Καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει τους χειμώνες της Κεντρικής Ευρώπης πιο ήπιους και ξηρότερους, οι αγρότες στην Αυστρία και τη βορειοανατολική Κροατία αρχίζουν να φυτεύουν ελιές.
Καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει τους χειμώνες της Κεντρικής Ευρώπης πιο ήπιους και ξηρότερους, οι αγρότες στην Αυστρία και τη βορειοανατολική Κροατία αρχίζουν να φυτεύουν ελιές.
Σε φάση ρευστής ισορροπίας εισέρχεται η αγορά ελαιόλαδου, µε τις θετικές επιδόσεις της κατα...
Κοινές δράσεις με σκοπό την αναβάθμιση της καλλιέργειας ξεκινούν εφεξής η Syngenta Hellas κ...
Στους ρυθµούς της κατακόρυφης ισπανικής διόρθωσης δείχνει να εισέρχεται η ελληνική αγορά ελ...
Έντονη πορτοκαλί λασποβροχή και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες χαρακτηρίζουν το καιρικό σκηνικό στη Νότια Ισπανία αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας δικαιολογημένες αν...
Να µετατρέψει µονοµιάς όλη την εκµετάλλευσή του, που αριθµεί 200 στρέµµατα ελαιώνα στον κάµπο της Στυλίδας, σε βιολογική ετοιµάζεται ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου...
Η εταιρεία Asterios Olive Groves of Halkidiki του κ. Αστέριου Τσολάκη είναι µια εταιρεία παραγωγής, τυποποίησης και εµπορίας επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου µ...
Η εταιρεία ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Α.Ε.
Ό,τι μπορούσε να πάει στραβά έχει πάει τον τελευταίο χρόνο για τους ελαιοπαραγωγούς της Μάλαγα. Από τη προβληματική ανθοφορία του 2023, τους καύσωνες του Μαΐου και την επακόλουθη κακή σοδειά μέχρι τις τελευταίες βροχές του Μαρτίου, το όλο σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα προβληματικό.
Οριστικό τέλος στην εκκρεμοδικία αναφορικά με τη αξιοποίηση της εγχώριας ποικιλίας «Ελιά Καλαμών» και το εμπορικό σήμα Kalamata Olives, έδωσε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των «καλαματιανών» και δικαιώνοντας το σύνολο των συντελεστών του κλάδου που εργάζεται εδώ και έναν αιώνα περίπου για την υπεραξία του προϊόντος και την καθιέρωσή του στη διεθνή αγορά.
Ρυθμό επιχειρεί να αναπτύξει η αγορά ελαιολάδου ένα με δύο σκαλοπάτια κάτω από τα υψηλά των 10 ευρώ το κιλό, υπό την πίεση της μειωμένης κατανάλωσης στις χώρες παραγωγούς αλλά και στην εντύπωση που σχηματίζεται σε όλο και περισσότερους παράγοντες, ότι η κατάσταση με τις διαθεσιμότητες βελτιώνεται.
Σταθερότητα στα υδατικά αποθέματα της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγικής ζώνης της Ισπανίας (28-30%) καταγράφεται τον Μάρτιο, με τις βροχές των τελευταίων ημερών να αναπληρώνουν τις απώλειες του Φεβρουαρίου, ενώ η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στην περίοδο ανθοφορίας.
Στη μεγάλη οικογένεια εργαστηριακών αναλύσεων της Veltia (Labs for Life) πέρασε το Οργανοληπτικό Εργαστήριο του ΣΕΒΙΤΕΛ το οποίο επικεντρώνεται τα τελευταία 12 χρόνια στην οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένων ελαιόλαδων.
Πανελλαδικό κάλεσμα σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Οµάδες Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς να συμμετέχουν στη ΠΑΕΣΟΕΠΕ (Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς) απευθύνει ο νεοσύστατος φορέας.
Η εταιρεία Σάββας Λιναρδής & ∆. Μουτάφη ΟΕ µε έδρα την Νέα Όλυνθο Χαλκιδικής δραστηριοποιείται στην παραγωγή, τυποποίηση και εµπόριο επιτραπέζιας ελιάς από το 2019.
Να ενταχθούν στα Οικολογικά σχήματα όλοι οι ελαιώνες που προστατεύονται με την «συλλογική κρατική δολωματική δακοκτονία» ζητάει με υπόμνημα του προς τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη ο ΣΕΔΗΚ, στο οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων και την τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελαιοκομία εξαιτίας των σταδιακών περικοπών τις κοινοτικές ενισχύσεις.
Μία προσωρινή στροφή στις καταναλωτικές τάσεις του ιταλικού κοινού λόγω των υψηλών τιμών για το ελαιόλαδο στο ράφι ανιχνεύει το ερευνητικό ινστιτούτο Piepoli. Βέβαια, οι έρευνες αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα πραγματικά στοιχεία πωλήσεων.
Οι εξαγωγές της ΕΕ σε τρίτες χώρες αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 532.000 τόνους την εκστρατεία 2023-2024, -11% σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να είναι 160.000 τόνοι (-9%).
Ο Παρθενώνας είναι Ελλάδα και έτσι είναι καταχωρημένος στην συνείδηση των πολιτών του κόσμου. Ετσι ακριβώς και το kalamata olives είναι καταχωρημένο στην συνείδηση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και του καταναλωτή, ως ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά προιόντα.
Περισσότερο στρατηγικό παρά πραγµατικό µπορεί να χαρακτηριστεί το υποτονικό ενδιαφέρον από τους αγοραστές στα εµπορικά κέντρα του ελαιολάδου, µε την τρίµηνη στασιµότητα των τιµών ενόψει και των πρώτων ενδείξεων σε µερικές εβδοµάδες για τις προοπτικές της νέας χρονιάς, να προδίδει µια εντύπωση που θέλει τις τιµές κοντά σε µια διόρθωση.
Ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη φαρμάκου για την αντιμετώπιση καρκίνου που προσβάλλει κυρίως νεαρά παιδιά φαίνεται πως παίζουν δύο από τις φαινόλες που βρίσκει κανείς στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν πως το ελαιόλαδο έχει σίγουρα να προσφέρει κάτι παραπάνω από όσα πιστεύει το ευρύ καταναλωτικό κοινό.
Στη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων παραγωγής και κατανάλωσης για τον Φεβρουάριο προχώρησε το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, με την τελική παραγωγή να κλείνει στους 829.515,77 τόνους, εκ των οποίων οι 561.457 τόνοι αφορούν την Ανδαλουσία (67,7%).
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι ΗΠΑ κατανάλωσαν 375.000 τόνους ελαιόλαδου το 2023. Η Ιταλία παρέμεινε ο κορυφαίος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο με 410.000 τόνους, ενώ η Ισπανία έπεσε στην τρίτη θέση με 300.000 τόνους.
«Ουδείς αντιμάχεται ή προσπαθεί να καταργήσει/καταστρατηγήσει το προϊόν ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas”» ξεκαθαρίζει η ΔΟΕΠΕΛ στον απόηχο ανακοίνωσης που δημοσίευσε προ ολίγων ημερών ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» με αφορμή την παγκόσμια κατοχύρωση του ΠΟΠ για το εν λόγω προϊόν στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης.
Σε μια συναρπαστική έρευνα πάνω στα αρχαία ελαιόδεντρα του Κάπρι, ένα ιταλικό νησί, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientia Horticulturae από το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (IBBR-CNR) της Περούτζια, αποκαλύπτει μια πλούσια ποικιλία ελιών, προερχόμενες κυρίως από την Κρήτη, αναδεικνύοντας την αρχαία παρουσία του ελληνικού λαού στο νησί.
Νεοσύστατη παραγωγική προσπάθεια για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από την ποικιλία Μανάκι με εξέχοντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αποτελεί η Corinto, που δημιούργησαν οι Τάσος και Κωνσταντίνος Χριστοδούλου και Βλάσης και Χρήστος Ροτζιόκος.