BACK TO
TOP
Φορολογικά

Υποχρέωση POS σε παραγωγούς λαϊκών αγορών

Με την απόφαση 119899/13-12-2023:

960-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

508
3

«Ρυθµίσεις για την αποδοχή µέσων πληρωµής µε κάρτα και άλλα µέσα πληρωµών Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 45231/20-04-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονοµίας και Ανάπτυξης και Οικονοµικών «Ρύθµιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωµών µε κάρτα, σύµφωνα µε το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, (Α’ 240)» (Β’ 1445) (ΦΕΚ Β’ 7115/18-12-2023),  έγινε αντικατάσταση της υπ’ αρ. 45231/20-04-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονοµίας και Ανάπτυξης και Οικονοµικών «Ρύθµιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωµών µε Κάρτα, σύµφωνα µε το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, (Α’ 240)» (Β’ 1445).

Και έχουµε πλέον συγκεντρωτικά ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται στη χρήση POS. Μεταξύ άλλων, υπόχρεοι σε χρήση POS είναι από 01.01.24 οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών. ∆ιαβάζουµε στο άρθρο 1:

Αποδοχή πληρωµών µε κάρτα Ή άλλα µέσα πληρωµής

ΚΑ∆: Περιγραφή δραστηριότητας

  • 47.81 Λιανικό εµπόριο τροφίµων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές και
  • 47.89 Λιανικό εµπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

Στον ΚΑ∆ 47.81 υπάγεται ο ΚΑ∆ 47.81.10.01 (Λιανικό εµπόριο τροφίµων ποτών και καπνού παραγωγού – πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές), ενώ στον ΚΑ∆ 47.89 υπάγεται ο ΚΑ∆ 47.89.10.01 (Λιανικό εµπόριο άλλων ειδών παραγωγού – πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές).

Οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών έχουν την υποχρέωση χρήσης POS από 01-01-2024. ∆ιαβάζουµε στην εν λόγω απόφαση, στο άρθρο 8 «µεταβατικές διατάξεις»: 3. Οι υπόχρεοι µε ΚΑ∆ του άρθρου 1 που δεν υποχρεούνταν και δεν διέθεταν τερµατικά αποδοχής καρτών ή/και επαγγελµατικό λογαριασµό κατά την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της παρούσας, υποχρεούνται στην προµήθεια και θέση σε λειτουργία τερµατικών αποδοχής καρτών, καθώς και στη δήλωση επαγγελµατικού λογαριασµού κατά τα οριζόµενα στο άρθρο 4 της παρούσας, από 01-01-2024. Κατ’ εξαίρεση, ορίζεται ότι για το χρονικό διάστηµα από 01-02-2024 έως και 01-03-2024, αναστέλλεται η επιβολή προστίµου του άρθρου 5 της παρούσας στους υπόχρεους του προηγούµενου εδαφίου, εφόσον αποδεδειγµένα έχουν καταθέσει νόµιµα σχετικό αίτηµα για την προµήθεια τερµατικού αποδοχής καρτών ως και 31-01-2024 και αναµένουν την εγκατάστασή του.

Με το άρθρο 5 της απόφασης καθορίζεται το ύψος του προστίµου και ο τρόπος επιβολής του:

  1. Σε όποιον παραβιάζει το άρθρο 1 και την παρ. 2 του άρθρου 8 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιµο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
  2. Τα πρόστιµα επιβάλλονται µε απόφαση του αρµοδίου οργάνου της Υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση. Σε περίπτωση που η υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι αρµόδια για την επιβολή κύρωσης, τα πρόστιµα επιβάλλονται µε απόφαση αρµοδίου οργάνου της Υπηρεσίας που είναι αρµόδια για την επιβολή κύρωσης, στην οποία διαβιβάζεται η σχετική έκθεση ελέγχου. Τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να υποβάλουν εντός πέντε (5) εργάσιµων ηµερών από την ηµεροµηνία διαπίστωσης τέλεσης της παράβασης τις σχετικές εκθέσεις στην Υπηρεσία τους. Η απόφαση επιβολής προστίµου εκδίδεται αφού ζητηθεί ακρόαση του διοικούµενου κατά το άρθρο 6 του ν. 2690/1999 (Α’ 45), και κοινοποιείται αµελλητί στον παραβάτη.

∆εν θα µπω στη διαδικασία να σχολιάσω το αν η απόφαση για επέκταση της χρήσης των POS θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Ή µάλλον θα το κάνω γιατί η Φορολογική ∆ιοίκηση εξακολουθεί να κινείται σε ρηχά νερά.

Προφανώς δεν έχει γίνει -ακόµα- κατανοητό ότι, όποιος πουλούσε µαύρα, θα εξακολουθεί να πουλάει µαύρα. Εάν δεν καταστήσει τη φοροδιαφυγή ασύµφορη, αυτή θα εξακολουθήσει να γιγαντώνεται.

Και ο µόνος τρόπος να το καταφέρει, είναι να αναγκάσει όλο τον κόσµο να ζητάει αποδείξεις για κάθε τι που αγοράζει.  Και πως θα το κάνει αυτό; Μόνο µε έναν τρόπο: εφαρµόζοντας ένα σύστηµα εσόδων – εξόδων σε όλους τους πολίτες.

Γνωρίζοντας ότι όλα τα έξοδα που κάνουµε λαµβάνονται υπόψη, ο καθένας από εµάς, θα απαιτούσαµε να πάρουµε απόδειξη για κάθε έξοδο. Έτσι, δεν θα χρειαζόµασταν «µαγικά τερατουργήµατα τύπου MyDATA. Αλλά τι λέω; Αν γινόταν αυτό, πως θα πουλούσαν οι εταιρείες πάσης φύσεως προγράµµατα;

Μητρώο Αγροτών

Το ξαναγράφω: Υπουργέ, στο ΥΠΑΑΤ υπάρχει Μητρώο Αγροτών. Υποχρεώνεις όλους όσοι καλλιεργούν να εγγραφούν, ωστόσο δεν χρειάζεται εγγραφή των αγροτών στα κατά τόπους Εµπορικά Επιµελητήρια. Κι αν  αρνηθούν, να µην µπορούν να λάβουν ούτε ευρώ επιδότηση. Εκτός και αν υπάρχει άλλος λόγος που επιµένεις. Οι αστειότητες που λένε τα «στελέχη δίχως όνοµα» ας είναι για εντύπωση…



Γιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

12-04-2024 13:08Κώστας

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα φωνές λογικής που δεν μασάνε τα λόγια τους. Ευχαριστούμε Γιώργο για την ενημέρωση γιατί στο τέλος θα πιστέψουμε πως είμαστε ηλίθιοι και κάτι κάνουμε λάθος...

Απάντηση

08-04-2024 12:14τελειωμενος αγροτης

Προφανως πρεπει να ειμαστε ευγνωμονες που ζουμε σε ενα κρατος δικαιου και σωστα δοθηκε προτεραιοτητα στην μαυρη οικονομια ,και στον κυριο κλαδο αυτης την αγροτικη δραστηριοτητα που αποτελει οτι πιο μαυρο υπαρχει , ειναι γνωστο οτι η καταρευση του κρατους , η υπαγωγη στα μνημονια οι μισθοι πεινας των βουλευτων και των παρατρεχαμενων ξεκινησαν ολα απο τις λαικες αγορες .Αναμεσα στην Λιστα Λαγκαρντ και στο ματσακι μαιντανο ειναι σαφες και στον πλεον αμορφωτο οτι η προσπαθεια και η καταστολη του κρατους επρεπε να πεσει στον μαιντανο . Ειναι αλωστε εκνευριστικο να πηγαινει ο υπουργος με το ξεκαθαρο ποθεν εσχες και τα 100 σπιτια ακινητη περιουσια τις ελεγμενες οφ σορ και να μην μπορει να αγορασει με την καρτα του ενα ματσακι μαιντανο . Ασε την προκληση της λιμο υψηλων κυβικων του παραγωγου παραδιπλα ενω ο ιδιος πηγε με το λαντα που του δινει η βουλη χωρις καμμια εκπτωση. Πιστευω οτι ο ακαδημαικος κοσμος της χωρας θα πρεπει να προτεινει για το επομενο Νομπελ οικονομιας αυτους τους εγκεφαλους ωστε να φτασει στα περατα της οικουμενης η σοφια για την μαχη του μαιντανου που δοθηκε και κερδηθηκε στην Ελλαδα , παραδειγμα για τις οικονομιες ολων των χωρων . Κε Παπαδημητρίου για γραψτε μας και σε τι ποσο ανερχεται η μη υποχρεωση καταβολης φπα στις πολιτισμενες χωρες και γιατι το κανουν , εχει σημασια η αιτιολογηση.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία