BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Νέα προϊόντα ελαιολάδου στο Μητρώο Οικοτεχνίας

Τα προϊόντα που μπορούν να παράγουν οι επαγγελματίες αγρότες στις μικρές οικοτεχνικές τους μονάδες εξειδικεύει νέα υπουργική απόφαση, που περιλαμβάνει μέσα τα σαπούνια ελαιολάδου, επιτραπέζιες ελιές, γλυκίσματα, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.

Νέα προϊόντα ελαιολάδου στο Μητρώο Οικοτεχνίας

7
0
Στην απόφαση περιλαμβάνονται και αλλαγές στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), που πλέον απαιτεί επανεγγραφή κάθε τρία χρόνια από τον παραγωγό. Αναλυτικά τα είδη των προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής καθορίζονται ως εξής

Α. Προϊόντα δημητριακών π.χ. πλιγούρι, μπομπότα,

Β. Αρτοσκευάσματα πχ παξιμάδια φρυγανιές, αρτίδια, σταφιδόψωμα, κριτσίνια, βουτήματα, λουκουμάδες με μέλι, κουλούρια, λαγάνες, διπυρίτης άρτος (γαλέτα) φύλλο κρούστας, σφολιάτα, πίτες (αλμυρές και γλυκές),

Γ. Ζυμαρικά π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, ξυνόχονδρος

Δ. Γλυκίσματα π.χ. χαλβάς με σιμιγδάλι, σάμαλι, ραβανί,

Ε. Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, π.χ. γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, γλυκά αλείμματα και γλυκές πάστες φρούτων και λαχανικών, φρουι γλασέ, πετιμέζι, μουσταλευριά, αμυγδαλωτά, εργολάβους, χαρουπόμελο, προϊόντα από σουσάμι

ΣΤ. Προϊόντα με extra παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα που έχουν προστεθεί αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, κ.α. σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων

Ζ. Προϊόντα φυτικής προέλευσης διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι, επιτραπέζιες ελιές, πάστες ελιάς, τουρσιά, σάλτσες.

Η. Αποξηραμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά

Θ. Προϊόντα με μέλι που έχουν προστεθεί ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκος κ.α. τρόφιμα.

Ι. Γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ. τυρί, βούτυρο, γιαούρτι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στη με αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3438/Β/2014).

ΙΑ. Λοιπά τρόφιμα, π.χ. ξύδι, χυμοί φρούτων και λαχανικών σε συσκευασία έως ενός (1) λίτρου.

ΙΒ Προϊόντα σαπωνοποιίας από ελαιόλαδο.

Άρθρο 6

Έναρξη λειτουργίας μονάδων προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής - Διαδικασία εγγραφής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)

4. Ο αιτών υποβάλλει τα δικαιολογητικά του άρθρου 7 στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. εντός είκοσι (20 ) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής. Η αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. διενεργεί διοικητικό έλεγχο των στοιχείων του άρθρου 8 που δηλώνονται στην Αίτηση Εγγραφής της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, με τα στοιχεία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του ν. 3874/2010 (Α΄151), όπως ισχύει, καθώς και με τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Άρθρο 6Α

Ανανέωση Εγγραφής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας

1) Η βεβαίωση εγγραφής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας ισχύει για τρία (3) χρόνια από την ημερομηνία έκδοσή της.

2) Για την ανανέωση της εγγραφής ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στην αρμόδια ΔΑΟΚ τα δικαιολογητικά του άρθρου 7 της αριθμ. πρωτ: 4912/120862/5.11.2015 Απόφασης ένα μήνα πριν την λήξη της ισχύος της βεβαίωσης εγγραφής , ταυτόχρονα δύναται να αιτηθεί και την προσθήκη νέων προϊόντων καθώς και την διαγραφή προϊόντων που δεν επιθυμεί πλέον να παράγει. Η αρμόδια ΔΑΟΚ ακολουθεί την διαδικασία του άρθρου 6.

3) Ο Αριθμός ανανέωσης της Εγγραφής παραμένει ο ίδιος με τον αρχικό.

4) Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υποβάλλει αίτηση ανανέωσης της εγγραφής, διαγράφεται από το ΚΗΜΟ και ενημερώνεται εγγράφως από την ΔΑΟΚ για την διαγραφή του. Ο Αριθμός Εγγραφής του δεν δίνεται σε άλλο ενδιαφερόμενο αλλά παραμένει διαθέσιμος ,στην περίπτωση που θέλει να επαναγραφθεί στο ΚΗΜΟ μελλοντικά.

Άρθρο 7

Δικαιολογητικά για την έναρξη λειτουργίας μονάδων προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής και την εγγραφή τους στο ΚΗΜΟ

2.Το προσωπικό της μονάδας προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής διαθέτει πιστοποιητικά υγείας τα οποία φυλάσσονται στην επιχείρηση. και επιδεικνύονται σε κάθε έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών.

Αναλυτικά η απόφαση με θέμα: Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθμ πρωτ.:4912/120862 /05/11/2015 Υ.Α με θέμα «Καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)» (2468 Β!)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία