BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Στα 7.500 φυτά το στρέμμα μπαίνει το νέο όριο για συνδεδεμένη αραβόσιτου

Κρίσιµα ερωτήµατα σχετικά µε τη συνδεδεµένη επιδότηση στο καλαµπόκι που αν δεν αποτυπωθούν άµεσα σε εφαρµοστικές αποφάσεις, θα κοστίσουν σίγουρα τα 55 ευρώ επιδότησης για κάποιους, διατυπώνει ο αγροτικός κόσµος.

23-34_7

Γιώργος Κοντονής

7607
7

Πρώτον: Τι γίνεται µε το ενσίρωµα. Προς το παρόν, από το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ δεν προκύπτει διαχωρισµός µεταξύ ενσιρώµατος και σπυριού στο καλαµπόκι για τη λήψη της συνδεδεµένης. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ακόµη δεν υπάρχει καταληκτική απόφαση για την επιλεξιµότητα του ενσιρώµατος στη συνδεδεµένη ενίσχυση.

∆εύτερον: Στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ φαίνεται πως θα πρέπει ο παραγωγός να παραδώσει τιµολόγια σπόρου 2,5 κιλά το στρέµµα (25 κιλά το εκτάριο). Οι παραγωγοί όπως είναι γνωστό αγοράζουν σακί σύµφωνα µε την ποσότητα των σπόρων, π.χ σακί των 25.000 σπόρων ή των 50.000 σπόρων δεν κοιτάνε ποτέ τα κιλά. Μάλιστα πληροφορίες της Agrenda λένε πως έχει γίνει κρούση στο υπουργείο από τον ΣΕΠΥ (Σύνδεσµος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού) να αλλάξει αυτή η παράγραφος και να µπει όρος 7-7.500 σπόρους το στρέµµα, κάτι που δέχτηκαν οι αρχές αλλά ακόµη αγνοούνται οι εφαρµοστικές αποφάσεις. Φυσικά οι σπορές έχουν ξεκινήσει τα τιµολόγια έχουν κοπεί και ούτε οι παραγωγοί, ούτε τα καταστήµατα εισροών ξέρουν πώς πρέπει να κινηθούν.

Τρίτον: Ποιες περιοχές θα είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση. Όπως έχει γίνει γνωστό η συνδεδεµένη  ενίσχυση στο καλαµπόκι θα δίνεται σε περιοχές όπου τα υπόγεια ύδατα είναι σε καλή κατάσταση τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάποιος χάρτης επιλεξιµότητας από τις αρµόδιες αρχές, µε τους παραγωγούς να γνωρίζουν στο... περίπου ποιο αγροτεµάχιο µπορεί να είναι επιλέξιµο.

Τα παραπάνω ερωτήµατα είναι ενδεικτικά, ενώ ήδη οι παραγωγοί χειµερινών σιτηρών (σκληρό σιτάρι, κριθάρι, µαλακό σιτάρι) έσπειραν το περασµένο φθινόπωρο έχοντας οδηγό τον φάκελο της νέας ΚΑΠ και όχι εφαρµοστικές αποφάσεις.

Υπενθυµίζεται πως η αναφορά στο στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ για τη συνδεδεµένη στο καλαµπόκι έχει ως εξής:

 ∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης καλαµποκιού είναι οι ενεργοί γεωργοί οι οποίοι:

  •  Χρησιµοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο, για τον οποίο πρέπει να προσκοµίζουν αντίστοιχο τιµολόγιο αγοράς.
  • Καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιµες εκτάσεις. Οι επιλέξιµες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές µε υδατικά συστήµατα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση ποσοτικά και ποιοτικά.
  • Παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε µεταποιητική µονάδα, κτηνοτρόφο ή έµπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκµετάλλευση, δεν απαιτείται η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης για το µέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκµετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση µε τον αριθµό τους [...].
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2023 08:28Γιωργος

Έκτος από τους σπόρους που ζητάνε στο μετρο έχουμε και τα κιλά πρέπει να παραδώσουμε τιμολόγιο με 900 κιλά το στρέμμα που σημαίνει δεν μπορεί κανένας να το κρατήσει στην αποθήκη η μπορεί κάποιος να μην πιάσει αυτά τα κιλά

Απάντηση

05-04-2023 11:44Λάζαρος

Έρχονται εκλογές όποιος προλάβει να αρπάξει, η κάθε συντεχνία τα δικά της. Πρώτον ο σπόρος δεν πάει με το κιλό . Με σπόρο που αγοράζεις απο συνάδελφο παραγωγό κοστίζει 40% λιγότερο. Ο σύνδεσμος πώλησης πολλαπλασιαστικου υλικου επεισε τον άσχετο υπουργό και τους βλάκες τεχνοκράτες ότι στο στρέμμα σπερνονται 7500 φυτά. Δηλαδή 13 εκατοστα φυτό απο φυτό. Οι πλειοψηφία των εταιρειων λει για τους σπόρους καλαμποκιού αποσταση απο 16 εως 18 εκατοστά. Γι'αυτό συνάδελφοι ψάχνουν τρόπο μα κόψουν τις συνδεδεμένες και πολλα άλλα. Θυμηθείτε όμως στις εκλογές που έρχονται δεν ψηφίζουμε για να αλλάξουμε βοσκό αλλά για δα δείξουμε ότι δεν είμαστε πρόβατα

Απάντηση

04-04-2023 20:42Σακης

Ασχετοι ποτέ ο σπόρος δεν πάει με το κιλό , ενημερωθείτε πρώτα,

Απάντηση

04-04-2023 18:20Αγανακτησμενος

Όταν κυβερνούν άσχετοι και τεχνοκρατες που δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο,αυτά θα γίνονται.Περαστικα μας συνάδελφοι....

Απάντηση

03-04-2023 16:22Ενας

Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν αν μας πουν από τώρα τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε θα τα κάνουμε και δεν θα έχουν καμία δικαιολογία να μας κόψουν του χρόνου που θα δώσουν αν δώσουν συνδεδεμένη οπότε το αφήνουν έτσι και θα μας αλλάξουν τα φώτα το 24 Ξέρουν αυτοί

Απάντηση

03-04-2023 15:38ΒΑΙΟΣ ΤΣΙΑΧΤΗΣ

Αυτο δεν ξαναγινε με την ΚΑΠ. Να πρεπει να σπειρουμε και να μην ξερουμε αν η καλλιεργεια που θα επιλεξουμε θα παρει επιδοτηση ή δεν θα παρει.... ουδεις υπευθυνος δινει μια απαντηση

Απάντηση

03-04-2023 14:06Σ.

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται η σπορά του καλαμποκιού έχει ξεκινήσει και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία