BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Στο δρόμο της επιστροφής από τη Ρωσία πωλούνται κάτω του κόστους τα ροδάκινα

Σε γενναίες μειώσεις τιμών προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμά τους σε χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή Ρωσίας-Ελλάδας, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι ροδακινοπαραγωγοί.

Προς υπογραφή νέα παράταση για τις αιτήσεις στο Μητρώο Εμπόρων

0
0

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων των ροδάκινων που επρόκειτο να επιστρέψουν στην Ελλάδα εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, πουλήθηκε καθ' οδόν και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Ο κ. Γιαννακάκης διευκρίνισε ακόμη ότι τα φρούτα δεν σαπίζουν πάνω στα δέντρα, αφού τόσο στην Ημαθία όσο και στην Πέλλα η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά, όπως και η παράδοσή τους σε συνεταιρισμούς και εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει καμφθεί ούτε δευτερόλεπτο η ένταση των προσπαθειών που καταβάλλονται από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το ρώσικο εμπάργκο, για πώληση του προϊόντος σε άλλες αγορές- Ουκρανία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία κ.λπ.

Βέβαια, όπως διευκρίνισε, συσκευασμένο το προϊόν πωλείται ως και 20% χαμηλότερα έναντι της αρχικής τιμής, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να έχει πέσει πλέον κάτω από 20 λεπτά το κιλό.

Ωστόσο, αυτό που όλοι προσπαθούν και «για το οποίο δουλεύουν εντατικά και μεθοδικά είναι να διοχετευθούν στις αγορές τα ροδάκινα» τόνισε ο κ. Γιαννακάκης, επισημαίνοντας πως σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται οι συνάδελφοί τους σε Ισπανία και Ιταλία.

Αναφερόμενος στις πολιτικές κινήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας υποστήριξε πως «όλα γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και δυστυχώς εκπρόσωποι χωρών που δεν ζημιώνονται σημαντικά από το ρωσικό εμπάργκο λειτουργούν επιβαρυντικά ως προς τη διευθέτηση του ζητήματος άμεσα».

Εκτίμησε δε, ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για την αποζημίωση των παραγωγών, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν από τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιέζουν κι άλλο οι έμποροι

Πριν από την επιβολή του εμπάργκο οι τιμές παραγωγού στο ροδάκινο κινούνταν στα επίπεδα των 0,25 ευρώ ανά κιλό, ενώ πλέον έχουν καταρρεύσει στα 0,10 λεπτά. Στα δε νεκταρίνια οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στα πρωτοφανή επίπεδα των 5 λεπτών.

«Οι τιμές στα ροδάκινα από την αρχή της χρονιάς είναι χαμηλές και φτάσαμε να τα δίνουμε στους εμπόρους σε ανοιχτή τιμή, για να εισπράξουμε 25 λεπτά το κιλό, όταν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη πωλούνται έως και 2 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι για το ίδιο προϊόν εισπράτταμε 60 έως 70 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, και συμπληρώνει πως «ακόμα και στη Βέροια, που απέχει 7 χλμ από την Κουλούρα, την περιοχή στην οποία παράγουμε ροδάκινα, η διαφορά στις τιμές παραγωγού και λιανικής είναι ίδιες».

Η επιβολή όμως του εμπάργκο από τη Ρωσία ενέτεινε ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στις τιμές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην προχωρούν καν στη συγκομιδή των φρούτων, αφού οι τιμές παραγωγού κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα 25 λεπτά που είναι και το κόστος παραγωγής ανά κιλό για τους αγρότες.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία