BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Ανεβαίνουν οι αξίες στα εύφορα λιοστάσια

Κινητικότητα στο χρηµατιστήριο αξιών της αγροτικής γης και ειδικά σε περιοχές που προσφέρονται για ελαιοκαλλιέργεια, καθώς οι καλές χρονιές που καταγράφει το ελαιόλαδο, προσθέτουν στο παιχνίδι παλιούς και νέους ενδιαφερόµενους παραγωγούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού el.

Ανεβαίνουν οι αξίες στα εύφορα λιοστάσια

1
0
Έτσι, όσο η κρίση στα δηµοσιονοµικά της χώρας δεν αντιστρέφεται και η πρόσβαση στο δηµόσιο «φράζει», σε αντίθεση µε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, τόσο περισσότεροι είναι εκείνοι που στρέφονται στο χωράφι. 

Σ’ αυτό φαίνεται πως συµβάλλει η γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας των νέων αλλά και όχι µόνο ανθρώπων που θέλουν ν’ ασχοληθούν µε την πρωτογενή παραγωγή και όχι να γίνουν δηµόσιοι υπάλληλοι, είτε αυτή γίνεται αναγκαστικά λόγω κρίσης, είτε συνειδητά λόγω επιλογής.

Η στροφή αυτή µέχρι ώρας φαίνεται ότι γίνεται αργά, πλην όµως σταθερά. Αλλά τροφοδοτείται σε µεγάλο βαθµό από τις… δεντροκαλλιέργειες, οι οποίες έχουν την δυνατότητα εξ ορισµού να δώσουν δυναµικά αγροτικά προϊόντα, αν αξιοποιηθούν σωστά.

Ναυαρχίδα των δεντροκαλλιεργειών αποτελεί αυτή της ελιάς, είτε πρόκειται για τις βρώσιµες, είτε τις ελαιοποιήσιµες ποικιλίες



Επιπλέον δέλεαρ τιμές παραγωγού και εξαγωγέςΤο γεγονός ότι οι τιµές που καρπώνεται ο παραγωγός για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «κρατάνε» την τελευταία τριετία σε επίπεδα άνω των 3 ευρώ το κιλό ενισχύει σαφώς την τάση επιστροφής στους ελαιώνες, η οποία παρέχει προοπτική, για µια σειρά από λόγους, αντικειµενικούς.
Όπως, το ότι σταδιακά οι καταναλωτές παγκοσµίως αναγνωρίζουν την αξία του ποιοτικού προϊόντος, τάση που αποτυπώνεται στην αύξηση του ποσοστού του παρθένου έναντι του ραφιναρισµένου στις διεθνείς αγορές (από 70% το 1990 σε 80% το 2014)
Η ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιόλαδου είναι ξεκάθαρη, σύµφωνα και µε πρόσφατη µελέτη της Εθνικής Τράπεζας, αφού το 80% της ντόπιας παραγωγής είναι εξαιρετικά παρθένο, έναντι 65% της ιταλικής και 30% της ισπανικής και συνεπώς µε συνεκτικές ενέργειες προώθησης µπορεί να αναχθεί στο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα

Διαβάστε αναλυτικό 4σέλιδο ρεπορτάζ στο περιοδικό el που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda στα περίπτερα όλης της χώρας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία