BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στα επίπεδα πρωτεΐνης παίζονται οι τιμές στο σιτάρι

Αυξηµένη κατά 12 εκατ. τόνους ή κατά 2% στους 749 εκατ. τόνους αναµένεται ότι θα είναι συνολικά η διεθνής παραγωγή σιταριού, σκληρού και µαλακού, το 2016/2017 σε σύγκριση µε τους 737 εκατ. τόνους της περασµένης σεζόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Στα επίπεδα πρωτεΐνης παίζονται οι τιμές στο σιτάρι

1
0

Ταυτόχρονα, ακόµα µεγαλύτερα θα είναι και τα διεθνή αποθέµατα σιταριού κατά 6% αγγίζοντας τη νέα σεζόν τους 235 εκατ. τόνους σε σχέση µε τους 222 εκατ. τόνους το 2015/2016. Σ’ αυτές τις εκτιµήσεις καταλήγουν οι αναλυτές του ∆ιεθνούς Συµβουλίου ∆ηµητριακών (IGC) υποστηρίζοντας ότι σ’ αυτό το περιβάλλον η τάση των τιµών για τα σιτάρια θα παραµείνει πτωτική. Όµως, σύµφωνα µε διεθνείς αναλυτές η αυξηµένη προσφορά δεν αποτελεί και ένδειξη καλής ποιότητας οπότε εκτιµούν ότι µεγάλο ρόλο θα παίξουν τα επίπεδα πρωτεΐνης στα σιτάρια για τη στήριξη των τιµών το νέο έτος. «Το είδαµε και φέτος και ίσως το δούµε και του χρόνου το έλλειµµα υψηλής πρωτεΐνης στα σιτάρια», αναφέρει στην ιστοσελίδα Agrimoney ο Τζέιµς Μπόλσγουορθ της εταιρείας αναλύσεων αγροτικών εµπορευµάτων CRM AgriCommodities. «Περιµένουµε να δούµε αν οι σοδειές σε Αυστραλία και Αργεντινή µπορούν να καλύψουν το ποιοτικό κενό στην αγορά φέτος. Αλλά οι βροχές και στις δύο χώρες έχουν προκαλέσει ανησυχίες», προσθέτει ο ίδιος.       

Ποιοτική υποβάθµιση σοδειάς στον Καναδά

Την ίδια ώρα, παρά τις αυξηµένες αποδόσεις και η σοδειά του Καναδά λόγω της υγρασίας, της χιονόπτωσης κατά τη συγκοµιδή και του προβλήµατος µε τις µυκοτοξίνες στις κύριες σιτοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Αλµπέρτα και το Σασκάτσουαν, υπέστη φέτος σηµαντική ποιοτική υποβάθµιση. «Για αυτούς τους λόγους τα σιτάρια του Καναδά δεν µπόρεσαν να φτάσουν σε πολλούς εξαγωγικούς προορισµούς και κατευθύνθηκαν για ζωοτροφή», σηµειώνουν αναλυτές του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) στο Τορόντο. Κατά µέσο όρο τα επίπεδα πρωτεΐνης για τα καναδικά σιτάρια της σεζόν 2015/2016 κινούνται κάτω από 13%, µειωµένα σχεδόν κατά 1 µονάδα από την προηγούµενη χρονιά, σύµφωνα µε την Καναδική Επιτροπή ∆ηµητριακών (CGC).

Αυξάνουν τα στρέµµατα οι Ρώσοι

Όσον αφορά τις φυτεύσεις σιταριού για τη νέα σεζόν, το IGC σηµειώνει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές στο Βόρειο ηµισφαίριο και οι εκτάσεις που σπάρθηκαν θα είναι σχεδόν ίδιες µε πέρσι ενώ οι µειώσεις που θα σηµειωθούν σε ΗΠΑ και Καζακστάν θα αντισταθµιστούν από τις αυξήσεις σε Ρωσία και Βόρεια Αφρική.

 

Συν 24% οι εξαγωγές σιταριού της ΕΕ

Παράλληλα, οι εξαγωγές σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναµένεται να ανακάµψουν την επόµενη σεζόν, χάρη στην ανάκαµψη της παραγωγής κυρίως σε Γαλλία και Γερµανία και στο χαµηλότερο ανταγωνισµό από την αµερικανική σοδειά. Αυτό σηµείωσε ο πρόεδρος της Strategie Grains, Αντρέ Ντεφουά, στα πλαίσια του φόρουµ Agririsk στο Λονδίνο στις 29 Νοεµβρίου. Υπενθυµίζεται ότι φέτος Γαλλία και Γερµανία επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις που µείωσαν τις σοδειές τους.

Πιο αναλυτικά, αύξηση σχεδόν κατά 24% στους 30 εκατ. τόνους από τους 24,3 εκατ. αυτή τη σεζόν προβλέπει ο Ντεφουά για τις εξαγωγές σιταριού της ΕΕ το 2017/2018.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία