BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Χωρίς πράξεις η αγορά σκληρού απροθυμία αγοραστών

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου επικρατεί «νέκρα», η οποία δεν οφείλεται αποκλειστικά στην περίοδο των Χριστουγέννων και του τέλους του έτους, αλλά και στην απροθυµία των αγοραστών να µπουν δυναµικά στην αγορά µας.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

398
0

Η αλήθεια είναι πως οι µύλοι, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, έχουν καλυφθεί και έχουν κάνει έναν ασφαλή προγραµµατισµό για τους πρώτους µήνες του νέου έτους. Παράλληλα, οι τελευταίες αγορές της Τυνησίας και της Αλγερίας δεν τόνωσαν όπως αναµενόταν τις παγκόσµιες τιµές. Κοιτώντας µπροστά, τα περιθώρια σηµαντικής ανόδου των τιµών στενεύουν, ιδιαίτερα εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανοδική κίνηση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Μετά, οι αγοραστές θα αρχίσουν να κοιτούν τα δεδοµένα της νέας σοδειάς, τα οποία για την ώρα δεν είναι προβληµατικά. Μην ξεχνάµε πως πλέον έχουµε και έναν νέο παίκτη στην παγκόσµια αγορά, την Τουρκία, η οποία «γλυκάθηκε» µε τις φετινές τιµές εξαγωγής.

Στα σκληρά σιτάρια, για 9η εβδοµάδα οι τιµές στη λίστα της Φότζια παρέµειναν αµετάβλητες. Για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 365-370 ευρώ ο τόνος. Στον Καναδά, οι τιµές σταδιακά διορθώνουν, ενώ ο ρυθµός εξαγωγών «πέφτει».

Στα µαλακά σιτάρια σηµειώθηκε µια «ωραία» ανοδική αντίδραση, η οποία έφτασε τις τιµές στα υψηλά δύο εβδοµάδων. Οι λόγοι ήταν η εξασθένιση του δολαρίου, παράλληλα µε την αύξηση της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε και το κλείσιµο πτωτικών θέσεων από κερδοσκόπους, το οποίο βοήθησε στην άνοδο του χρηµατιστηρίου. Στη φυσική αγορά λόγω εποχής δεν υπάρχει δραστηριότητα, ενώ αναµένονται νέοι διαγωνισµοί στις αρχές του νέου έτους.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία