BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πιο υψηλά αγορά από Τυνησία και η εξαγωγή πάνω

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές εξαγωγής φαίνεται να ξεκόλλησαν από τα χαµηλά τους, από τα 320 ευρώ ο τόνος, κυµαινόµενες πλέον στα 335 µε 340 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τα χαµηλής ποιότητας σιτάρια.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

640
1

Μην ξεχνάµε πως η Τουρκία πλέον δεν έχει περιθώρια για περισσότερες εξαγωγές, ενώ στη Ρωσία θα υπάρξει απαγόρευση εξαγωγών προσεχώς. Εποµένως ανοίγει ένα παράθυρο για την ελληνική σοδειά, αποκλειστικά όµως για τις χαµηλές ποιότητες.

Στα σκληρά σιτάρια, δεν υπήρξαν αλλαγές για άλλη µια εβδοµάδα στη νέα λίστα τιµών της Φότζια. Για τα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 365-370 ευρώ ο τόνος. Εν τω µεταξύ, η Τυνησία αγόρασε µέσω διαγωνισµού µόνο 50.000 τόνους σκληρού σε τιµή 6 δολάρια υψηλότερα από την προηγούµενη της αγορά. Συγκεκριµένα πλήρωσαν 425 δολάρια ο τόνος, που αντιστοιχεί στα 392 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους. 

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, παρά την πτώση του δολαρίου, το οποίο καθιστά την αµερικανική παραγωγή φτηνότερη, σχεδόν όλα τα δηµητριακά καταγράφουν απώλειες. Βασικός λόγος είναι οι ρευστοποιήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Παράλληλα, οι σοδειές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας εξακολουθούν να προσφέρονται σε πιο ανταγωνιστικές τιµές.  Στη Γαλλία επίσης είχαµε πτώση τιµών σε επίπεδα που είχαµε να δούµε από τις αρχές Ιουνίου. Εκτός από τη γενικευµένο γύρισµα στα δηµητριακά ανακοινώθηκε και αύξηση των αποθεµάτων µαλακού σίτου, το οποίο επιβεβαιώνει το έλλειµα ανταγωνιστικότητας της γαλλικής σοδειάς. Οι τιµές συµβολαίων Μαρτίου υποχώρησαν στα 233 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία