BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με νέα αγορά η Τυνησία, πάνω 12 δολάρια

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου ακούγεται πως ένα κοµµάτι από την τελευταία δουλειά της Τυνησίας των 75.000 τόνων θα καλυφθεί µε ελληνικά σιτάρια, µε τις τιµές για την ώρα να κυµαίνονται στα 340 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

549
0

Οι Καναδοί από τη µεριά τους κρατούν άµυνα και δεν χαµηλώνουν τις τιµές, ενώ τα περιθώρια διάθεσης νέων ποσοτήτων από την Τουρκία µάλλον στενεύουν. Αναφορικά µε τη νέα σοδειά, ακούγεται πανελλαδικά πως οι εκτάσεις µε σκληρά έχουν αυξηθεί σηµαντικά εις βάρος των εναλλακτικών καλλιεργειών.

Στα σκληρά σιτάρια, για 7η εβδοµάδα οι τιµές στη λίστα της Φότζια παρέµειναν αµετάβλητες. Για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 365-370 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα, η Τυνησία µέσω κρατικού διαγωνισµού αγόρασε 75.000 τόνους σκληρού στα επίπεδα των 438 δολαρίων ο τόνος, που αντιστοιχεί σε επίπεδα τιµών 402 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους. Να σηµειωθεί ότι η προηγούµενη αγορά τους, σχεδόν ένα µήνα πριν κυµαινόταν στα 425 δολάρια ο τόνος αντιστοίχως.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η τελευταία έκθεση προσφοράς/ζήτησης σιτηρών χαρακτηρίστηκε ως ουδέτερη προς τις τιµές. Οι τιµές εντούτοις διόρθωσαν, αλλά αυτό οφείλεται σε ρευστοποιήσεις κατόπιν του δυνατού «ράλι» της προηγούµενης εβδοµάδας. Η µεταβλητότητα έχει αυξηθεί σηµαντικά και µε το παραµικρό νέο οι τιµές στο χρηµατιστήριο πραγµατοποιούν απότοµες κινήσεις. Στη Γαλλία οι τιµές κυµαίνονται στα 227 ευρώ ο τόνος, δηλαδή περίπου 3 ευρώ χαµηλότερα από την προηγούµενη εβδοµάδα. Το καλό είναι πως στην παγκόσµια αγορά υπάρχει εµπορική δραστηριότητα για τα µαλακά σιτάρια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία