BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Με κέρδη 6%, στα 382 ευρώ ο τόνος φτάνει το καλαμπόκι νέας σοδειάς

Με κέρδη 6% ή αλλιώς 19,5 ευρώ ο τόνος κινείται η ευρωπαϊκή αγορά καλαμποκιού, συγκριτικά με τα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης που λήγουν σε ένα χρόνο από σήμερα.

KALAMPOKI

Πέτρος Γκόγκος

3582
5

Με άλλα λόγια, η αγορά πληρώνει για τα καλαμπόκια της νέας σοδειάς με ημερομηνία παράδοσης τον Ιούνιο του 2023, τιμή αντίστοιχη με αυτήν που πληρώνει για τα συμβόλαια που λήγουν σε δύο εβδομάδες, ήτοι 375 με 376 ευρώ ο τόνος. Πλέον η αγορά έχει διαμορφώσει σε όλο το ταμπλό νέες κορυφές από τα υψηλά του Μαρτίου, εξαιτίας των απόνερων του πολέμου. Όσο η λειψυδρία συνεχίζεται στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, οι τιμές φαίνεται ότι μπορούν να διαμορφώσουν δυνατά στηρίγματα στα επίπεδα αυτά, τα οποία ενισχύονται και από την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία των αγορών για τυχών μεγαλύτερους περιορισμούς στο πεδίο των εξαγωγών από μεγάλους παραγωγούς χώρες.

Έτσι, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαΐου, η αγορά καλαμποκιού διαμόρφωσε τιμή βάσης στα 374 ευρώ ο τόνος για τα συμβόλαια Ιουνίου 22, ενώ για τα πρώτα συμβόλαια της νέας σοδειάς, η τιμή πλέον διαπραγματεύεται στη ζώνη των 382 ευρώ ο τόνος.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα επίπεδα των 30 λεπτών το κιλό που προσφέρονταν πριν από ένα μήνα για το καλαμπόκι στην ελληνική αγορά, τα έχουν ξεπεράσει οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, ενώ η εξίσωση των τιμών για τα υφιστάμενα αποθέματα με τις τιμές της νέας σοδειάς και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της επερχόμενης εμπορικής περιόδου, δείχνει πως δύσκολα θα βρει κανείς στο εμπόριο φέτος φτηνό σπυρί. Μένει να φανεί και τι θα συμβεί με τις συμφωνίες για τα ενσιρώματα, όσο μέσα σε αυτό πλαίσιο φαντάζει όλο και πιο δελεαστική η προοπτική της επίσπορης καλλιέργειας αμέσως μόλις ολοκληρωθούν τα αλωνίσματα σε κριθάρι, βίκο και άλλες χονδροειδείς ζωοτροφές. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν την έγκαιρη συγκοµιδή του κριθαριού και την κοπή των πολύσπορων και σανοδοτικών ψυχανθών, αρκετές αρδευόµενες εκτάσεις αναµένεται ότι θα σπαρθούν εκ νέου, ιδίως µε καλαµπόκι 110 ηµερών, σε µια δυνητική εξέλιξη που έρχεται να δώσει µια νέα νότα στην εγχώρια αγορά.

Όπως εξηγούν έµπειροι καλλιεργητές, στην περίπτωση του επίσπορου καλαµποκιού, ο στόχος είναι η ενσίρωση στις αρχές Οκτωβρίου ή στην καλύτερη τέλη Σεπτεµβρίου, εφόσον το φθινόπωρο είναι ξερό. Με τις διαθέσιµες ποικιλίες για τους καλά διαβασµένους, αυτό µεταφράζεται σε αποδόσεις κοντά στους 5 τόνους το στρέµµα για το ενσίρωπα και στον 1 τόνο µε 1,2 στον καρπό, όταν τα πρώιµα καλαµπόκια µπορούν να εξασφαλίσουν ακόµα και 1,7 τόνους σε ιδανικές συνθήκες.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

18-05-2022 20:21Ekkkpa

1700 το στρέμμα δεν πάει κανενός οποίος το λέει απλά λέει ψέματα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία