BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Μικρές σοδειές και αργά καράβια διατηρούν στο καλαμπόκι τις προσδοκίες

Στενά αποτυπώνονται τα περιθώρια της προσφοράς και της ζήτησης στην παγκόσµια αγορά καλαµποκιού, µε τις τελευταίες εκτιµήσεις του USDA να αναθεωρούν πτωτικά το µέγεθος της επερχόµενης παραγωγής σε Ευρώπη και Ηνωµένες Πολιτείες.

12-13_pin

Πέτρος Γκόγκος

5861
5

Σε γενικές γραµµές η τελευταία έκθεση του αµερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας (12 Αυγούστου), ήρθε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις τιµές σιτηρών και καλαµποκιού, αποτυπώνοντας αυτό που αρκετοί αναλυτές των αγορών αγροτικών εµπορευµάτων είχαν επισηµάνει νωρίτερα, ότι δηλαδή οι σοδειές στο Βόρειο Ηµισφαίριο αντιµετωπίζουν σηµαντικά προβλήµατα.

Ειδικά για το καλαµπόκι, οι συνθήκες ξηρασίας και υψηλών θερµοκρασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ περιορίζουν σηµαντικά την προσφορά για την νέα εµπορική περίοδο 2022-2023. Η επίδραση που θα έχουν οι καιρικές συνθήκες στις αποδόσεις αναµένεται να γίνει πιο εµφανής κατά τις επόµενες εβδοµάδες και είναι σίγουρα ένας παράγοντας τον οποίο οι αγορές παρακολουθούν στενά. Ωστόσο µέχρι στιγµής η αντίδραση των αγορών είναι µετριοπαθής ή ακόµα και αντίθετη της τάσης που υπαγορεύουν οι διαπιστώσεις του USDA, εξαιτίας της απελευθέρωσης των ουκρανικών αποθεµάτων, τα οποία πάντως έχουν σε πολύ µικρό βαθµό κόψει την όρεξη των αγοραστών στη φυσική αγορά.

Σε παγκόσµιο επίπεδο, η έκθεση USDA, έκοψε πάνω από 6 εκατ. τόνους από τα τελικά αποθέµατα καλαµποκιού, που πλέον τα αποτιµά στους 306,7 εκατ. τόνων έναντι των 312,9 εκατ. ένα µήνα νωρίτερα. Αφορµή για αυτήν τη µείωση των αποθεµάτων, οι αναλυτές του αµερικάνικου υπουργείου γεωργίας παίρνουν από την εξέλιξη της καλλιέργειας και από την αναµενόµενη παραγωγή, η οποία από τους 1.185 εκατ. τόνους, φαίνεται πως θα είναι µικρότερη των 1.179 εκατ. τόνων. Ειδικά στην ΕΕ η προσφορά καλαµποκιού αναµένεται να υποχωρήσει κατά 8 εκατ. τόνους, έναντι υποχώρησης 3,7 εκατ. τόνων στην αµερικανική αγορά.

Ενδιαφέρον έχει και η υποσηµείωση που αφήνουν οι ειδικοί των αγορών που συντάσσουν την έκθεση για λογαριασµό του USDA. Σύµφωνα µε αυτήν, η µικρή σοδειά που αναµένεται στην Ευρώπη, θα µπορούσε εν µέρη να εξισορροπιστεί από τα ουκρανικά αποθέµατα που απελευθερώθηκαν, αφού 3,5 εκατ. τόνοι καλαµποκιού περίπου θα µπορούσαν να εισχωρήσουν στις ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο ακόµα και έτσι η ελλειµµατική παραγωγή θα αφήσει στίγµα στις εµπορικές ισορροπίες του µπλοκ, ενώ άλλωστε δεν είναι ακόµα βέβαιο ότι οι διάδροµοι της Ουκρανίας είναι ικανοί για να εξυπηρετήσουν αυτήν τη ζήτηση. 

Η επίµονη ξηρασία στη Γαλλία κόβει τη σοδειά 

Άλλωστε η ζηµιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει µεγαλύτερη από αυτό που µε σχετική ασφάλεια µπορούν να επικυρώσουν οι εκθέσεις USDA. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η µείωση της παραγωγής καλαµποκιού στη Γαλλία αναµένεται να ξεπεράσει το 20%, αφού τα 2/3 των αγροτικών περιφερειών της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης λόγω ξηρασίας, ενώ µόλις δύο νοµοί από τους 96 της χώρας δεν έχουν ενεργοποιήσει περιορισµούς στη χρήση νερού.

Αυτή η επίµονη ξηρασία στη Γαλλία, έρχεται να ρίξει ακόµα και κάτω από τους 12 εκατ. τόνους τις προοπτικές παραγωγής καλαµποκιού έναντι των 15,53 εκατ. τόνων πέρυσι, σε µια συνθήκη που επιτρέπει ανοδικές πιέσεις στις τιµές σιτηρών στο γαλλικό χρηµατιστήριο εµπορευµάτων.

Η συνολική παραγωγή στην ΕΕ αναµένεται να είναι κοντά στους 77 εκατ. τόνους έναντι των 80 εκατ. το 2021-2022, κάτι που έρχεται να αποδείξει πως ακόµα στην Ουάσιγκτον όπου συντάσσονται οι εκθέσεις του USDA δεν έχει αποτιµηθεί η ζηµιά από τις καταστροφές στα τέλη Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου. Προς το παρόν, ο δείκτης τιµών καλαµποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά, διατηρείται γύρω από τα 320 µε 330 ευρώ ο τόνος για τις παραδόσεις Νοεµβρίου 2022, ενώ για τον Ιούνιο του 2023 η τιµή είναι στα 320 ευρώ ο τόνος, 70 ευρώ περίπου πάνω από τα χαµηλά που σηµειώθηκαν πριν από περίπου έναν µήνα, µετά τη διευρυµένη διόρθωση στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

20-08-2022 10:07ΑΓΡΟΤΗΣ

Αφού θα πάει το γάλα 1.80 το καλάμποκι 0.60 λογικό

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία