες των καιρών και τυγχάνουν γενικότερης αποδοχής και ανάμεσα στις γνωστές συντεχνίες του δημοσιοϋπαλληλικού χώρου. 


Είχε προηγηθεί μια δύσκολη διευθέτηση στο θέμα της ελιάς Καλαμών, κι εδώ με την σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων εκ των εμπλεκομένων, ενώ καθοριστική θεωρείται η συμβολή του στην αποσαφήνιση με τον καιρό των θεμάτων του ΟΣΔΕ και στο ξήλωμα, έστω και χειρουργικά, της… μηχανοπαρέας που νέμεται εδώ και χρόνια το χώρο σε βάρος των αγροτών.


Η αλήθεια είναι ότι εκ της θέσεώς του δεν έχει τις κρίσιμες αρμοδιότητες που συνδέονται άμεσα με τα θέματα της αγροτικής παραγωγής. Ωστόσο, με το καθαρό μυαλό και την στωικότητα που τον διακρίνει, έχει βοηθήσει ουκ ολίγες φορές να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και να μην κυλίσει κι άλλο νερό στο μύλο της μνησικακίας που χαρακτηρίζει τη δημόσια ζωή. Σε κάθε περίπτωση, η ο αγροτικός χώρος τον οποίο υπηρετεί με συνέπεια εδώ και χρόνια, έχει ανάγκη από στελέχη της εμβέλειάς του και επειδή δεν είναι πολλά, καλό είναι να αξιοποιούνται δεόντως, χωρίς να δίνουν, κάθε φορά, καινούργια διαπιστευτήρια.   

Βιογραφικό
Είναι πτυχιούχος γεωπόνος της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Ασχολήθηκε με την ίδρυση και λειτουργία θερμοκηπιακής μονάδας για παραγωγή κηπευτικών στη Σαλαμίνα, πτηνοτροφικής μονάδας κρεατοπαραγωγής στον Αυλώνα Αττικής, θερμοκηπιακής μονάδας για παραγωγή δρεπτών ανθέων στα Καλύβια Αττικής, Εργαστηρίου Εδαφοϋδρολογικών Αναλύσεων, ενώ από το 1986 ως το 2015 διατηρούσε μελετητικό γραφείο. Διατέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανθοπαραγωγών (1986-1990), ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (1995-1998), ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Γεωπόνων (1998-2004) και μέλος και Β΄ Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (2003-2007).             

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ