BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μόνο μία μεταβίβαση αγροτεμαχίου στη Δάσωση

Μόνο μία φορά μπορούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων που είναι ενταγμένα στο Μέτρο της Δάσωσης, σύμφωνα με σχετική τροποποιητική απόφαση που αφορά όλους όσοι διατηρούν ακόμα δεσμεύσεις από περασμένες προσκλήσεις, αλλά αναμένεται να ισχύσει και στις νέες προσκλήσεις του Μέτρου 8.1 Δάσωση και δηµιουργία δασικών εκτάσεων.

Μόνο μία μεταβίβαση αγροτεμαχίου στη Δάσωση

0
0

Παράλληλα στην απόφαση αλλάζει όλος ο κανονισμός των κυρώσεων σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στα σχετικά άρθρα του Καν (ΕΕ) 640/2014 και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

Σε περίπτωση που σε ένα αγροτεμάχιο, μετά το έβδομο έτος εφαρμογής και καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου, ο αριθμός των φυτών είναι μικρότερος από εβδομήντα (70) φυτά το στρέμμα, για τις φυτείες στις οποίες προβλέπονταν φύτευση με 160 ή 250 φυτά το στρέμμα και μικρότερος από είκοσι (20) φυτά το στρέμμα για τις φυτείες των ευγενών πλατύφυλλων και λοιπών ειδών στις οποίες προβλέπονταν φύτευση με 28 φυτά το στρέμμα, το αγροτεμάχιο απεντάσσεται από το μέτρο και ο δικαιούχος υποχρεούται να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό της συνολικής ενίσχυσης για απώλεια εισοδήματος που του έχει καταβληθεί, για το εν λόγω αγροτεμάχιο, τα προηγούμενα έτη προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους.

Βρείτε εδώ τη σχετική Τροποποιητική απόφαση για τις ενισχύσεις στο παλιό μέτρο της Δάσωσης.pdf

 

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός της παρούσας είναι η τροποποίηση της αρ.  800/16-01-2015 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών,  Αγροτικής  Ανάπτυξης  και  Τροφίμων  και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ενισχύσεις στο πλαίσιο του Μέτρου 221 «Πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013» (ΦΕΚ Β’ 128/2015) το οποίο εμπίπτει στο υπομέτρο  8.1 «Δάσωση  και  δημιουργία δασικών  εκτάσεων» του μέτρου 8 «Επενδύσεις  στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών» του Προγράμματος Αγροτικής  Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 κατά το έτος 2016» (ΦΕΚ Β’ 2400/2016), προκειμένου να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή του.

Άρθρο 2

Τροποποίηση απόφασης Έγκρισης - Μεταβίβαση

Στο άρθρο 6 η παράγραφος 2 της αρ. 800/16-01-2015 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β’ 128/2015) αντικαθίσταται ως εξής:

2. Για τις μεταβιβάσεις ισχύουν τα εξής:

α. Μεταβίβαση της επένδυσης μπορεί να γίνει μία φορά εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

β. Ο αποδέκτης αναλαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος, που απορρέουν από την έννομη σχέση μεταξύ του μεταβιβάζοντος και της αρμόδιας αρχής, την οποία δημιουργεί η υπογραφείσα απόφαση έγκρισης επένδυσης.

γ. Αποδέκτης της μεταβίβασης δύναται να είναι μόνο ένα πρόσωπο. Σε περίπτωση δημιουργούμενων συνιδιοκτησιών, λόγω μεταβίβασης κληρονομιάς οι αποδέκτες τέτοιας μεταβίβασης οφείλουν να διασφαλίζουν μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών την ύπαρξη ενός δικαιούχου ανά επένδυση.

δ. Το αίτημα για μεταβίβαση υποβάλλεται στο φορέα υλοποίησης.

 

Άρθρο 3

Διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης

Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 7 της αρ. 800/16.01.2015 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β’ 128/2015) αντικαθίστανται ως εξής:

2. Οι δικαιούχοι καταθέτουν στον φορέα υλοποίησης δήλωση εφαρμογής. Κατά την παραλαβή της δήλωσης εφαρμογής από τους φορείς υλοποίησης χορηγείται αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου. Η δήλωση εφαρμογής μπορεί να υποβληθεί από τους δικαιούχους και ηλεκτρονικά στο σύστημα που υποστηρίζει την εφαρμογή του μέτρου, λαμβάνοντας ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

3. Οι δηλώσεις εφαρμογής υποβάλλονται για δεσμεύσεις που αφορούν στο προηγούμενο έτος. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής η κατάθεση των δηλώσεων εφαρμογής με τα συνημμένα δικαιολογητικά στο φορέα υλοποίησης, πραγματοποιείται εντός 10 εργασίμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή. Λεπτομέρειες σχετικά με την υποβολή δήλωση εφαρμογής καθορίζονται με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Άρθρο 4

Μειώσεις - Κυρώσεις

Το άρθρο 9 της 800/16-01-2015 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β’ 128/2015) καταργείται και αντικαθίσταται ως εξής:

Για την επιβολή μειώσεων και κυρώσεων που προβλέπονται στα σχετικά άρθρα του Καν (ΕΕ) 640/2014 διενεργούνται όλοι οι μηχανογραφικοί διασταυρωτικοί, διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι, με σκοπό την επαλήθευση των όρων επιλεξιμότητας, των δεσμεύσεων και άλλων υποχρεώσεων.

Α. Εξαιρέσεις από τις διοικητικές κυρώσεις.

1. Δεν επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις:

α) όταν η μη συμμόρφωση οφείλεται σε ανωτέρα βία ή φυσικά περιστατικά

β) όταν η μη συμμόρφωση οφείλεται σε προφανή σφάλματα,

γ) όταν η μη συμμόρφωση οφείλεται σε σφάλμα της αρμόδιας αρχής ή άλλης αρχής και εφόσον το σφάλμα δεν μπορούσε να εντοπιστεί εύλογα από το πρόσωπο το οποίο αφορά η διοικητική κύρωση,

δ) όταν το συγκεκριμένο πρόσωπο μπορεί να πείσει την αρμόδια αρχή ότι δεν ευθύνεται για τη μη συμμόρφωση προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας ή εάν η αρμόδια αρχή πεισθεί άλλως ότι δεν ευθύνεται το συγκεκριμένο πρόσωπο,

2. Οι διοικητικές κυρώσεις δεν επιβάλλονται για εκείνα τα στοιχεία της αίτησης πληρωμής ως προς τα οποία ο δικαιούχος ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια αρχή ότι η αίτηση πληρωμής είναι ανακριβής ή κατέστη ανακριβής μετά την υποβολή της, υπό τον όρο ότι η αρμόδια αρχή δεν έχει γνωστοποιήσει στον δικαιούχο την πρόθεση της να διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο και δεν τον έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης όσον αφορά την αίτηση πληρωμής.

3. Η αναφερόμενη στο στοιχείο 2 ενημέρωση από τον δικαιούχο έχει ως αποτέλεσμα την προσαρμογή της αίτησης πληρωμής στην πραγματική κατάσταση.

Β. Παράλειψη δήλωσης του συνόλου των εκτάσεων της εκμετάλλευσης.

Εάν για ένα δεδομένο έτος ο δικαιούχος δεν δηλώσει όλα τα αγροτεμάχια του που σχετίζονται με εκτάσεις και η διαφορά μεταξύ της συνολικής έκτασης που δηλώνεται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (αίτηση πληρωμής) αφενός, και της έκτασης που προκύπτει εάν στην έκταση αυτή προστεθεί η συνολική έκταση των αδήλωτων αγροτεμαχίων αφετέρου, υπερβαίνει το 3 %, το συνολικό ποσό της πληρωμής των μέτρων στήριξης βάσει της έκτασης που οφείλεται στον εν λόγω δικαιούχο για το συγκεκριμένο έτος μειώνεται έως και κατά 3 %, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράλειψης, ως εξής:

• 1%, εάν η διαφορά δεν υπερβαίνει το 20%

• 2% εάν η διαφορά υπερβαίνει το 20% αλλά δεν υπερβαίνει το 50%

• 3%, εάν η διαφορά υπερβαίνει το 50%

Γ. Εκπρόθεσμη υποβολή της αίτησης πληρωμής, δήλωσης εφαρμογής.

Εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας, όπως αναφέρονται στο άρθρο 5 της παρούσας απόφασης, η υποβολή αίτησης πληρωμής, δήλωσης εφαρμογής μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, οδηγεί σε μείωση του ποσού που ο δικαιούχος θα είχε δικαίωμα να λάβει κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών η αίτηση θεωρείται μη αποδεκτή.

Δ. Μη τήρηση των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης επί των ενισχύσεων των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, οι μειώσεις και κυρώσεις που επιβάλλονται επί των ενισχύσεων αυτών ορίζονται με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΕ) 1306/2013, 640/2014 και 809/2014 και της 1791/74062/02.07.2015 ΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1468/2015), όπως ισχύει.

Ε. Μειώσεις-κυρώσεις για μέτρα στήριξης βάση της έκτασης.

Οι μειώσεις και αποκλεισμοί της περίπτωσης αυτής ορίζονται στο Τμήμα II του κεφαλαίου IV του υπ’ αριθμ. 640/2014 κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ). Εάν η ίδια έκταση χρησιμεύει ως βάση για αίτηση ενίσχυσης και/ή αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο περισσότερων του ενός καθεστώτων στρεμματικής ενίσχυσης ή μέτρων στήριξης βάσει της έκτασης, η έκταση αυτή λαμβάνεται υπόψη χωριστά για καθένα από τα εν λόγω καθεστώτα ενίσχυσης ή μέτρα στήριξης.

Μια καλλιεργητική ομάδα θεωρείται ότι αποτελούν οι εκτάσεις που δηλώνονται στο πλαίσιο το μέτρου από έναν επενδυτή, με επιλέξιμη καλλιέργεια, για τις οποίες ισχύει το ίδιο ποσό ενίσχυσης.

Ως μη προσδιορισθείσες θεωρούνται οι εκτάσεις εφόσον δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός των εκτάσεων στις οποίες τηρούνται οι δεσμεύσεις. Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται, και:

• η πώληση αγροτεμαχίων.

• η ασυμφωνία της γεω-αναφοράς των αγροτεμαχίων στο χαρτογραφικό υπόβαθρο.

Ε.Ι. Βάση υπολογισμού σε σχέση με τις στρεμματικές ενισχύσεις.

1. Εάν η έκταση που δηλώνεται στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης υπερβαίνει την έκταση με την οποία έχει ενταχθεί, για τον υπολογισμό της ενίσχυσης χρησιμοποιείται η έκταση με την οποία έχει ενταχθεί.

2. Εάν η προσδιορισθείσα έκταση μιας καλλιεργητικής ομάδας είναι μεγαλύτερη από τη δηλωθείσα με την αίτηση πληρωμής, για τον υπολογισμό της ενίσχυσης χρησιμοποιείται η δηλωθείσα έκταση.

3. Με την επιφύλαξη των διοικητικών κυρώσεων σύμφωνα με τις παραγράφους Ε.II.2.α και Ε.ΙΙ.2β του παρόντος άρθρου, εάν η δηλωθείσα έκταση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για μια καλλιεργητική ομάδα, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση για την εν λόγω καλλιεργητική ομάδα.

Ωστόσο, εάν η διαφορά μεταξύ της συνολικής προσδιορισθείσας έκτασης και της συνολικής έκτασης που δηλώνεται για ενίσχυση είναι ίση με 0,1 εκτάριο ή μικρότερη, η προσδιορισθείσα έκταση θεωρείται ίση με τη δηλωθείσα έκταση. Το παραπάνω δεν εφαρμόζεται όταν η διαφορά υπερβαίνει το 20% της συνολικής έκτασης που έχει δηλωθεί για ενισχύσεις.

Ε.II. Μειώσεις - Κυρώσεις σε περιπτώσεις δήλωσης έκτασης μεγαλύτερης από την πραγματική.

1. Οι κυρώσεις εφαρμόζονται ανά καλλιεργητική ομάδα 2. Εάν η έκταση που δηλώνεται για την εφαρμογή καθεστώτων μέτρων στήριξης βάση έκτασης υπερβαίνει την έκταση που προσδιορίζεται σύμφωνα με την ενότητα Ε.Ι., τότε:

α) εάν η διαφορά κυμαίνεται μεταξύ του 3% και του 20% ή υπερβαίνει τα δύο (2) εκτάρια, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση μειω μένη κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας διαφοράς της προσδιορισθείσας έκτασης.

β) εάν η διαφορά υπερβαίνει το 20% της προσδιορισθείσας έκτασης, δεν χορηγείται ενίσχυση βάσει της έκτασης για τη σχετική καλλιεργητική ομάδα.

γ) εάν η διαφορά υπερβαίνει το 50%, δεν χορηγείται ενίσχυση βάσει της έκτασης για τη σχετική καλλιεργητική ομάδα. Επιπροσθέτως, ο δικαιούχος υπόκειται σε πρόσθετη κύρωση ισόποση με την ενίσχυση που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ δηλωθείσας έκτασης και προσδιορισθείσας έκτασης.

3. Το ποσό που προκύπτει από την κύρωση της παραγράφου Ε.II.γ) συμψηφίζεται με τις πληρωμές τις οποίες δικαιούται ο εν λόγω δικαιούχος, βάσει αιτήσεων που θα καταθέσει, κατά τη διάρκεια των τριών ετών εφαρμογής που έπονται του έτους εφαρμογής της διαπίστωσης.

4. Όταν η μείωση της προσδιορισθείσας έκτασης είναι μόνιμη, μετά την επιβολή των παραπάνω κυρώσεων για το συγκεκριμένο έτος εφαρμογής, οι φορείς υλοποίησης προβαίνουν σε τροποποίηση της απόφασης έγκρισης με μείωση της έκτασης. Αυτό δεν απαιτείται όταν η απόκλιση μεταξύ της δηλωθείσας και της προσδιορισθείσας έκτασης είναι μέχρι 3%.

5. Εάν από την εφαρμογή των παραγράφων Ε.II.α., Ε.II.β και Ε.II.γ. προκύψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά τα οποία δεν ανακτηθούν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 της αρ. 800/16-01-2015 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 128/2015) κοινής υπουργικής απόφασης στο σύνολο τους κατά τη διάρκεια των τριών ημερολογιακών ετών που έπονται του ημερολογιακού έτους της διαπίστωσης, το υπόλοιπο διαγράφεται.

ΣΤ. Μη συμμόρφωση προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις.

α. Η ενίσχυση που ζητείται απορρίπτεται και ανακτάται εξ ολοκλήρου όταν τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν πληρούνται.

β. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι ακόλουθες δεσμεύσεις του Μέτρου επιβάλλονται κατά περίπτωση οι ακόλουθες κυρώσεις:

βα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η φυτεία δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση (καλή ζωτικότητα φυτών, καθαρός υποόροφος) επιβάλλεται κύρωση 3% επί του συνολικού ύψους ενίσχυσης του δικαιούχου. Η κύρωση εφαρμόζεται εάν διαπιστώνεται έστω και ένα από τα παραπάνω,

ββ. Σε περίπτωση που σε ένα αγροτεμάχιο, μετά το έβδομο έτος εφαρμογής και καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου, ο αριθμός των φυτών είναι μικρότερος από εβδομήντα (70) φυτά το στρέμμα, για τις φυτείες στις οποίες προβλέπονταν φύτευση με 160 ή 250 φυτά το στρέμμα και μικρότερος από είκοσι (20) φυτά το στρέμμα για τις φυτείες των ευγενών πλατύφυλλων και λοιπών ειδών στις οποίες προβλέπονταν φύτευση με 28 φυτά το στρέμμα, το αγροτεμάχιο απεντάσσεται από το μέτρο και ο δικαιούχος υποχρεούται να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό της συνολικής ενίσχυσης για απώλεια εισοδήματος που του έχει καταβληθεί, για το εν λόγω αγροτεμάχιο, τα προηγούμενα έτη προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους. Σε κάθε περίπτωση η εναπομείνασα έκταση της επένδυσης του δικαιούχου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 2 στρέμματα για τους δικαιούχους που εντάχθηκαν σύμφωνα με το καθεστώς του Καν. 2080/1992 και μικρότερη από 3 στρέμματα για τους δικαιούχους που εντάχθηκαν, σύμφωνα με το καθεστώς του Καν. 1257/1999. Σε αντίθετη περίπτωση απεντάσσεται όλη η έκταση του δικαιούχου και ο δικαιούχος υποχρεούται να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό της συνολικής ενίσχυσης για απώλεια εισοδήματος που του έχει καταβληθεί, για όλη την έκταση, τα προηγούμενα έτη προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους,

βγ. Εφόσον δεν τηρείται ο προβλεπόμενος δασοπεριβαλλοντικός φάκελος από τον επενδυτή η συνολική ενίσχυση μειώνεται κατά 1% για κάθε έτος διαπίστωσης της παράβασης.

γ. Μη υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) - Αίτησης Πληρωμής, Δήλωσης Εφαρμογής.

Ο δικαιούχος υποχρεούται να υποβάλλει κάθε χρόνο Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης - Αίτηση Πληρωμής με αναφορά στον κωδικό παράλληλης δράσης που εφαρμόζει ανά αγροτεμάχιο. Μη τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης επιφέρει αποκλεισμό από την ενίσχυση για το συγκεκριμένο έτος εφαρμογής. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης το επόμενο έτος συνεπάγεται μονομερής διακοπή των υποχρεώσεων που απορρέουν από την απόφαση έγκρισης και επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στην περίπτωση μη υποβολής Δήλωσης Εφαρμογής. Ως μη υποβολή Αίτησης Πληρωμής και Δήλωσης Εφαρμογής θεωρείται η μη υποβολή τους εντός εξαμήνου από την καταληκτική ημερομηνία,

δ. Μη συνεργασία κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αρνείται τον έλεγχο ή δεν διευκολύνει ή παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο ή δεν συνεργάζεται με εθνικά και κοινοτικά εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων, η εκμετάλλευση του με το σύνολο των επενδύσεων του θεωρείται ως μη ευρεθείσα και δεν χορηγείται καμία ενίσχυση. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης σε επόμενο έλεγχο, ο δικαιούχος υποχρεούται να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό των μέχρι τότε καταβληθεισών ενισχύσεων για τα προηγούμενα έτη, προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους και αποβάλλεται,

ε. Διακοπή των δεσμεύσεων που απορρέουν από την απόφαση έγκρισης Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διακόψει μονομερώς την εφαρμογή του μέτρου πριν από τη λήξη του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής στο μέτρο, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, αποβάλλεται από το μέτρο και επιβάλλονται κυρώσεις ως ακολούθως:

εα. Εφόσον η διακοπή έγινε κατά τη διάρκεια του έκτου έως το δέκατο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων, δεν χορηγείται καμία ενίσχυση για το έτος διακοπής ή εφόσον έχει χορηγηθεί ενίσχυση, το ποσό επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν, προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους και επιβάλλεται επιπλέον χρηματική ποινή που ισούται με το 75% της συνολικής ενίσχυσης για απώλεια εισοδήματος που χορηγήθηκε τα προηγούμενα έτη.

εβ. Εφόσον η διακοπή έγινε κατά τη διάρκεια του εντέκατου έως το δέκατο πέμπτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων, δεν χορηγείται καμία ενίσχυση για το έτος διακοπής ή εφόσον έχει χορηγηθεί ενίσχυση, το ποσό επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν, προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους και επιβάλλεται επιπλέον χρηματική ποινή που ισούται με το 50% της συνολικής ενίσχυσης για απώλεια εισοδήματος που χορηγήθηκε τα προηγούμενα έτη.

εγ. Εφόσον η διακοπή έγινε κατά τη διάρκεια του δέκατου έκτου έως το εικοστό έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων, δεν χορηγείται καμία ενίσχυση για το έτος διακοπής ή εφόσον έχει χορηγηθεί ενίσχυση, το ποσό επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν, προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους και επιβάλλεται επιπλέον χρηματική ποινή που ισούται με το 25% της συνολικής ενίσχυσης για απώλεια εισοδήματος που χορηγήθηκε τα προηγούμενα έτη.

στ. Εάν για ένα δεδομένο έτος ο δικαιούχος δε δηλώσει το σύνολο της ενταγμένης εκμετάλλευσης και η διαφορά μεταξύ της συνολικής έκτασης, ανεξαρτήτου καλλιεργητικής ομάδας, που δηλώνεται στην αίτηση πληρωμής αφενός και αφετέρου της ενταγμένης έκτασης, υπερβαίνει το 3%, το συνολικό ποσό της πληρωμής ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράλειψης και την έκταση της μειώνεται ως εξής:

στ.α. 3%, Εάν η διαφορά δεν υπερβαίνει το 20%, λόγω μικρής σοβαρότητας και μικρής έκτασης της μη συμμόρφωσης,

στ.β. 5%, εάν η διαφορά υπερβαίνει το 20% αλλά δεν υπερβαίνει το 50%, λόγω μεσαίας σοβαρότητας και μεσαίας έκτασης της μη συμμόρφωσης,

στ.γ. 10%, εάν η διαφορά υπερβαίνει το 50%, λόγω μεγάλης σοβαρότητας και μεγάλης έκτασης της μη συμμόρφωσης.

Για κάθε επανάληψη η μείωση διπλασιάζεται.

ζ. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι ο δικαιούχος δηλώνει ψευδή στοιχεία προκειμένου να λάβει ενίσχυση ή δεν δηλώνει τα απαραίτητα στοιχεία λόγω αμελείας, η ενίσχυση δεν καταβάλλεται και ανακτάται εξ ολοκλήρου.

Επιπλέον, ο δικαιούχος αποκλείεται από το ίδιο μέτρο για το ημερολογιακό έτος της διαπίστωσης καθώς και για το επόμενο.

Ζ. Σειρά των μειώσεων, απορριπτικών αποφάσεων, ανακτήσεων και κυρώσεων που επιβάλλονται.

Η σειρά επιβολής των μειώσεων, απορριπτικών αποφάσεων, ανακτήσεων και κυρώσεων ορίζεται ως εξής:

1. οι μειώσεις και οι κυρώσεις που προβλέπονται στην ενότητα Ε. (εκτός της παραγράφου Ε.ΙΙ.2.γ) του παρόντος άρθρου επιβάλλονται σε όλες τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης,

2. το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή της παραγράφου Ζ.1 χρησιμεύει ως βάση για τον υπολογισμό τυχόν μειώσεων που επιβάλλονται σύμφωνα με την ενότητα ΣΤ του παρόντος άρθρου,

3. το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή της παραγράφου Ζ.2 χρησιμεύει ως βάση για τον υπολογισμό τυχόν μειώσεων που επιβάλλονται σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής, σύμφωνα με την ενότητα Γ. του παρόντος άρθρου,

4. Το ποσό ενίσχυσης που προκύπτει από την εφαρμογή της παραγράφου Ζ.3 χρησιμεύει ως βάση για τον υπολογισμό τυχόν μειώσεων που επιβάλλονται σύμφωνα με την ενότητα Β. του παρόντος άρθρου.

5. Το ποσό ενίσχυσης που προκύπτει από την εφαρμογή της παραγράφου Ζ.4 χρησιμεύει ως βάση για τον υπολογισμό τυχόν μειώσεων που επιβάλλονται σύμφωνα με την ενότητα Δ, λόγω μη τήρησης των διατάξεων περί πολλαπλής συμμόρφωσης.

6. Το ποσό ενίσχυσης που προκύπτει από την εφαρμογή της παραγράφου Ζ.5 χρησιμεύει ως βάση για τον υπολογισμό τυχόν μειώσεων που επιβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο Ε.ΙΙ.2.γτης ενότητας Ε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία